Συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021
«Σχεδόν έναν χρόνο μετά την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία, βαθιά πληγωμένη, βρίσκεται σε μια πειραματική κατάσταση άρσης της αναστολής βασικών δραστηριοτήτων της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και του Levy Economics Institute, αλλά και πολλών άλλων φορέων και οργανισμών, η ύφεση το 2020 υπολογίζεται πως θα είναι μεγαλύτερη από 10%, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία και ως προς την εξέλιξη της ανεργίας στη μετα-Covid εποχή.
Την ίδια στιγμή, σημαντικές εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας, όπως ο αποπληθωρισμός, η μείωση των μισθών και των εισοδημάτων, η μεγάλη
Στον αντίποδα, η έναρξη του εμβολιασμού, η επανενεργοποίηση βασικών οικονομικών κλάδων και η προοπτική εισροής των ευρωπαϊκών μεταβιβάσεων και δανείων, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντιστροφή της ύφεσης και την προοπτική μιας θετικής ανάκαμψης του ΑΕΠ το 2021».
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, όπου παρουσιάζεται η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημοσιεύει το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη διάρθρωση της παραγωγής, παρουσιάζεται η ποσοστιαία μεταβολή σε επιλεγμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης και επιλεγμένα κράτη-μέλη της.
Ειδικότερα, παρατίθενται τα εξής:
«Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η μεταποίηση στην Ελλάδα παρουσιάζεται πιο ανθεκτική, αφού σημείωσε τη μικρότερη κάμψη τόσο το β′ όσο και το γ′ τρίμηνο. Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως οφείλεται στη μικρότερη έκθεση των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο, γεγονός που, αν και τις θωρακίζει από εξωτερικές αρνητικές διαταραχές, διατηρεί το εμπορικό ισοζύγιο της οικονομίας σε ελλειμματική θέση. Όπως έχει ήδη σημειωθεί στις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, η μεγαλύτερη διασύνδεση της μεταποίησης με τις εξαγωγές θα καθορίσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Επίσης, στην Ελλάδα, η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στον ευρύτερο κλάδο του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, των μεταφορών, της εστίασης και της παροχής καταλύματος κατά το β′ και το γ′ τρίμηνο, είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρωζώνη, (με εξαίρεση τη Μάλτα), ενώ ειδικότερα το γ′ τρίμηνο η απόκλιση από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αυξάνεται σημαντικά, καθώς η πτώση στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30%, ενώ η αντίστοιχη στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, στην Αυστρία και στην Πορτογαλία, είναι μικρότερη του 10%. Η εξασθένηση της δραστηριότητας στο συγκεκριμένο κλάδο συνέβαλε στη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας, δεδομένης της συμμετοχής του στη συνολική προστιθέμενη αξία της οικονομίας.
Εξίσου σημαντική ήταν και η μείωση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον κλάδο των επαγγελματικών, των επιστημονικών και των τεχνικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, ενώ στη χώρα μας το β′ τρίμηνο η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στους συγκεκριμένους κλάδους ήταν περίπου αντίστοιχη με εκείνης της Ευρωζώνης (21% στην Ελλάδα έναντι 18% στην Ευρωζώνη), το γ′ τρίμηνο η πτωτική δυναμική στη χώρα μας διατηρείται σχεδόν σταθερή (-19% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019), ενώ στην Ευρωζώνη η υποχώρηση είναι πολύ πιο ήπια.
Τέλος, ο κλάδος που υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση της δραστηριότητάς του είναι αυτός των τεχνών και της ψυχαγωγίας, με την πτώση σε ετήσια βάση να είναι ίση με 46% το β′ τρίμηνο και 16% το γ′ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η μείωση το β′ και το γ′ τρίμηνο στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου, καθώς οι προοπτικές του παραμένουν αρνητικές και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021.
Η επίπτωση της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην απασχόληση αποτυπώνεται σε σχετικό διάγραμμα στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, το οποίο εμφανίζει την ετήσια μεταβολή των απασχολουμένων, των ανέργων και των οικονομικά μη ενεργών. Μπορεί τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας να είχε ανακάμψει στο επίπεδο του Ιανουαρίου (16,1%), όμως ο όγκος της απασχόλησης βρίσκεται σταθερά σε χαμηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ειδικότερα, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, η απασχόληση κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερη κατά 68 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται εξίσου μειωμένος, αλλά το μέγεθος αυτό αποκρύπτει τον αριθμό όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι καταγράφονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Το τελευταίο αυτό στοιχείο εξηγεί την αύξηση του πλήθους των οικονομικά μη ενεργών σε σχέση τους αντίστοιχους μήνες του 2019.
Το σταθερά μειωμένο επίπεδο απασχόλησης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση του χρόνου απασχόλησης. Όπως επισημαίνεται, το γ′ τρίμηνο, 3,35 εκατομμύρια άτομα εργάστηκαν παραπάνω ώρες εργασίας από το κανονικό ωράριο, εξ αυτών το 37,1% εργάστηκε περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Συνεπώς, η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης το γ′ τρίμηνο, καθώς και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το β′ τρίμηνο δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αλλά κυρίως σε αύξηση του χρόνου εργασίας. Οι κλάδοι στους οποίους το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερο είναι αυτοί της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, της μεταποίησης και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ., με το ποσοστό των ατόμων που εργάστηκαν περισσότερες ώρες να ξεπερνάει το 90%», σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Σχέδιο για το άνοιγμα του ΤουρισμούΤην ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρείχε τη διαβεβαίωση ότι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται από την κυβέρνηση με έκτακτα οικονομικά μέτρα παρείχε
Ο κ. Θεοχάρης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «…Από τις έξι», ανέφερε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει, όπως έχει πράξει καθ′ όλη τη διάρκεια του 2020, με 24 δισ. ευρώ τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχουν υπολογιστεί επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ σε αυτή τη μάχη που δίνουμε για το 2021. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αγωνία και αμφιβολία ότι ενδέχεται να σταματήσει πρόωρα η στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και όλων των υπόλοιπων κλάδων, όπως της εστίασης».
Εξειδικεύοντας περαιτέρω, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει την επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχορήγηση: «Ενώ στην Ισπανία και σε άλλες χώρες δόθηκε μόνο δανεισμός στις επιχειρήσεις, στην Ελλάδα μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής του 50% στις τελευταίες εκδοχές της είναι μη επιστρεπτέο, δηλαδή επιχορήγηση».
Οσον αφορά στα επιμέρους μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «το Υπουργείο μας δίνει περισσότερα από 22 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων. Κλείνει επίσης και το θέμα με τους ξεναγούς, οι οποίοι είναι διπλά χτυπημένοι. Και ο τουρισμός το 2020 ήταν σαφώς χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη, αλλά και όσοι επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα, προτίμησαν την απομόνωση, αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τα μουσεία. Όμως, δουλέψαμε αμέσως, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενταχθούν και οι ξεναγοί στο πρόγραμμα στήριξης. Σε λίγες ημέρες το ζήτημα αυτό θα θεωρείται λυμένο».
Για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πριν από λίγες ημέρες, υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζόμενους, σχεδόν με τους περσινούς όρους. Αυτό αποτελεί απόδειξη κοινωνικής ευθύνης από τη πλευρά των ξενοδόχων, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε».
Ο κ. Θεοχάρης, εξ′ άλλου, απάντησε σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Τουρισμού «ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε ‘μαντάρα’ ως κυβέρνηση και το ίδιο κάνει και ως αντιπολίτευση - παρόλο που ειδικεύεται σε αυτή. Μας παρέδωσε ένα ΕΣΥ με αναμονή στις ΜΕΘ, ενώ ούτε πέρυσι ούτε φέτος, εν μέσω πανδημίας, παρατηρείται αναμονή με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι θα απολογηθούμε για τα λάθη της Κομισιόν. Θα πιέσουμε ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη. Δυστυχώς όμως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούν και δεν έχουν καμία σοβαρότητα. Τα μόνα λάθος νούμερα που ξέρω είναι οι εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Φάμελλου και της κας Νοτοπούλου, που έκαναν συνεχώς λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ από το άνοιγμα του τουρισμού πέρσι ενώ τελικά κλείσαμε με 4,3 δισ. Αυτό είναι 35% πάνω από ό,τι υπολόγιζαν στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι γεμάτα πιάτα στις οικογένειες των συμπολιτών μας που εργάζονται στον Ελληνικό Τουρισμό».
Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού το 2021, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι «έχουμε καταστρώσει σχέδιο για το πώς θα ανοίξει ο τουρισμός, το οποίο συμπεριλαμβάνει μέριμνα ώστε να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι άνθρωποι του κλάδου. Το σχέδιο των ενεργειών θα εξεταστεί από τους ειδικούς και το άνοιγμα θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚομισιόν: 728 εκατ. στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE για στήριξη εργαζομένωνΜικρότερη του αναμενόμενου η ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2020Ανάκτηση των απωλειών το 2021 βλέπουν 6 στους 10 CEO’s στην Ελλάδα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η απόφαση-«βόμβα» των Lidl έβγαλε κόσμο στον δρόμο
- Συγκλονίζει ο αδερφός της 15χρονης που πέθανε από κορονοϊό - «Ήμουν αρνητής, στέρεψαν τα δάκρυα»
- Η Φαίη Σκορδά για καταγγελίες κατά γνωστού δημοσιογράφου
- «Μας βλέπουνε Ζέτα», η απάντηση στο «Θέλω να το κάνουμε στα γρήγορα» της Μακρυπούλια
- Ελένη Φιλίνη: Με κυνηγούσε τσίτσιδος – σκέφτηκα τη γυναίκα του
- Σοκ από τον θάνατο 15χρονης στη Θήβα με συμπτώματα κορονοϊού – Διασωληνωμένη στον Ευαγγελισμό η μητέρα της
- Survivor spoiler διαρροή 3/2: Ποιος κερδίζει σήμερα το αγώνισμα
- Amazon: Πώς έκλεβε τα φιλοδωρήματα των διανομέων
- Lockdown: «Βόμβα» Βατόπουλου για καθολικό κλείσιμο
- Φάρμα: Αυτοί είναι οι πρώτοι έξι διάσημοι που μπαίνουν στο ριάλιτι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Συγκρατημένη αισιοδοξία για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021
- Θήβα: Πέθανε 16 ετών κορίτσι θετική στον κορονοϊό με σοβαρό υποκείμενο νόσημα
- Το νομικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πώς το Αρτσάχ πέρασε στο Αζερμπαϊτζάν
- Η σαρδέλα Καλλονής στον δρόμο να γίνει το πρώτο θαλασσινό προϊόν ΠΟΠ
- Μιανμάρ ή Βιρμανία; Ποια η διαφορά και γιατί έχει σημασία το όνομα
- Η Αθήνα ξαναβρίσκει τα σιντριβάνια της
- Τα μυθικά κοστούμια μπαλέτου του οίκου Chanel για την όπερα των Παρισίων
- Μπορούμε να κάψουμε λίπος με 30 λεπτά τρέξιμο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Η βουλή καταδίκασε ομόφωνα την επίθεση στο σπίτι του βουλευτή
- Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την οδική ασφάλεια παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Πώς τα σούπερ μάρκετ «κέρδισαν» το στοίχημα των online πωλήσεων
- Παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για την Οδική ασφάλεια
- Παγώνη: Δεν φταίνε τα σχολεία για την αύξηση των κρουσμάτων
- Χαλάνδρι Ενάντια: To Κ.Υ. Χαλανδρίου να μη μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο
- Μπακογιάννη για Σαμαρά: Και οι πρώην πρωθυπουργοί δικαιούνται να ομιλούν
- Ταϊβάν – Κοροναϊός : Απέφυγε το πρόστιμο επειδή… αποδείχθηκε ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής
- Τζεφ Μπέζος αποχωρεί από το «τιμόνι» της Amazon
- Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει δικομματισμός – έχουμε μία κυβέρνηση άνευ αντιπάλου»