Σύνοδος Κορυφής - Πόρτο: Μήνυμα Μητσοτάκη για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει από τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος για την έναρξη των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, στο Πόρτο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτή η Κοινωνική Σύνοδος γίνεται σε ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή οικονομία, με τους εμβολιασμούς να επιταχύνονται και την πανδημία να υποχωρεί, ενώ η έμφαση της Ευρώπης θα δίνεται λιγότερο στην προστασία των θέσεων απασχόλησης και περισσότερο στη δημιουργία καλών νέων δουλειών.

«Αυτό για την Ελλάδα

σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος. Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές. Και τρίτον, μία νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Δύναμη να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου, όταν εργάζεται με τηλεργασία. Δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γενικότερα για την Σύνοδο Κορυφής, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι να καθοριστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία και η αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών προκλήσεων ώστε να μη βρεθεί κανένας στο περιθώριο. Και αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση είναι ότι κεντρικός πυλώνας του πλέγματος στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Κάτι που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζει στον «πράσινο» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στις επενδύσεις και σε προγράμματα δεξιοτήτων για εργαζόμενους, αλλά και σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

Επίσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου –που είναι η πρώτη που διεξάγεται με φυσική παρουσία των 27 ηγετών από τον περασμένο Δεκέμβριο- θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων τόσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όσο και για τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη, αλλά και για τις πατέντες των εμβολίων, ζήτημα που όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές έχει θέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Μάιο του 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πατέντες, εμβολιασμοί και πράσινα πιστοποιητικά στην ατζέντα της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής«Πόλεμος» για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊούΔιπλό ερώτημα για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca
Keywords
Τυχαία Θέματα