Σύγκλιση βήμα βήμα υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια

«Τα περιθώρια στενεύουν. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εταίροι προς την κυβέρνηση, την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις για την ταμειακή ασφυξία που τις έχουν προκαλέσει οι δανειστές.

Αν και τα μηνύματα που έρχονται από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το Σάββατο στο Παρίσι είναι θετικά, κοινοτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αναγκάζει τώρα τις δύο πλευρές «να τρέξουν, δουλεύοντας 24 ώρες το 24ωρο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το κλίμα είναι πολύ καλύτερο
πλέον, καθώς οι δύο πλευρές ξεκίνησαν να κάνουν «πραγματική διαπραγμάτευση επί των ανοιχτών ζητημάτων», ενώ «οι ελληνικές προτάσεις συνοδεύονται από ανάλυση και τεκμηρίωση». Όπως εξηγούν παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, τόσο σε επίπεδο Brussels Group, όσο και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που βρίσκονται στην Αθήνα, οι τεχνοκράτες εξετάζουν «κωδικό προς κωδικό τον προϋπολογισμό, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα».

Οι χθεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε εργασιακά, ΦΠΑ, δημόσιο τομέα και χρέος, ενώ χρειάστηκε το απόγευμα να διακοπούν για λίγη ώρα καθώς ένας από τους επικεφαλής των θεσμών ζήτησε να κάνει τηλεδιάσκεψη με τους προϊσταμένους του για να τους ενημερώσει σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρουν κοινοτικοί παράγοντες η προσέγγιση της τελικής συμφωνίας θα πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει συμφωνία για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού και του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να συζητηθούν τα πρόσθετα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί η «τρύπα» και θα επιτευχθεί ο στόχος.

Μεγάλος γρίφος και μάλιστα με δύσκολη λύση είναι το ύψος της ανάπτυξης για το 2015, η οποία θα ορίσει και το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Οικονομίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν βρει ακόμα κοινό τόπο, καθώς η ελληνική πλευρά βλέπουν ανάπτυξη περίπου 0,6%, ενώ αντίθετα οι δανειστές μιλούν ακόμα και για ύφεση το 2015.

Ταυτόχρονα εξετάζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως είναι για παράδειγμα οι επαναπροσλήψεις στο δημόσιο και η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία. Παράλληλα εξετάζονται και τα έσοδα που θα φέρουν οι προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, ώστε να εντοπιστούν τα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν στη συνέχεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε μια καταρχήν συμφωνία για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Σε πρώτη φάση κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει ότι στο τραπέζι δεν υπάρχει ο στόχος του 3% που αναφέρεται στο πρόγραμμα για το 2015.

Οι δύο πλευρές έχουν προσεγγίσει σε ένα στόχο κάτω από το 2%, με την κυβέρνηση να τον ορίζει μεταξύ 1,2% και 1,5% και τους δανειστές να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο στόχος να είναι λίγο υψηλότερα, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτοι στις εκτιμήσεις τους.

Προσέγγιση υπάρχει και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, καθώς Αθήνα και δανειστές έχουν καταλήξει στους στόχους που θα τεθούν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, αλλά και μικρότερους στόχους όπως είναι για παράδειγμα το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Ωστόσο και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις, καθώς η κυβέρνηση θέλει τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να χρησιμοποιηθούν σε αναπτυξιακές δράσεις αλλά και στο καινούργιο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ οι δανειστές ζητούν τα έσοδα να πάνε για την αποπληρωμή του χρέους.

Μεγάλα αγκάθια παραμένουν το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν προτίθεται να αθετήσει τις προεκλογικές τις εξαγγελίες, ενώ οι δανειστές συνεχίζουν να ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και παρεμβάσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία οι οποίες θα επηρεάσουν τις συντάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επαφές σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν και σήμερα προκειμένου οι εκπρόσωποι των πιστωτών να διαμορφώσουν μια συνοπτική έκθεση προόδου, ώστε αυτή να εξεταστεί από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης στο Euro Working Group της Τετάρτης και στη συνεχεία την Παρασκευή από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup. Παρόλα αυτά πιθανότητα συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν υπάρχουν, καθώς όλες πλευρές δείχνουν πλέον το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναζητά λύση για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες το επόμενο διάστημα, στρεφόμενη στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εκδίδοντας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία προβλέπεται ότι τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών εντός δεκαπενθημέρου μεταφέρονται υποχρεωτικά σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα