Στον Γιάννη Νιάρρο το βραβείο Χορν

Ο Γιάννης Νιάρρος είναι ο φετινός νικητής του θεατρικού βραβείου ”Δημήτρης Χορν” για την ερμηνεία του στην παράσταση του κινηματογραφιστή Γιάννη Οικονομίδη «Στέλλα κοιμήσου», που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία για δύο σεζόν στο Εθνικό Θέατρο και στην οποία ο ηθοποιός κρατούσε τον ρόλο του Γιώργου Γερακάρη.

«Ευχαριστώ τον Γιάννη Οικονομίδη και όλη την οικογένεια Γερακάρη, με τους οποίους ξεκινήσαμε ένα ταξίδι πριν 3 χρόνια το οποίο ελπίζω να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα» δήλωσε ο ηθοποιός παραλαμβάνοντας το βραβείο,

το οποίο απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας νέου ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου (2016-2017). Ο Γιάννης Νιάρρος ευχαρίστησε ακόμη, την οικογένεια του, τους φίλους του και την κοπέλα του, «χωρίς την οποία θα ήταν στο ψυχιατρείο», καθώς και τρεις πολύ σημαντικούς ανθρώπους- την Αγγελική Γκιργκινούδη, τον Θέμη Πάνου και τον Ακύλλα Καραζήση - που «με τη στάση τους στην τέχνη και τη ζωή», τον έκαναν «καλύτερο άνθρωπο και ηθοποιό, πιο ήρεμο και πιο χαρούμενο».

Ο περσινός νικητής του βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής, παρέδωσε τον χρυσό σταυρό του Δημήτρη Χορν που είχε λάβει κατά την περσινή βράβευσή του, στον φετινό βραβευθέντα.

Στην εκδήλωση της απονομής που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Χορν, ο ηθοποιός Θανάσης Αλευράς που είχε τιμηθεί με το βραβείο το 2008, μίλησε για τον «γοητευτικότερο όλων των πρωταγωνιστών» Δημήτρη Χορν, αλλά και για τη σημασία που είχε το βραβείο για τον ίδιο. «Το 2008 βρισκόμουν σε αυτό το θέατρο ως υποψήφιος. Στο φουαγιέ υπάρχει μία προτομή του Χορν. Θυμάμαι ότι τσέκαρα γύρω μου αν με κοιτούσε κανείς και πήγα στο άγαλμα και τον παρακάλεσα να δώσει σε μένα το βραβείο και στους υπόλοιπους υποψήφιους μίαν… άλλη χρονιά. Μετά τη βράβευσή μου ένιωσα την ανάγκη και την υποχρέωση να μάθω περισσότερα για τον Δημήτρη Χορν, ο οποίος ήταν ένας γαλαντόμος, ”έξω καρδιά” άνθρωπος, με τα πειράγματα και τα κεράσματά του, ένας άνθρωπος που δεν μεγάλωσε ποτέ» είπε ο ηθοποιός, προσθέτοντας πως την επόμενη χρονιά ετοιμάζει στο θέατρο Λαμπέτη μία παράσταση-αφιέρωμα στον Δημήτρη Χορν, μαζί με την Ελένη Γκασούκα.

Σχετικά με τη βράβευση του, ο Θανάσης Αλευράς δήλωσε πως ήταν μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής του. «Το αισθάνθηκα σαν ένα μεγάλο μπράβο που με ακολουθεί μέχρι σήμερα, σαν μια μεγάλη σπρωξιά στην αγκαλιά του θεάτρου».

Στον θεσμό του βραβείου που φέτος ενηλικιώνεται, καθώς συμπληρώνονται δεκαοχτώ χρόνια από την θέσπισή του, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Είναι σημαντικό για όλους μας να βρισκόμαστε εδώ για δέκατη όγδοη χρονιά και να υποδεχόμαστε την καινούρια γενιά ταλαντούχων ηθοποιών. Βρισκόμαστε σε μία δυστυχή εποχή ευτυχών προσδοκιών. Θαυμάζω αυτά τα παιδιά που είναι αυτοδημιούργητα, και ως Ροβινσώνες προσπαθούν να διασωθούν και να επιπλεύσουν» ανέφερε.

Συνυποψήφιοι του Γιάννη Νιάρρου για το βραβείο ήταν οι: Γιώργος Βουρδαμής για τον ρόλο τού Κρις Κέλλερ στο έργο του ’Αρθουρ Μίλλερ «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (Εμπορικόν), Δημήτρης Πασσάς για την ερμηνεία του στο έργο του Ζοέλ Πομμερά «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, «Υπόγειο»), Βασίλης Σαφός για την ερμηνεία του στο έργο του Ρόμπερτ Μούζιλ «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη («Πόρτα») και Πάνος Παπαδόπουλος για τον ρόλο του Βατλέν στο έργο του Ζωρζ Φεντώ «Το Έξυπνο πουλί» σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη - Γιώργου Κατσή (Tempus Verum - Εν Αθήναις).

Το επαμειβόμενο βραβείο «Δημήτρης Χορν», είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενος από περγαμηνή. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και το χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν. Μέλη της επιτροπής είναι ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.

Τη συνολικότερη οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γιώργος Λύρας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα