Στο δρόμο για μια δοκιμαστική και απόλυτα «προστατευμένη» έκδοση ομολόγων. Οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης

Αντίστροφα μετρούν οι ώρες έως την επιστροφή της Ελληνικής Οικονομίας στις αγορές με μια δοκιμαστική και απόλυτα «προστατευμένη» έκδοση ομολόγων. Εκτός αρνητικού απροόπτου ή εξελίξεων οι οποίες θα καθιστούν απαγορευτική μια τέτοια προσπάθεια, η Ελληνική οικονομία μετά από δύο χρόνια ακριβώς θα επιχειρήσει να επιστρέψει επιτυχώς στις διεθνείς αγορές.

Τα τελευταία 24ώρα οι προετοιμασίες για τη «δοκιμαστική» έξοδο έχουν κορυφωθεί ως αποτέλεσμα δουλειάς η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες από το Οικονομικό επιτελείο. Αρμόδια στελέχη εξηγούν στη HuffPost Greece ότι οι επαφές με ξένους επενδυτές
και διεθνής οίκους έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό προκειμένου όλα να ήταν έτοιμα για την επιστροφή στις αγορές μόλις θα ολοκληρωνόταν η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κύκλος αυτών των επαφών κορυφώθηκε αμέσως μετά τις θετικές εξελίξεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τα ταξίδια στο Λονδίνου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη να παίζουν καθοριστικό ρόλο τη λήψη των αποφάσεων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 24ώρα, γεγονός που εκ των πραγμάτων οδήγησε το οικονομικό επιτελείο και τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την επιστροφή στις αγορές πριν από τις 20 Ιουλίου.

Στόχοι και αμφιβολίες

Το χρονικό ορόσημο μπήκε στο τραπέζι από τη στιγμή που το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 20 Ιουλίου θα συνεδριάσει με θέμα το Ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό γιατί θεωρείται ότι το Ταμείο θα επαναλάβει ότι το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου το ΔΝΤ δεν θα μετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα μέχρι οι Ευρωπαίοι δανειστές να προχωρήσουν στη ρύθμιση του.

Σύμφωνα με αναλυτές αν και η στάση αυτή από την πλευρά του ΔΝΤ είναι απολύτως αναμενόμενη και προεξοφλημένη τόσο από τους επενδυτές όσο και από τις αγορές, ωστόσο έστω και λίγο θα «χαλάσει» το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει οικονομικός αναλυτής στη HuffPost Greece, «οι επενδυτές εκτιμούν ιδιαίτερα τις υψηλές αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, αλλά θέλουν να ξέρουν ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω» και συνεχίζει «μια τέτοια δήλωση από την πλευρά του ΔΝΤ θα μπορούσε να επαναφέρει τις ανησυχίες αναφορικά με το μέλλον του Ελληνικού χρέους».

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι «ένα θετικό αποτέλεσμα στην έκδοση των Ελληνικών ομολόγων θα στείλει μήνυμα ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τα Ελληνικά ομόλογα καθώς έχουν προεξοφλήσει ότι στο μέλλον θα υπάρξει λύση για το Ελληνικό χρέος».

Το πλάνο της επιστροφής

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να αντλήσει από τις αγορές από 2 έως 4 δις ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει τα ομόλογα τα οποία λήγουν, αλλά κυρίως να δοκιμάσει τις δυνάμεις της.

Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα «ανακυκλώσουν» τα ομόλογα που λήγουν στις 17 Ιουλίου. Η έκδοση θα είναι 3ετής ή 5ετής, ενώ υπάρχει και η σκέψη ανταλλαγής του ομολόγου που λήγει σήμερα και είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου του 2014, με νέα λήξη τον Ιούλιο του 2022.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφασίσει να ανοίξει το βιβλίο προσφορών ο στόχος θα είναι τριπλός και το οικονομικό επιτελείο θα θέλει να υπάρξει απόλυτη επιτυχία ώστε να στείλει σαφές μήνυμα. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι οι προσφορές να υπερκαλύψουν την έκδοση, το επιτόκιο να είναι χαμηλότερα του 4,95% (όσο ήταν δηλαδή τον Ιούλιο του 2014) και να συμμετέχουν ξένοι επενδυτές.

Η επίτευξη και των τριών στόχων θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο εφικτή καθώς η οίκος Rothschild ο οποίος έχει αναλάβει την έκδοση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές μεταξύ δανειστών, ξένων τραπεζών και επενδυτών με στόχο το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία.

Εφόσον η πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές επιτύχει τους στόχους της τότε στο σχέδιο περιλαμβάνονται ακόμα δύο με τρεις εκδόσεις έως τον Αυγούστου του 2018, όταν δηλαδή ολοκληρώνεται το υφιστάμενο πρόγραμμα και η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει και πάλι να χρηματοδοτεί τις δανειακές υποχρεώσεις αποκλειστικά από τις αγορές.
Keywords
Τυχαία Θέματα