Στους 28 οι νεκροί στην Ελλάδα, στα 966 τα κρούσματα

Στα 74 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που κατεγράφησαν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, με το σύνολο να ανέρχεται στα 966. Επίσης, έλαβαν χώρα δύο θάνατοι, με τους νεκρούς να ανέρχονται πλέον στους 28.

Στα 66 ανέρχονται τα άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, και διασωληνωμένοι είναι οι 65 . Το 86% εξ αυτών είναι άνδρες, οι πιο πολλοί με υποκείμενα νοσήματα. 52 είναι

οι ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η τροχιά της επιδημίας στη χώρα μας φαίνεται να είναι ελεγχόμενη. «Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μια από τις νίκες αυτές είναι πως έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς. «Σήμερα επίσης πήρε εξιτήριο η γυναίκα που είχε μολυνθεί από κορονοϊό και γέννησε στο νοσοκομείο» πρόσθεσε.

Ο Σ. Τσιόδρας αποκάλυψε ότι οι 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν ήταν ηλικίας από 52 έως 67 ετών και οι δυο από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όλοι, όπως συμπλήρωσε, πήραν αντιική θεραπεία και είναι ενθαρρυντικό που βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους να τα καταφέρνουν και να πηγαίνουν σπίτια τους.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι κάποιες περιοχές της χώρας «υποφέρουν» περισσότερο αλλά εξήγησε ότι είναι «εξαιρετικά σημαντικό ότι η τροχιά των νέων κρουσμάτων παραμένει ελεγχόμενη, για αυτό ο καθένας οφείλει να βοηθήσει ώστε να μην δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό σε όσους επιστρέφουν από χώρες με υψηλή μετάδοση της νόσου. «Πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα, κανείς δεν έχει ανοσία. Σιγά σιγά κάποιοι θα αναπτύξουν ανοσία αλλά αυτό θα γίνει αργότερα».

Αναφερόμενος στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι μελετάται η αποτελεσματικότητα πολλών και διαφορετικών φαρμάκων και επισήμανε ότι στα ελληνικά νοσοκομεία χορηγείται η ουσία ρεντεμσιβίρη όταν είναι διαθέσιμη και η χλωροκίνη που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας. Αναφέρθηκε μάλιστα στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που προστατεύουν τον καρδιακό μυ, καθώς ο ιός φαίνεται ότι, με κάποιον τρόπο ο οποίος ακόμα διερευνάται, επηρεάζει και την καρδιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου τονίζοντας ότι οι γιατροί που δεν το έχουν κάνει σε ασθενείς που έχουν τα κριτήρια «μπορούν έστω και τώρα να το κάνουν, ποτέ δεν είναι αργά» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο συστήνεται ούτως ή άλλως σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Τέλος, μιλώντας για τα γρήγορα τεστ αντισωμάτων ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι δεν είναι για αυτή τη φάση και «δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες, καθώς μπορεί να δώσουν ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα». Η μελλοντική χρήση αυτών των τεστ θα αξιολογηθεί από ειδική επιτροπή καθώς χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για την αξιοπιστία τους τόνισε και συμπλήρωσε ότι το μόνο αξιόπιστο τεστ αυτή την ώρα είναι το μοριακό τεστ που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση του κορονοϊού.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Νταλικέρης έσπασε την καραντίνα, τον «κάρφωσε» η μάνα του και θα πληρώσει 5.000 ευρώ Οι χώρες που δεν έχουν κανένα κρούσμα κορονοϊού μέχρι τώρα ΟΗΕ: Τα μέτρα για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσουν παγκόσμια έλλειψη τροφίμων
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα, 966,ellada, 966