Στο χορό των 11 διαστάσεων: Η Θεωρία Χορδών
Γράφει η Αθηνά Μελή
Η επιστήμη της Φυσικής χωρίζεται σε 4 κατηγορίες: 1) Στην Κλασική φυσική, η οποία μελετάει αντικείμενα μεγαλύτερα από τα άτομα που κινούνται με μικρές ταχύτητες -πολύ μικρότερες από την ταχύτητα του φωτός-, 2) στην Σχετικιστική φυσική (δηλ. τη Γενική και Ειδική θεωρία Σχετικότητας) και μελετάει το φαινόμενο της βαρύτητας αλλά και αντικείμενα που κινούνται με ταχύτητες συγκρίσιμες με αυτή του φωτός, αντίστοιχα, 3) στην Κβαντική Μηχανικήπου μελετά τις κινήσεις των ατόμων και των υποατομικών σωματιδίων και 4) στην Κβαντική Θεωρία Πεδίου, η οποία κατά κάποιο τρόπο παντρεύει
Σήμερα, ηΚβαντική θεωρία και η γενική θεωρία της σχετικότητας είναι οι πιο δημοφιλείς θεωρίες της επιστήμης της Φυσικής και λειτουργούν πολύ καλά στον αντίστοιχο τομέα τους, αλλά είναι εξαιρετικά ασύμβατες μεταξύ τους.
Εδώ ας αναφέρω ότι οι 4 θεμελιώδεις δυνάμεις της φυσικής είναι η βαρυτική, η ασθενής πυρηνική, η ηλεκτρομαγνητική και η ισχυρή πυρηνική. Η τρέχουσα αντίληψη για την βαρύτητα βασίζεται στη γενική θεωρία της σχετικότητας, ενώ οι άλλες τρειςπεριγράφονται στο πλαίσιο της κβαντικής μηχανικής και της κβαντικής θεωρίας πεδίου. Αυτό και μόνο καθιστά την περιγραφή των φυσικών φαινομένων τελείως διαφορετικά και θα έλεγα αποκομμένη.
Ανάμεσα σε πολλές άλλες θεωρίες που καταπιάνονται με τα μυστήρια του κόσμου μας,
και το πρόβλημα της περιγραφής των φυσικών φαινομένων, η Θεωρία Χορδών (String Theory) ξεκινά από την περιγραφή ένος σωματίδιου, γνωστό ως γκραβιτόνιο (από το graviton) το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα κβαντικό σωματίδιο που μεσολαβεί στη μεταφορά της δύναμης της βαρύτητας. Ως εκ τούτου, η Θεωρία Χορδών θεωρείται η πιο επιτυχημένη θεωρία κβαντικής βαρύτητας και είναι πιθανός υποψήφιος για την πολλά υποσχόμενη Θεωρία των Πάντων, μια θεωρία, όπου θα ενοποιούνταν και οι 4 θεμελιώδεις δυνάμειςπου ανέφερα παραπάνω,υπό μια θεωρία ενοποίησης, όπως προσπαθούσε να βρει διακαώς ο μεγάλος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά και πολλοί άλλοι μεταγενέστεροι και τωρινοί λαμπροί επιστήμονες.
Τι είναι Χορδή;Η Θεωρία Χορδών δηλώνει ότι τα πάντα στο Σύμπαν αποτελούνται από μικροσκοπικές δονούμενες χορδές. Αυτές οι χορδές είναι μονοδιάστατα αντικείμενα που είναι ταυτόσημα μεταξύ τους. Η θεωρία αυτή μας λέει ότι κάθε θεμελιώδες σωματίδιο (σημειακό και αδιάστατο) που γνωρίζουμε στην Φυσική, ως θεμελιώδης δομικός λίθος της ύλης, όπως τα ηλεκτρόνια, τα φωτόνια, τα κουάρκς (δείτε εικόνα κάτω), κλπ αποτελούνται από αυτές τις δονούμενες χορδές.
Σύμφωνα με την θεωρία ο λόγος για τον οποίο π.χένα κουάρκ φαίνεται να είναι διαφορετικό από ένα ηλεκτρόνιο είναι επειδή και τα δύο αυτά σωματίδια δονούνται σε διαφορετικές συχνότητες. Εδώ ας υπενθυμίσω στον αναγνώστη τι είναι το κουάρκ(quark). Τα κουάρκs θεωρούνται οι βασικοί τύποι των στοιχειωδών σωματιδίων της ύλης από τα οποία αποτελούνται τα βαρυόνια (baryons)και τα μεσόνια (mesons).
Μαζί με τα γκλουόνια (gluons) -που μεταφέρουν την ισχυρή αλληλεπίδραση με την οποία αλληλεπιδρούν τα κουάρκς - θεωρούνται τα μόνα στοιχειώδη σωματίδια που μπορούν και αλληλεπιδρούν ισχυρά (δείτε τον πίνακα πάνω).
Οι χορδές είναι πολύ-πολύ μικρές. Το μήκος μιας χορδής, σύμφωνα με την Θεωρία Χορδών, πιστεύεται ότι είναι της τάξης του μήκους Planck, δηλαδή 10 εις την -35 μέτρα ή περίπου 10 εις την -20 φορές τη διάμετρο ενός πρωτονίου!
Στη θεωρία των χορδών υπάρχουν δύο είδη χορδών: οι κλειστές και οι ανοιχτές χορδές, όπως δείχνει η εικόνα παρακάτω:
Tι είναι η Βράνη;
Καθώς η θεωρία των χορδών εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων, διάφοροι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μαθηματικό μοντέλο τους απαιτούσε πρόσθετα αντικείμενα στην περιγραφή του οικοδομήματος της θεωρίας χορδών, τα οποία πήραν το όνομα βράνες (branes).
Μια βράνη στη Θεωρία Χορδών, είναι ένα αντικείμενο που γενικεύει την έννοια ενός σημειακού σωματιδίου σε οποιονδήποτε αριθμό διαστάσεων. Για παράδειγμα, ένα σημείο είναι μια βράνη μηδέν διαστάσεων, μια χορδή είναι μια βράνημιας διάστασης, ένα επίπεδο είναι βράνη δύο διαστάσεων και ούτω καθεξής. Έτσι, στην ορολογία της θεωρίας η λεγόμενη 0-βράνη (0-brane) είναι ένα σημείο σωματιδίων, η 1-βράνη είναι μια χορδή και η 2-βράνη είναι ένα επίπεδο.
Η θεωρία μας δείχνει επίσης ότι οι χορδές μπορούν να προσκολληθούν σε αυτές τις βράνες, με το ένα ή και τα δύο άκρα τους (όπως φαίνεται στο σχήμα παρακάτω).
Πόσες διαστάσεις;
Για να λειτουργήσει μαθηματικά το μοντέλο της Θεωρίας Χορδών, οι τέσσερις διαστάσεις (3 χώρος + 1 χρόνος) δεν επαρκούν. Έτσι, το μαθηματικό μοντέλο της θεωρίας αυτής θέτει ως αναγκαία συνθήκη το Σύμπαν να έχει επιπλέον «κρυμμένες» διαστάσεις. Πού είναι αυτές οι πρόσθετες διαστάσεις και γιατί δεν τις βλέπουμε;
Οι φυσικοί πιστεύουν ότι αυτές οι επιπλέον διαστάσεις τυλίγονται και αναδιπλώνονται σε έναν συμπαγή και εντελώς μικροσκοπικό χώρο έτσι ώστε δεν μπορούμε να τον εντοπίσουμε.
Υπάρχουν 2 κύριες θεωρίες χορδών, η μποζονική Θεωρία Χορδών σε 26 διαστάσεις και η Υπερσυμμετρική Θεωρία Χορδών (ή Θεωρία Υπερχορδών) σε 10/11 διαστάσεις.
Μέχρι το 1995, υπήρχαν πέντε διαφορετικές εκδοχές ή τύποι θεωρίας υπερχορδών καθεμία από τις οποίες ήταν ανεξάρτητες. Αυτές οι πέντε θεωρίες υπερχορδών είναι πληροφοριακά: Η Θεωρία χορδών τύπου Ι, Θεωρία χορδών τύπου IIA, Θεωρία χορδών τύπου IIB, Η ετεροτική Θεωρία Χορδών SO(32) και η ετεροτική Θεωρία Χορδών E8 × E8.
Το 1995, ο φυσικός Edward Witten παρουσίασε και υποστήριξε την θεωρία του δείχνοντας ότι όλες αυτές οι διαφορετικές εκδοχές της θεωρίας των υπερχορδών μπορούν να ενωθούν σε μια ενιαία θεωρία, γνωστή ως θεωρία-Μ (όπου το M μπορεί να σημαίνει μητέρα, μαγεία, μυστήριο ή μεμβράνη...). Η θεωρία-Μ αυτή λοιπόν προτείνει ένα Σύμπαν 11 διαστάσεων!Εκτός της εκπληκτικής πρότασης ότι το Σύμπαν μας αποτελείται ουσιαστικά από 11 διαστάσεις, μας περιγράφει επίσης με κομψοτεχνικά μαθηματικά την θεωρητική εκδοχή ύπαρξης ενός τεραστίου αριθμού παράλληλων συμπάντων. Για την ακρίβεια, δέκα εις την πεντακοσιοστή σύμπαντα (ο αριθμός 10 με εκθέτη τον αριθμό 500!), το καθένα σύμπαν με τους δικούς του φυσικούς νόμους!
Στις μέρες μας ο όρος που ακούγεται ως Θεωρία Χορδών αναφέρεται ουσιαστικά στην Θεωρία Υπερχορδών και την Θεωρία-Μ η οποία υπερισχύει ως μαθηματική μοντελοποίηση ενός ενοποιητικού πλαισίου μέσω του οποίου οι διάφορες θεωρίες υπερχορδών που έχουν διατυπωθεί από ανεξάρτητους ερευνητές, να μπορούν να κατανοηθούν απλά ως διαφορετικά ασυμπτωτικά όρια ενός μοναδικού χώρου διαφόρων παραμέτρων.
Συμπεράσματα
Η ομορφιά της Θεωρίας Χορδών έγκειται στην ιδέα ότι τα πάντα στο Σύμπαν μας (συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας) μπορούν να εντοπιστούν σε μια θεμελιώδη ταυτότητα γνωστή ως χορδή.
Παρόλο που δεν υπάρχουν πειραματικά στοιχείαακόμα για τη Θεωρία Χορδών, εξακολουθεί να μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις της φυσικής σε μια θεωρία των πάντων. Επικριτές της θεωρίας αυτής πάντως υποστηρίζουν ότι η θεωρία αυτή δεν είναι δυνατό ούτε να επαληθευτεί ούτε να απορριφθεί!
Πριν κλείσω να αναφέρω ότι το αντίπαλον δέος της Θεωρίας Χορδών είναι η Θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας Βρόχων (Loop Quantum Gravity Theory, συντ.,LQG) που προσπαθεί να ενοποιήσει τη βαρύτητα με την κβαντική φυσική λαμβάνοντας υπόψη τη γεωμετρική διατύπωση του τετραδιάστατου χώρου του Αϊνστάιν. Η LQG προτείνει ότι ο χώρος και ο χρόνος κβαντοποιούνται (όπως τα φωτόνια στην κβαντική θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού). Τόσο όμως η Θεωρία Χορδών όσο και η θεωρία LQG έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Μόνο ο χρόνος και τα πειραματικά δεδομένα θα δείξουν ποια από τις δύο θεωρίες θα επιβιώσει!
Θα ήθελα να συνοψίσω αυτό το άρθρο σχετικά με τη Θεωρία Χορδών με ένα απόφευθγμα του μεγάλου εφευρέτη Νίκολα Τέσλα: ”Αν θέλετε να βρείτε τα μυστικά του σύμπαντος, σκεφτείτε με όρους ενέργειας, συχνότητας και δόνησης.’’
Πηγές:
https://en.wikipedia.org/wiki/String_theory
https://el.wikipedia.org/Θεωρία_χορδών
https://www.pbs.org/wgbh/nova/elegant/program.html
E. Witten, ”String theory dynamics in various dimensions″, Nucl. Phys. B 443 (1995) 85, https://arxiv.org/abs/hep-th/9503124
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕKepler-22b: Πώς μπορεί να μοιάζει ο μακρινός πλανήτης που ίσως φιλοξενεί ζωή«Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα»: Το νέο βιβλίο του Διονύση Σιμόπουλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δύο φορές προσπάθησε να διεισδύσει μέσα μου όταν ήμουν 6 χρονών»: Σοκάρει ο Τάσος Ξιάρχο
- Πέτρος Φιλιππίδης: Θύελλα μετά τις αποκαλύψεις
- Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο από σήμερα Σάββατο
- Πόσο πρέπει να περπατήσετε για να χάσετε μισό κιλό;
- Τι αλλάζει από σήμερα σε αγορά, σχολεία, μετακινήσεις (video)
- Καστοριά: Θλίψη κι ερωτηματικά για το ξενοδοχείο «Τsamis» – Ανακοίνωση της επιχείρησης (drone video)
- Κάλυμνος: «Λουκέτο» σε ιερό ναό – Ιερέας καλούσε τους πιστούς να προσέρχονται χωρίς μάσκες
- Καρέ-Καρέ καταδίωξη μηχανής στην παραλιακή: Με... σούζα έφυγε η ΕΛ.ΑΣ (vid)
- Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ, τι sms στέλνετε
- Πέτρος Φιλιππίδης: Πότε θα πάρει εξιτήριο - Σοκάρουν οι καταγγελίες των ηθοποιών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Νίκος Καρδώνης: Έστω και με το streaming το θέατρο παραμένει παρηγορητική τέχνη
- Μονόλιθος εμφανίστηκε κοντά σε αρχαίο ναό στην Τουρκία
- Μικρό καλοκαίρι μέσα στον Φλεβάρη
- Ο Μπάιντεν εγκαλεί την Τουρκία για τις ενέργειές της
- Στάτλερ, η υπέργηρη νυχτερίδα που σαρώνει στο διαδίκτυο
- Κυριακάτικο τραπέζι: Παταταστίτσιο και σοκολατένιος κορμός
- Οι «κυρίες» του Τζο Μπάιντεν φτιάχνουν τον κόσμο που θέλουμε
- Οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» προσγειώνονται στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση
- Αλλαγή δεδομένων στη Λιβύη με την επιλογή της μεταβατικής κυβέρνησης
- Στο χορό των 11 διαστάσεων: Η Θεωρία Χορδών
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Στο χορό των 11 διαστάσεων: Η Θεωρία Χορδών
- Οι «κυρίες» του Τζο Μπάιντεν φτιάχνουν τον κόσμο που θέλουμε
- Μιανμάρ: Η χούντα έκλεισε το Ιντερνετ και τα social media ενώ οι διαδηλώσεις φουντώνουν
- Ο Μπάιντεν εγκαλεί την Τουρκία για τις ενέργειές της
- Lockdown με νέους περιορισμούς: Τι ισχύει από σήμερα και για ποιες περιοχές
- Οι τέσσερις λόγοι που αποτυγχάνουν οι σχέσεις σήμερα
- Κυριακάτικο τραπέζι: Παταταστίτσιο και σοκολατένιος κορμός
- Οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» προσγειώνονται στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση
- Νίκος Καρδώνης: Έστω και με το streaming το θέατρο παραμένει παρηγορητική τέχνη
- Στάτλερ, η υπέργηρη νυχτερίδα που σαρώνει στο διαδίκτυο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μονόλιθος εμφανίστηκε κοντά σε αρχαίο ναό στην Τουρκία
- Αλλαγή δεδομένων στη Λιβύη με την επιλογή της μεταβατικής κυβέρνησης
- Αντίστροφη μέτρηση για την «καταστροφή»: Το παρασκήνιο της ευρωπαϊκής μάχης για τα εμβόλια
- Μικρό καλοκαίρι μέσα στον Φλεβάρη
- Κορονοϊός: “Λουκέτο” σε εκκλησία στην Κάλυμνο – Αρνητής της μάσκας ο ιερέας
- Μιανμάρ: Φιμώνουν Ιnternet και social media, χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν
- Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: HoLEP (Holmium laser enucleation of the prostate), ιατρική πρωτοπορία και νεότερα δεδομένα
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Εντός Φεβρουαρίου οι τελικές ανακοινώσεις για το Ελληνικό
- Σε Ικαρία, Φούρνους και Θύμαινα ο Μητσοτάκης
- Γ.Γεραπετρίτης: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε κι άλλα μέτρα σε όλη την χώρα