Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας. Πώς ερμηνεύουν τη συμφωνία Μητσοτάκης - Μακρόν
Αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των δυο κρατών για συμπαράταξη, αμοιβαία συνδρομή και κοινή δράση σε όλα τα πεδία, σηματοδοτεί για τον έλληνα πρωθυπουργό, η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και στην ασφάλεια στο Παρίσι.
Όπως δήλωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως
Όπως επεσήμανε κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Εμμανουέλ Μαρκόν «οι τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος αλλά δεν εξαντλούν σε καμία περίπτωση αυτή τη συνεργασία. ”Οι κοινές προσπάθειές μας ανέδειξαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση στο ευαίσθητο οικοσύστημα της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου” σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Ανοίγει ο δρόμος για αυτοδύναμη και ισχυρή ΕυρώπηΕπεσήμανε δε τους μακρόχρονους δεσμούς των δύο χωρών και την κοινή προσήλωση σε σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων και «η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ιδίως της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας» εξηγώντας πως «η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει αυτή την κοινή συνετή πορεία. Αποτελεί όμως και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών στην ήπειρο μας. Γιατί Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Με τον Πρόεδρο Μακρόν έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων και τις ικανότητες της αυτόνομης απόκρισης της Ευρώπης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μια Ευρώπη που διαθέτει τα μέσα, τη βούληση και την επιρροή ώστε να εγγυάται την ειρήνη και την πρόοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
«Και ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας -Γαλλίας μετά τα 24 μαχητικά Rafale της πολεμικής αεροπορίας ανακοινώνω ότι η χώρα μας αποκτά και τρεις νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra για το πολεμικό μας ναυτικό, με δυνατότητα να προμηθευτεί ακόμη μια. Η βούλησή μου να εξοπλιστεί ο ελληνικός στόλος με σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες έχει προφανώς κίνητρο εθνικό καθώς θωρακίζει την πατρίδα μας, έχει όμως και κίνητρο ευρωπαϊκό αφού ενισχύει την κοινή μας αμυντική βιομηχανία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, τόνισε πως η επιλογή αυτής της συμφωνίας έχει και έναν χαρακτήρα ευρωατλαντικό γιατί αφορά δύο εταίρους στην ΕΕ αλλά και δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Και μια Ευρώπη η οποία ενισχύει την άμυνά της ενισχύει εντέλει και την ίδια τη διατλαντική συμμαχία» είπε.
Ειδικότερα για το θέμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η σχετική συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει να αποκτά πραγματικό περιεχόμενο, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση και λόγω της Γαλλικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2022. «Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να έχει τη δυνατότητα αυτοτελώς να υπερασπιστεί τα δικά της εθνικά και γεωγραφικά, υπερ-Ευρωπαϊκά συμφέροντα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το κάνει μόνο εάν αναπτύξει τη δυνατότητα να μπορεί να επιχειρεί χωρίς κατ’ ανάγκη να προσβλέπει- εάν το κρίνει η ίδια απαραίτητο - στη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και βέβαια επιλογές όπως η σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας κινούνται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι ενισχύοντας την αμυντική μας συνεργασία, προωθώντας τη διαλειτουργικότητα, αγοράζοντας ουσιαστικά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα, ακριβώς αυτή την κεντρική στρατηγική επιλογή υπηρετούμε. Και γι΄ αυτό και είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι σε διμερές τουλάχιστον επίπεδο Ελλάδα και Γαλλία κάνουν ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ανοίγοντας προφανώς το δρόμο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν να συμμετέχουν σε ένα σχήμα πιο ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας, εφόσον αυτές το επιλέξουν», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας δεν ανταγωνίζεται τη σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ «διότι η ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική μας εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής».
Μακρον: Συμφωνία με στόχο την ευρωπαϊκή ανεξαρτησία
Ο δε Μακρόν τόνισε πως η συμφωνία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ανεξαρτησία, στην ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και στην παγκόσμια ειρήνη τονίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία αυτή δεν έχει κανένα προϊστάμενο διότι μιλάμε για μια ειρήνη κοινή.
«Πρέπει να πω ότι έχουμε ένα κοινό όραμα, αυτό των κοινών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Μια βούληση να δράσουμε και να συνεργαστούμε από κοινού. Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στην πίστη που έχουμε από κοινού στη μάχη μας επ’ ωφελεία ενός ευρωπαϊκού αγαθού».
Ο κ. Μακρόν τόνισε επίσης: ”Επιπλέον πρέπει να τονίσω την έκθεση που εγκαινιάσαμε χθες. Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος, και μας επέτρεψε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε. Η Ελλάδα είναι το κράτος που εδώ και δυο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι, εκείνο της ανεξαρτησίας και να είναι μέρος της καρδιάς της Ευρώπης. Εδώ και αιώνες η Γαλλία έδωσε τη δική της μάχη για τα ιδανικά της απελευθέρωσης της Ελλάδας και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί πρόκειται για κάτι υπαρξιακό για το δικό σας λαό και για το δικό μας. Για όλους αυτούς τους λόγους η συνεργασία αυτή είναι συνεκτική με τις βαθιές μας δεσμεύσεις, και πιστεύω ότι στη δική μας ήπειρο αυτό απαιτείται και για τα επόμενα έτη».
Για Αukus, Τουρκία και Αν.ΜεσόγειοΑπαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρχαν συνέπειες μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης, εάν είναι εφικτή μια συμφιλίωση και επίσης εάν φοβάται ότι η σημερινή συμφωνία που ”ανακοινώθηκε σε ένα πλαίσιο εντάσεων με Τουρκία” θα έχει επίπτωση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μακρόν απάντησε αρχικά ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο με τις ΗΠΑ. ”Θα φύγει ο πρέσβης μας αύριο για τις ΗΠΑ με βάση την εντολή να υπάρξουν οι συνθήκες μιας εκ νέου δέσμευσης. Θα υπάρξουν ανταλλαγές απόψεων με τον κ. Μπάϊντεν στα μέσα Οκτώβρη για να δούμε τις συνθήκες που θα υπάρχουν” είπε.
Για το δεύτερο σκέλος της ερώτηση απάντησε: ″Δεν έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2020 έδειξε πολεμοχαρή στάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος μέλος. Αυτό κάναμε πέρσι το καλοκαίρι, αυτό κάνουμε με αυτή τη συνεργασία”.
Ο κ. Μακρόν είπε επίσης για τη συνεργασία με την χώρα μας ότι ”η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή σε μια περιοχή που πλήττεται, και όπου έχει υψηλό ενεργειακό γεωπολιτικό ρόλο. Βοηθάμε την Ελλάδα να εξοπλιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της, και συνεργαζόμαστε για να την προστατεύσουμε σε περίπτωση επίθεσης και εχθρικής ενέργειας. Έτσι πιστεύω εγώ τη συνεργασία”.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείςΤέλος ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε συνολικά στη στάση των Ευρωπαίων έναντι των ΗΠΑ και είπε τα εξής: ″Οι ευρωπαίοι πρέπει να βγούνε απ΄ την αφέλεια. Γιατί όταν υφιστάμεθα πίεση από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση τους, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις αλλά να μαζεύονται. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και θα παραμείνουν. Αλλά πρέπει αν δούμε ότι εδώ και 10 χρόνια οι ΗΠΑ ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Δικαίωμα τους. Αλλά πρέπει να πω ότι θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Με την ίδια ενάργεια πρέπει να ασχοληθούμε με τη δική μας ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό», συμπλήρωσε.
ΣΧΕΤΙΚΑΕλλάδα-Γαλλία, μια ιστορία αγάπηςΜητσοτάκης: Νέα εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΓαλλίαςΜητσοτάκης-Μακρόν εγκαινίασαν την έκθεση «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας»Σε ετοιμότητα ο στρατός στη Βρετανία για την αντιμετώπιση έλλειψης καυσίμων στην αγοράΠότε και πώς θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρούλα Κορομηλά – Επιβαρυμένη η υγεία της μετά την τρίτη δόση του εμβολίου
- Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 4 sites που διαδίδουν fake news
- Αθεράπευτα ρομαντικό: Το νυφικό της συντρόφου του Άκη Πετρετζίκη, Κωνσταντίνας Παπαμιχαήλ
- Άγρια επεισόδια σε σχολείο στη Σταυρούπολη: «Έβαλαν κουκούλες και άρχισαν να μαχαιρώνουν και να χτυπάνε κόσμο»! - Δείτε βίντεο
- Με 34 εκ. ευρώ αλλάζει όψη ο σταθμός Λαρίσης
- Άγριες Μέλισσες: Το φανελάκι του «Κωνσταντή» άναψε φωτιές στο Twitter
- Μετά τα 24 Rafale η Ελλάδα παίρνει φρεγάτες Belharra και Gowind με 5 δισ. ευρώ
- Ηχηρό μήνυμα Μακρόν στην Τουρκία: Συνεργαζόμαστε για την προστασία της Ελλάδας
- 5 ζωδιακά ζευγάρια που αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, είναι αχτύπητα!
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Η χώρα χωρίζεται σε 3 εποχές - «Διαλέγουμε και παίρνουμε»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Γιατί ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα
- Η άλλη Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τραγικά χαμηλά και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν
- Ελλάδα-Γαλλία, μια ιστορία αγάπης
- Αναβιώνει ο ιστορικός κινηματογράφος Athenee στα Πατήσια: Αυτή είναι η ιστορία του
- Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας. Πώς ερμηνεύουν τη συμφωνία Μητσοτάκης - Μακρόν
- O όμιλος dentsu για 4η χρονιά στο digital Greece Race for the Cure®
- Αυστραλία: Οδηγός ΙΧ διασχίζει κάθετα οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας και βγαίνει ζωντανή (vid)
![Στρατηγική, Ελλάδας - Γαλλίας, Μητσοτάκης - Μακρόν,stratigiki, elladas - gallias, mitsotakis - makron](https://images32.inewsgr.com/4267/42678936/stratigiki-synergasia-elladas---gallias-pos-erminevoun-ti-symfonia-mitsotakis---makron-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας. Πώς ερμηνεύουν τη συμφωνία Μητσοτάκης - Μακρόν
- Η άλλη Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι τραγικά χαμηλά και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν
- Αναβιώνει ο ιστορικός κινηματογράφος Athenee στα Πατήσια: Αυτή είναι η ιστορία του
- Ελλάδα-Γαλλία, μια ιστορία αγάπης
- Αυστραλία: Οδηγός ΙΧ διασχίζει κάθετα οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας και βγαίνει ζωντανή (vid)
- Γιατί ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε όλη τη χώρα
- O όμιλος dentsu για 4η χρονιά στο digital Greece Race for the Cure®
- Επιδείνωση του καιρού, με σταδιακή πτώση θερμοκρασίας
- ΗΠΑ: Δοκιμή πολυηχητικού πυραύλου από τη Raytheon
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Μακρόν δεν ξέχασε ότι η τωρινή ελληνο-γαλλική συμμαχία ξεκίνησε επί Τσίπρα
- Κρήτη – Σήμερα η κηδεία του Ιάκωβου Τζαγκαράκη – Το τάμα που είχε κάνει η μητέρα του στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία
- Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ: «Δεν υπάρχει χώρος στο ΝΒΑ για τους ανεμβολίαστους»
- Κορωνοϊός - Sanofi: Εγκαταλείπει την παραγωγή εμβολίου με τεχνολογία mRNA
- Δείτε τα 10 νέα οχήματα του James Bond (+video)
- Μετά από 10 χρόνια οι Αγγελόπουλοι στα γραφεία της ΕΟΚ
- Το αδιανόητο περιστατικό που βίωσε η Μελέτη: Πήγε για συνέντευξη σε γραφείο βουλευτή και την υποδέχθηκε με μπουρνούζι
- GNTM 4: Η Ισμήνη Παπαβλασοπούλου δίδαξε στις παίκτριες πώς γίνεται το σωστό πλύσιμο αυτοκινήτου
- Σεισμός Κρήτη: Στις πληγείσες περιοχές ο Μητσοτάκης – Ανακοινώνει μέτρα στήριξης
- Γερμανικές εκλογές – Υπό προθεσμία πρόεδρος του CDU ο Α. Λάσετ