Στους 25.000 υπολογίζονται οι ξένοι που έχουν ενταχθεί σε ομάδες τζιχαντιστών

Περισσότεροι από 25.000 ξένοι από 100 χώρες έχουν «περάσει» στις τάξεις των τζιχαντιστών και κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως οι περισσότεροι εξ αυτών μάχονται κυρίως στη Συρία και στο Ιράκ και πλέον και στη Λιβύη. «Ο ρυθμός ροής (προς τις ομάδες των τζιχαντιστών) είναι πιο αυξημένος από όσο έχουμε δει ποτέ, και έχει κυρίως προορισμό τη Συρία και το Ιράκ, ενώ πρόβλημα
είναι επίσης έντονο στη Λιβύη», τονίζεται στην έκθεση, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αριθμοί αυτοί χαρακτηρίζονται ως μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία πασχίζουν να αναχαιτίσουν τη ροή των ξένων εξτρεμιστών, που η έκθεση χαρακτηρίζει «επείγον πρόβλημα για την παγκόσμια ασφάλεια».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε υιοθετήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο μια απόφαση που καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν πλέον ως κακούργημα την προσπάθεια υπηκόων τους να μεταβούν στο εξωτερικό για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση ο αριθμός των ξένων που εντάσσονται σε ομάδες τζιχαντιστών αυξήθηκε κατά 71% σε διεθνές επίπεδο από τα μέσα του 2014 ως τον Μάρτιο του 2015, με τη μεγαλύτερη αύξησή να καταγράφεται σε πρόσωπαο προερχόμενα από χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.

Μεγάλος αριθμός προέρχεται από την Τυνησία, το Μαρόκο, τη Γαλλία και τη Ρωσία, αλλά η έκθεση επισημαίνει τη νέα ροή τζιχαντιστών από τις Μαλδίβες, τη Φινλανδία, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, καθώς από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
«Η στρατηγική απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη το 2015 και (θα συνεχίσει να είναι) για τα επόμενα χρόνια», τονίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Η Συρία και το Ιράκ έχουν μετατραπεί σε «πραγματικό σχολείο» για τους τζιχαντιστές, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990.

Αν και αυτές οι δύο χώρες προσελκύουν—μακράν—τον μεγαλύτερο αριθμό ξένων μαχητών, το Αφγανιστάν συνεχίζει να καταμετρά 6.500, ενώ άλλοι επιλέγουν χώρες όπως είναι η Υεμένη, το Πακιστάν, η Σομαλία και η Λιβύη, προστίθεται.

Οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμοστούν αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, ιδίως με την προβολή μηνυμάτων που θα απευθύνονται στους νέους για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησής τους. Ακόμη, προτείνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών να ανταλλάσσουν περισσότερες πληροφορίες, κάτι κρίσιμο για την αντιμετώπιση των ξένων μαχητών όταν επιστρέφουν στις χώρες των οποίων είναι υπήκοοι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει το ζήτημα του ρόλου της νεολαίας στον αγώνα εναντίον του εξτρεμισμού σε μια συζήτηση που είναι προγραμματισμένη να γίνει την 23η Απριλίου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα