Στο μυαλό του Πούτιν: Τι μαρτυρά η αλλαγή διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Ο υπουργός Αμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν ανέθεσε στον ανώτερο στρατηγό της χώρας, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ, 67 ετών, να ηγηθεί του πολέμου στην Ουκρανία - η πιο δραματική σε μια σειρά αλλαγών στην ανώτερη διοίκηση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε τον Φεβρουάριο.

Σκληρή κριτική

Πολλοί από τους εθνικιστές «πολεμικούς» μπλόγκερ που έχουν άδεια από το Κρεμλίνο να επικρίνουν τη διεξαγωγή του πολέμου κατηγορούν τον Γκερασίμοφ για το γεγονός ότι ένας παντοδύναμος στρατός

- υποτίθεται εκσυγχρονισμένος και ακριβά επανεξοπλισμένος τα τελευταία 15 χρόνια - απέτυχε παταγωδώς να υποτάξει τον πολύ πιο αδύναμο γείτονά του.

Οι επικριτές στην Ουκρανία, στη Δύση, ακόμη και στο εσωτερικό της Ρωσίας θεωρούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφελείς, κακώς προετοιμασμένες και εξοπλισμένες, αργές στην αντίδραση και διχασμένες από ετερόκλιτες και συχνά απομακρυσμένες δομές διοίκησης.

Μετά την αποτυχία της - εκτός προγράμματος - εκστρατείας επιστράτευσης για να γυρίσει το μομέντουμ του πολέμου προς όφελος της Ρωσίας, οι φήμες φούντωναν για μήνες ότι ο Γκεράσιμοφ, σε μεγάλο βαθμό «εξαφανισμένος» από τη δημόσια σφαίρα», θα παραγκωνιζόταν.

Τόσο ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της πολιτοφυλακής Βάγκνερ, όσο και ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της νότιας ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, έχουν ασκήσει έμμεση κριτική στον Γκερασίμοφ ενώ διεκδικούν εμφανώς επιτυχίες στο πεδίο της μάχης για τις δικές τους, υποτιθέμενες ανώτερες, ημιαυτόνομες δυνάμεις τους.

Οι υπέρμαχοι του υπουργείου Αμυνας λένε ότι η Ρωσία συχνά έχει κακές επιδόσεις στην αρχή των πολέμων και ότι πολλά από τα προβλήματα στον εφοδιασμό, την τεχνολογία και τη διοίκηση τους τελευταίους 10 μήνες έχουν επιλυθεί ή εξομαλύνονται.

Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή για το πεδίο της μάχης

Το υπουργείο Αμυνας τόνισε ότι η αρχαιότητα του διοικητή που είναι υπεύθυνος για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αντικατοπτρίζει τη διεύρυνση της κλίμακας και την ανάγκη βελτίωσης της οργάνωσης και της διοίκησης.

Οι αναπληρωτές του Γκερασίμοφ θα είναι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο προηγούμενος διοικητής του πεδίου μάχης, που διορίστηκε πριν από τρεις μήνες έχοντας το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδών», ο στρατηγός Ολεγκ Σαλιούκοφ και ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Αλεξέι Κιμ.

Ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, ένας σκληροπυρηνικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, εκτίμησε ότι η απόφαση του Πούτιν προήλθε μετά την παράδοση στην Ουκρανία βαρέων όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας από τη Δύση και ενώ υπάρχει προοπτική το Κίεβο σύντομα να λάβει δυτικά τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα και πιθανώς άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τοποθέτηση αυτή του Γκερασίμοφ αυξάνει την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης στην Ουκρανία. «Ο διορισμός του Γκερασίμοφ σημαίνει ότι όλα τα μέσα καταστροφής στα οπλοστάσια των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας -χωρίς εξαίρεση- μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου υποσχέθηκε την Τρίτη να «χτίσει» ένα βαθύτερο οπλοστάσιο, να ενισχύσει την τεχνολογία της αεροπορίας για να αποφύγει καλύτερα την αεράμυνα και να βελτιώσει την παραγωγή drone.

Τι επιδιώκει ο Πούτιν

Με την τοπoθέτηση του Γκερασίμοφ στο συγκεκριμένο πόστο ίσως ο Πούτιν θέλει να στείλει ένα μήνυμα στη Δύση σχετικά με την αποφασιστικότητά του να κερδίσει τον πόλεμο, να ενισχύσει το χαμένο κύρος του στρατού του αλλά και να καταστήσει τον κορυφαίο στρατηγό του περισσότερο υπεύθυνο προς λογοδοσία για την έκβασης της εισβολής.

Η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων R.Politik, δεν έχει πεισθεί ότι η αλλαγή αυτή στη στρατιωτική διοίκηση θα κάνει μεγάλη διαφορά. «Ο Γκερασίμοφ ανέλαβε τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης λόγω των σοβαρών αποτυχιών του Σουροβίκιν», είπε. «Ο Πούτιν αναζητά αποτελεσματικές τακτικές με φόντο μια ″υφέρπουσα″ ήττα. Προσπαθεί να ανακατέψει την τράπουλα και ως εκ τούτου δίνει ευκαιρίες σε όσους θεωρεί πειστικούς. Σήμερα, ο Γκερασίμοφ αποδείχθηκε πειστικός. Αύριο θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος», πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Γκερασίμοφ

Ο Γκεράσιμοφ γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1955 στο Καζάν και ανέβηκε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας μετά την αποφοίτησή του από σχολή τεθωρακισμένων το 1977.

Διορίστηκε αρχηγός του γενικού επιτελείου και αναπληρωτής υπουργός Αμυνας από τον Πούτιν στις 9 Νοεμβρίου 2012, τρεις ημέρες αφότου ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου, Σεργκέι Σοϊγκού, έγινε υπουργός Αμυνας.

Οι τρεις τους κρατούν έναν από τους τρεις πυρηνικούς χαρτοφύλακες που μπορούν να διατάξουν ένα πυρηνικό πλήγμα.

Ο Γκερασίμοφ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της Κριμαίας το 2014 καθώς και στη στρατιωτική υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που άλλαξε τα δεδομένα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ του επέβαλε κυρώσεις την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ήταν ένας από τους τρεις υψηλόβαθμους Ρώσους δίπλα στον Πούτιν που ήταν άμεσα υπεύθυνοι για τον πόλεμο. Παρ′ όλα αυτά, ο Γκερασίμοφ συνομιλεί ενίοτε με τον επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού, Στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟυκρανία-Ρωσία και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίεςΚύπρος: Ιστορική αυτογνωσία και εθνική συμφιλίωσηΠώς θα ακυρώσουμε τα σχέδια της Τουρκίας;
Keywords
Τυχαία Θέματα