Σύλληψη 29χρονου για το τρομοπακέτο στον Λουκά Παπαδήμο

Γνωστός εδώ και πολλά χρόνια στις Αρχές είναι ο 29χρονος που συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου από την Αντιτρομοκρατική στο κέντρο της Αθήνας.

Και αυτό διότι είχε απασχολήσει για επεισόδια και είχε συλληφθεί για πρόκληση ταραχών. Εδώ και αρκετό καιρό «αγνοούνταν», καθώς φαίνεται ότι είχε πάρει την απόφαση να περάσει στην τρομοκρατία.

Οι αστυνομικοί τον παρακολουθούσαν έχοντας σκιαγραφήσει για εκείνον το προφίλ του «συνδέσμου» ανάμεσα
σε τρομοκράτες που έχουν παροπλιστεί λόγω συλλήψεων και ενός καινούργιου πυρήνα νεοτρομοκρατίας που επιχειρούσε να συνεχίσει τη δράση του με τρομοπακέτα (καθώς δεν μπορούσε εύκολα να το κάνει αλλιώς λόγω λειψανδρίας).

Έρευνες σε τρία σπίτια στην Αθήνα πραγματοποιούν αυτή την ώρα άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μετά τη σύλληψή του. Στόχος της Αντιτρομοκρατικής είναι να βρει στοιχεία που θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν να εξαρθρώσουν ασύλληπτο πυρήνα τρομοκρατών που είχε αναλάβει την αποστολή «τρομοπακέτων».

Το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. για το «τρομοπακέτο» στο Λουκά Παπαδήμο

Πέντε μήνες από τον σοβαρό τραυματισμό του Λουκά Παπαδήμου σε έκρηξη παγιδευμένου φακέλου, η έρευνα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Η έρευνα επικεντρώθηκε στους χειριστές και τα συστήματα ελέγχου x-ray.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, τη διενέργεια της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για την εξακρίβωση των ευθυνών πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής, η οποία πήρε καταθέσεις από όλους του εμπλεκομένους. Ο κύριος στόχος ήταν να δοθούν απαντήσεις για τα κενά ασφαλείας και ειδικότερα να εντοπιστεί η «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου της αλληλογραφίας, καθώς το δέμα-βόμβα πέρασε από μηχάνημα x-ray και χαρακτηρίστηκε ασφαλές.

Η κρίσιμη έρευνα επικεντρώθηκε στον χώρο και τον χειριστή που έλεγξε το δέμα, όχι μόνο από το x-ray της Βουλής, όπως αρχικά είχε αναφερθεί, αλλά και σε διαφορετικό δέμα που είχε σχήμα βιβλίου και παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό από τον συνοδό ασφάλειας του.

Ωστόσο, δεν καταλήγει εάν το κενό ασφαλείας, το οποίο επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του, εντοπίζεται στη Βουλή ή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιεύει το Έθνος, ο τελευταίος, φέρεται να αναφέρει ότι παρέδωσε το επίμαχο δέμα και ότι το είχε ελέγξει στην Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός το οποίο είχε πει και στους λοιπούς αστυνομικούς - συνοδούς κατά τη στιγμή της έκρηξης.

Τελικά, απαντήσεις για την «αόρατη» βόμβα δεν δόθηκαν, αλλά στο πόρισμα συμπεριλαμβάνονται λεπτομέρειες για όσα προηγήθηκαν της έκρηξης του τρομοπακέτου.

Από την έρευνα προκύπτει ότι συνοδός του κ. Παπαδήμου μετέβη το πρωί της 25ης Μαΐου 2017 και πέρασε από τα μηχανήματα x-ray του Κοινοβουλίου τέσσερις φακέλους, τους οποίους είχε παραλάβει από την οικία του πρώην πρωθυπουργού στο Ψυχικό.

Ο χειριστής του ανιχνευτικού μηχανήματος είχε σχετική πιστοποίηση για τη διενέργεια αυτού του είδους των ελέγχων, όμως δεν εντόπισε τίποτα μυστήριο.

Συνολικά, ο χειρισμός της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα να μην εντοπιστεί το κενό ασφαλείας που επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Τα δέματα

Από την έρευνα προκύπτει ότι συνοδός του κ. Παπαδήμου μετέβη στη Βουλή το πρωί της 25ης Μαΐου 2017 και πέρασε από μηχανήματα x-ray του κοινοβουλίου τέσσερις φακέλους, τους οποίους είχε παραλάβει από την οικία του πρώην πρωθυπουργού στο Ψυχικό. Ο χειριστής του ανιχνευτικού μηχανήματος είχε σχετική πιστοποίηση για τη διενέργεια αυτού του είδους των ελέγχων αλλά δεν εντόπισε τίποτα ύποπτο. Το συγκεκριμένο άτομο απομακρύνθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής με απόφαση του Φρουράρχου. Από τις καταθέσεις και από το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αν τελικά η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε κάποιο από τα τέσσερα δέματα.

Ένα διαφορετικό δέμα ελέγχθηκε στο αντίστοιχο μηχάνημα της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αυτό το δέμα έμοιαζε να περιέχει κάτι σε σχήμα βιβλίου, ανάλογο δηλαδή με το πακέτο-βόμβα που τελικά εξερράγη. Η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο δεν έστειλε βίντεο, φωτογραφίες ή κάποιο άλλο στοιχείο που να βοηθά στην έρευνα για το τι μπορεί να πήγε λάθος ή που δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος.
Keywords
Τυχαία Θέματα