Στην δημοσιότητα βίντεο από παλαιότερες μυστικές πυρηνικές δοκιμές των Αμερικανών

Βίντεο από τις μυστικές πυρηνικές δοκιμές του αμερικανικού στρατού στο Νέο Μεξικό, την Νεβάδα και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού τις δεκαετίες 1940-1960 δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Lawrence Livermore ανήρτησε στο YouTube 64 βίντεο που θεωρούνταν μυστικά και πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν. Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης ονόματι Γκρεγκ Σπριγκς, τα παλαιά αυτά φιλμ κινδύνευαν να καταστραφούν από το πέρασμα του χρόνου και να χαθούν
από την ιστορία.

«Δεν έχουμε δοκιμαστικά στοιχεία από μοντέρνα όπλα στην ατμόσφαιρα», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φιλμ που έχουν στα χέρια τους οι Αμερικανοί αρχειοφύλακες ξεπερνούν τις 10.000. Στόχος είναι να ψηφιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος τους, με στόχο να διατηρηθούν και να μείνουν ανέπαφα στο πέρασμα του χρόνου.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του '40 πολλές χώρες ανέπτυξαν πυρηνικά προγράμματα προσανατολισμένα στην κατασκευή πυρηνικών όπλων. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '50 ήταν διάχυτη η αισιοδοξία ότι η πυρηνική αποτελούσε τη νέα «μαγική» ενέργεια που θα κάλυπτε τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες με πολύ χαμηλό κόστος. Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ Λιούις Στράους έμεινε στην ιστορία για τη λανθασμένη του πρόβλεψη «στο μέλλον η πυρηνική ενέργεια θα είναι τόσο φθηνή, που δεν θα κάνουμε τον κόπο να την κοστολογούμε».

Ανάμεσα στο 1945 και στο 1962, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 210 πυρηνικές δοκιμές στην έρημο Μοχάβι στη Νεβάδα και σε πολλά απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό. Οι ανησυχίες για τα ραδιενεργά κατάλοιπά τους τούς ανάγκασαν τελικά να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές είτε υπογείως είτε στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Καθώς όμως κορυφωνόταν ο Ψυχρός Πόλεμος, άρχισε ένας αγώνας εξοπλισμών με την Σοβιετική Ένωση, για να διαφανεί πια υπερδύναμη θα μπορούσε να κατασκευάσει τα φονικότερα όπλα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα