Στήριξη στην Ελλάδα από το διεθνές μέτωπο. Η διευθέτηση του χρέους προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς

Οι κρίσιμες συναντήσεις τα τελευταία 24ωρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του οικονομικού επιτελείου με όλους τους αξιωματούχους των δανειστών, έχουν προκαλέσει έντονη αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

«Σε όλες τις κατ' ιδίαν συναντήσεις διαπιστώσαμε το θετικό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα και την προσπάθεια της να βάλει τέλος
στα μνημόνια» αναφέρει στη HuffPost Greece παράγοντας του κυβερνητικού επιτελείου που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Τσίπρα με Λαγκάρντ: Συμφωνία για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Το κλίμα το οποίο συνάντησε η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον ήταν ιδιαίτερα θετικό. Κυβερνητικοί παράγοντες περιγράφουν ότι στις επαφές τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και με το επιτελείο του Τραμπ η κοινή συνισταμένη ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε στη συνέχεια να «χαραχθεί ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο».

Αυτό όμως που τονίζει η ελληνική πλευρά είναι η επιμονή τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από την πλευρά της προεδρίας των ΗΠΑ, στην διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Οι επαφές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προκαλούν αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με το κλίμα που θα διεξαχθεί η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται στην Αθήνα και προετοιμάζουν την έλευση των επικεφαλής, συγκεντρώνοντας τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των δημοσιονομικών και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Ενθαρρυντικό είναι ότι και από τις Βρυξέλλες οι πληροφορίες που έρχονται αναφέρονται σε γρήγορη αξιολόγηση έως το τέλος του 2017 ή το αργότερο έως το τέλος του Ιανουαρίου του 2018. Στόχος όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των Ευρωπαϊκών θεσμών είναι να υπάρχει στη συνέχεια ικανοποιητικός χρόνος για να εξεταστεί το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Το χρονοδιάγραμμα που θέτουν οι θεσμοί είναι σφιχτό και έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τρίτο πρόγραμμα του ΔΝΤ προβλέπει μόνο μια αξιολόγηση και αυτή έχει προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει έως τότε να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Η αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος πηγάζει από το γεγονός ότι (τουλάχιστον επίσημα) ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε το ΔΝΤ ζητούν νέα μέτρα. Ως εκ τούτου καθυστερήσεις από διαξιφισμούς για τα δημοσιονομικά δεν μπορεί να προκύψουν. Κανείς βέβαια δεν ξέρει τι απαιτήσεις μπορεί να εγείρουν οι δανειστές όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Άλλωστε τα θέματα που θα εξεταστούν δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα δημοσιονομικά, αλλά και με τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας, τα κόκκινα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την αξιολόγηση του Δημοσίου και μια σειρά ακόμα από θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα