Συγκλονιστικές φωτογραφίες με τα πιο παράξενα φυσικά φαινόμενα στη Γη

Τα επιβλητικά βουνά και οι υπέροχες παραλίες προσελκύουν πάντα τους ταξιδιώτες, ωστόσο η φύση έχει και άλλους «άσσους στο μανίκι της». Το BBC έκανε ένα αφιέρωμα στα πιο παράξενα φυσικά «αξιοθέατα» του πλανήτη χρησιμοποιώντας τις ερωτοαπαντήσεις που δόθηκαν στο Quora. Η ερώτηση ήταν: «Ποια είναι ορισμένα από τα σπανιότερα φυσικά φαινόμενα που υπάρχουν στη Γη;»

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα μέρη που επέλεξαν οι αναγνώστες:

Καναδάς: Οι καταψυγμένες φυσαλίδες

Φαίνονται απόκοσμες, σαν ιπτάμενοι δίσκοι που έπεσαν μέσα στο
νερό και πάγωσαν ξαφνικά. Στην πραγματικότητα, αυτοί τα παγωμένοι κύκλοι είναι κατεψυγμένες φυσαλίδες μεθανίου οι οποίες όταν «παγιδεύονται» μέσα στο νερό σχηματίζουν αυτό θεαματικό τοπίο.

Βρίσκονται στη λίμνη Abraham, στην Alberta του Καναδά. Δημιουργούνται όταν τα νεκρά φύλλα, το γρασίδι και τα ζώα πέφτουν στο νερό. Από τα βακτήρια που αναπτύσσονται δημιουργείται το μεθάνιο. Το αέριο απελευθερώνεται ως φυσαλίδες που μετατρέπονται σε δεκάδες χιλιάδες παγωμένους λευκούς δίσκους, όταν έρχονται σε επαφή με το παγωμένο νερό.

Είναι ένα εντυπωσιακό, αλλά δυνητικά επικίνδυνο, θέαμα. Αυτό το ισχυρό αέριο ζεσταίνει όχι μόνο τον πλανήτη, αλλά είναι και εξαιρετικά εύφλεκτο. Την άνοιξη, όταν λιώνει ο πάγος, οι φυσαλίδες του μεθανίου σκάνε… σφυρίζοντας σε μια θεαματική απελευθέρωση. Αλλά αν κάποιος ανάψει φωτιά σε κοντινή απόσταση, οι μάζες του μεθανίου θα προκαλέσουν μια γιγαντιαία έκρηξη, εξηγεί ο χρήστης του Quora, Mayur Kanaiya.

Περίεργοι ταξιδιώτες μπορούν να δουν παρόμοιες φυσαλίδες σε λίμνες σε όλο το Εθνικό Πάρκο Banff του Καναδά, ή στον Αρκτικό Ωκεανό στα ανοικτά της Σιβηρίας, όπου οι ερευνητές έχουν βρει γιγάντιες φυσαλίδες αερίου.

Ανταρκτική: Ματωμένος καταρράκτης

Το όνομα τα λέει όλα. Ο ματωμένος καταρράκτης στο McMurdo Dry Valleys, της Ανατολικής Ανταρκτικής, μοιάζει σαν να ρίχνει σιγά σιγά ένα υγρό, κόκκινο σαν αίμα, στον λευκό παγετώνα Taylor και τη λίμνη Bonney. Πρόκειται για μια έκπληξη, και μαζί ένα ανατριχιαστικό θέαμα.

Το κόκκινο υγρό που ρέει αργά δεν είναι αίμα. Ούτε είναι νερό βαμμένο από κόκκινα φύκια, όπως είχαν σκεφτεί, αρχικά, οι πρωτοπόροι ερευνητές της Ανταρκτικής. Στην πραγματικότητα, η απόχρωση αυτή προέρχεται από μια εξαιρετικά αλμυρή υπό-παγετώδη λίμνη, εξηγεί στο Quora η χρήστης Aditya Bhardwaj.

Περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια πριν, το νερό της παγιδεύτηκε κάτω από παγετώνα Taylor, απομονωμένο από το φως, το οξυγόνο και τη θερμότητα. Καθώς το θαλασσινό νερό ρέει μέσα από μια σχισμή στο παγετώνα, αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα για να δημιουργήσει αυτό το εντυπωσιακό, κόκκινο καταρράκτη.

Καλιφόρνια: Οι πέτρες που μετακινούνται

Οι πέτρες βρίσκονται στην αποξηραμένη λίμνη Racetrack Playa , στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια. Το μόνιμο ερώτημα είναι πώς τόσες πολλές πέτρες, μερικές με βάρος 300 κιλών, «περπατούν» ακόμη και 250 μέτρα σε αυτή την απομακρυσμένη κοιλάδα, αναρωτιέται η χρήστης του Quora Farhana Khanum.

Ορισμένες από τις πέτρες κάνουν και ζιγκ ζαγκ στη διαδρομή τους! Ποιος, ή τι, μετακινεί τις πέτρες; Μια πληθώρα των θεωριών προέκυψε, που κάνουν λόγο από τα μαγνητικά πεδία, μέχρι εξωγήινους, ακόμα και φαρσέρ.
Μια πειστική θεωρία, πάντως, ανέπτυξε το 2006 ο επιστήμονας της NASA, Ralph Lorenz . Τον χειμώνα η λίμνη γεμίζει με νερό εγκλωβίζοντας τις πέτρες στον πυθμένα, που παγώνει.

Ινδονησία: Η τιρκουάζ λίμνη στο ηφαίστειο

Οι ταξιδιώτες συρρέουν στο νησί της Ιάβα, στην Ινδονησία, για να δουν το μαγευτικό ηφαίστειο Kawah Ijen, που βγάζει μπλε λάβα, αλλά στην καλντέρα του υπάρχει και κάτι άλλο, επίσης, εντυπωσιακό. Μια λίμνη με τιρκουάζ αποχρώσεις.

Το στοιχείο που είναι υπεύθυνο για αυτό το εκπληκτικό θέαμα, είναι το θείο. Ο θάλαμος του μάγματος, κάτω από το ηφαίστειο, χύνει θειικά αέρια στη λίμνη. Σε συνδυασμό με μια υψηλή συγκέντρωση διαλυμένων μετάλλων, τα αέρια δίνουν στο νερό μια λαμπρή απόχρωση του μπλε. Μπορούν επίσης να καταστήσουν τη λίμνη του κρατήρα Ijen, από τις πιο όξινες του κόσμου με pH 0,5.

"Υδροχλώριο απελευθερώνεται από ηφαίστειο Ijen καναμιγνύεται με τη λίμνη και την μετατρέπει στο όξινο τερατούργημα που είναι σήμερα», γράφει στο Quora η χρήστη Vinay Sisodia.

Μεξικό: Κρυμμένη παραλία

Είναι το όνειρο κάθε τουρίστα: Πρόκειται για μια μυστική παραλία μακριά από όλους, με σκιά, ήλιο και παρθένα νερό. Αυτό το όνειρο γίνεται πραγματικότητα στην Playa Del Amor, πιο γνωστή ως «Κρυμμένη Παραλία» σε ένα από τα νησιά Marieta , στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού.

Η απίθανη αιτία αυτού του μαγικού μυστικού ήταν η έκρηξη μιας βόμβας, στις αρχές του 1900, όταν τα νησιά ήταν ακατοίκητα, αναφέρει η χρήστης του Quora, Siddhartha Das.

Αυστραλία: Η ροζ λίμνη Hillier

Πετώντας πάνω από τη δυτική Αυστραλία βλέπουμε μια σπάνια οπτική απόλαυση: Ανάμεσα σε πυκνά πράσινα δάση που περιβάλλονται από το βαθύ γαλάζιο του Νότιου Ωκεανού, βρίσκονται μια σειρά από λίμνες, με τα νερά τους να έχουν μια συγκλονιστική απόχρωση μιας ροζ τσιχλόφουσκας.

Πρόκειται για τη λίμνη Hillier στο νησί Middle Island μήκους 600 μέτρων στα ανοικτά της νότιας ακτής της Δυτικής Αυστραλίας. Είναι περιτριγυρισμένη από ένα λεπτό δαχτυλίδι άμμου και ένα δάσος από ευκαλύπτους.

Κανείς δεν είναι σε θέση να εξηγήσει το ξεχωριστό αυτό χρώμα αναφέρει ο χρήστης του Quora, Garrick Saito. Πιθανή αιτία για το ροζ χρώμα, είναι η παρουσία πράσινων φυκών που μπορεί να συσσωρεύσουν υψηλά επίπεδα β-καροτένιου, μια κόκκινο-πορτοκαλί χρωστική ουσία.

Ναμίμπια: Κύκλοι νεράιδας

Σε όλες τις άγονες ερήμους της Ναμίμπια, συναντάται ένα απόκοσμο θέαμα: εκατομμύρια κυκλικά μπαλώματα, με διάμετρο μέχρι δύο μέτρα, και σε έκταση 2.500 χιλιομέτρων. Αυτοί οι δίσκοι του γυμνού εδάφους, γνωστοί ως «κύκλοι της νεράιδας», μοιάζουν με κρατήρες, ανάμεσα στα τεράστια χαλιά των βοσκοτόπων.

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτούς τους απόκοσμους σχηματισμούς, αλλά έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεωρίες, γράφει στο Quora η χρήστη Prem Rathaur.

Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο το χώμα να είναι ραδιενεργό, ή οι τοξίνες που απελευθερώνονται από τα φυτά σκοτώνουν τη βλάστηση σε κυκλικά σχήματα. Άλλοι πιστεύουν ότι οι κύκλοι είναι το έργο του από τερμίτες της άμμου.

Μια δεύτερη υπόθεση αποδίδει τους κύκλους στον ανταγωνισμό των φυτών για τους πόρους της γης. Στα σκληρά τοπία, τα φυτά ανταγωνίζονται για νερό και θρεπτικά συστατικά. Όπως τα ασθενέστερα φυτά πεθαίνουν, τα ισχυρότερη μεγαλώνουν σε ασυνήθιστα σχήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόκοσμη ομορφιά αυτών των φαινομένων, ίσως η πιο ταιριαστή θεωρία είναι ότι τοπικών Βουσμάνων, οι οποίοι λένε ότι οι «κύκλοι της νεράιδας» δεν είναι τίποτα λιγότερο από τα ίχνη των θεών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα