Σύγκριση της 13ης σύνταξης Τσίπρα και του «κοινωνικού μερίσματος» Σαμαρά

Νέα δεδομένα έχει προκαλέσει στην πολιτική αντιπαράθεση η χορήγηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία κίνηση που (όπως και η μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου) υπενθυμίζει στους πολίτες πως κανείς δεν έχει ξεχάσει την υπόσχεση που έχει δοθεί.

Αλλά ταυτόχρονα
στο Μαξίμου επισημαίνουν την «σφοδρή ενόχληση» της ΝΔ. η εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων είναι πως «η ΝΔ επιβεβαιώνει την αμηχανία της μιλώντας για προεκλογικές εξαγγελίες γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να κρύψει την πραγματική της ατζέντα: Ότι η «Συμφωνία Αλήθειας» δεν είναι τίποτα άλλο από την αλήθεια του πιο στυγνού θατσερισμού: Είναι η συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας».

Ωστόσο στην πολιτική αντιπαράθεση άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο: η σύγκριση της 13ης σύνταξης με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την Άνοιξη του 2014.

-Η αλήθεια είναι ότι το «κοινωνικό μέρισμα» ήταν 450 εκατ. ευρώ, ενώ η 13η σύνταξη 617 εκατ. ευρώ.

-Το «κοινωνικό μέρισμα» αντλήθηκε από το πλεόνασμα του 2013, ενώ η 13η σύνταξη από την υπεραπόδοση των εσόδων (δηλαδή από τα έσοδα που είναι πάνω από το πλεόνασμα).

-Η κυβέρνηση της ΝΔ, λένε στο Μαξίμου, έκανε το λάθος να εγγράψει την δαπάνη των 450 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2014 με αποτέλεσμα «να ρίξει στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%». Υπενθυμίζεται ότι ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα 0,4% (με στόχο 1,5%) δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δις ευρώ.

Ήταν «στρατηγική επιλογή» της ΝΔ και όχι «αστοχία», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση και προσθέτουν: ο στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν «να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την άλλη μεριά η 13η σύνταξη

-δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση εσόδων

-εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου 0,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016.

Όσον αφορά το ερώτημα αν μπορούσε η Αθήνα να δώσει την 13η σύνταξη, η κυβέρνηση είναι κατηγορηματική: «είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα