Στοιχεία-σοκ για το μεταναστευτικό: Αύξηση 3.821% των ροών στη Λέσβο. Αποθήκη ψυχών η χώρα, SOS για το 2016

Με τον πιο ευκρινή τρόπο καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. το πρωτοφανές βάρος που σηκώνει φέτος η Ελλάδα στο μέτωπο του μεταναστευτικού.

Το πρώτο 11μηνο του 2015 έχει σημειωθεί αύξηση στις μεταναστευτικές ροές κατά 1.000% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2014. Στην χώρα μας συνελήφθησαν φέτος για παράνομη είσοδο και παραμονή 797.370 μετανάστες σε σχέση με τους μόλις 72.632 που είχαν συλληφθεί πέρυσι.

Η Λέσβος είναι το νησί
που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Η αύξηση έφτασε το 3.821% σε σχέση με πέρυσι (συνελήφθησαν 445.037 μετανάστες σε σχέση με τους 11.349). Ακολουθούν η Χίος (φέτος συνελήφθησαν 98.965 σε σχέση με τους μόλις 6.259 πέρυσι) και η Σάμος (φέτος 95.324 συλλήψεις, πέρυσι 7.373).

Ο όγκος των 800.000 ανθρώπων που πέρασαν από τα ελληνικά σύνορα και καταγράφηκαν σίγουρα αποτελεί για την ελληνική πλευρά ένα νούμερο-«φωτιά», στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι μετανάστες που πέρασαν από την Ελλάδα χωρίς να συλληφθούν.

Τα μεγάλα κυκλώματα δουλεμπόρων στρατηγικά στέλνουν κόσμο από τα θαλάσσια σύνορα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που είχαν βάλει στόχο τα περάσματα του Έβρου. Αυτό οφείλεται αφενός στην ανέγερση φράχτη στον Έβρο και αφετέρου στο μεγαλύτερο κέρδος που επιτυγχάνουν με τη θαλάσσια μεταφορά. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 797.370 φετινούς συλληφθέντες για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μόλις 3.062 πέρασαν από τα χερσαία σύνορα.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνουν ότι «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η χώρα κινδυνεύει να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πολύ πιο γενναίες αποφάσεις από αυτές που μας έχει συνηθίσει. Το 2016 αναμένεται το ίδιο δύσκολο. Εκατομμύρια κόσμος περιμένει να περάσει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Ο κίνδυνος εγκλωβισμού τους στη χώρα μας είναι ορατός. Τα hotspot είναι ασπιρίνη μπροστά στον όγκο αυτό τον ανθρώπων».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα