Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Διαβουλεύσεις για την εξεύρεση της «χρυσής τομής»

Η αντίστροφή μέτρηση για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου ξεκίνησε και πλέον οι διαβουλεύσεις βρίσκονται «στο κόκκινο» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών.

Την πρωτοβουλία με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ όλων των βασικών παικτών, την έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Για αυτό το λόγο θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, κομίζοντας τη συμβιβαστική λύση.

Είναι ενδεικτικό ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με όλους τους πρωταγωνιστές της Ελληνικής υπόθεσης. Ο κ. Λεμέρ συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Στόχος παραμένει να βρεθεί η «χρυσή τομή» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης προκειμένου το θέμα να μην παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου. Αυτό έχει ήδη μεταφερθεί και στην Ελληνική πλευρά, η οποία έχει εμφανώς χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με το αίτημα της να συζητηθεί το θέμα σε επίπεδο ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δόση, η ανάπτυξη και στο μέλλον χρέος

Η λύση, όπως τουλάχιστον την σκιαγραφούν αξιωματούχοι της Κομισιόν, θα βρεθεί μεταξύ μιας υψηλότερης των 7,4 δισ. ευρώ δόσης και μιας υπόσχεσης ότι μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Σε αυτή την απόφαση θα προστεθεί και το «αναπτυξιακό πακέτο» για την Ελληνική Οικονομία, στη βάση του προγράμματος Γιούνκερ, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου πακέτου θεωρείται ότι θα ενισχύσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της Ελληνικής Οικονομίας, προκειμένου να μειωθεί η διαφορά μεταξύ των απαισιόδοξων προβλέψεων του ΔΝΤ και την υπεραισιόδοξων προβλέψεων της Κομισιόν, αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, αναστέλλοντας ωστόσο την εκταμίευση της δικής του δόσης, τουλάχιστον μέχρι να εξειδικεύσουν οι Ευρωπαίοι τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτή η «ελαστικότητα» την οποία επιδεικνύει η πλευρά του Ταμείου, επιτρέπει στο Βερολίνο να διασφαλίσει την ηρεμία στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας λίγο πριν από τις Γερμανικές εκλογές.

Ο γρίφος της ΕΚΤ

Οι λεπτές ισορροπίες οι οποίες επιχειρείται να δημιουργηθούν προκειμένου να αποφευχθεί η μετάθεση της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, εκτιμάται από ορισμένους ότι θα μπορούσαν ακόμα και να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να «ανοίξει το δρόμο» για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, για τους δανειστές το θέμα θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας, καθώς πρώτος στόχος παραμένει να αποφευχθεί μια Ελληνική κρίση λίγο πριν τις Γερμανικές εκλογές. Η ενημέρωση ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα μετέχει η Κριστίν Λαγκάρντ (σε αντίθεση με αυτό της 22ας Μαΐου που βρισκόταν μόνο ο Πόλ Τόμσεν), δείχνει ότι οι επαφές όλων των πλευρών οδηγούν σε συμφωνία.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο δρόμος για τις Γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου θα παραμείνει καθαρός και μετά τη διεξαγωγή τους οι επαφές και οι συζητήσεις θα μπορούν να επανεκκινήσουν για όλα τα θέματα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα