Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για την Ουκρανία

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επέστρεψαν οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ακύρωσε μια συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Λονδίνο, ανέφερε εξάλλου σε δήλωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Φαμπιούς και ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επρόκειτο να συναντηθούν
με τους βρετανούς ομολόγους τους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ο Φαμπιούς δήλωσε πως θα ενημερώσει αργότερα σήμερα τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ για τις συνομιλίες για την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, μια πηγή, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, δήλωσε πως οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας αρνήθηκαν σήμερα στο Μινσκ να υπογράψουν μια συμφωνία.

Η άφιξη στις συνομιλίες στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, δύο ηγετών των ανταρτοκρατούμενων περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία είχε δημιουργήσει ελπίδες για μια συμφωνία με στόχο των τερματισμό μιας σύγκρουσης η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας θα υπογράψουν ένα έγγραφο έπειτα από τις ολονύκτιες συνομιλίες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν μαραθώνιες και διήρκεσαν όλη τη νύχτα.«Όλοι χασμουριούνται, αλλά συνεχίζουν να συζητούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή που παρευρίσκεται στις συνομιλίες.

Οι Βλάντιμιρ Πούτιν, Πέτρο Ποροσένκο, Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ, άλλοτε μαζί με τους συμβούλους τους και άλλοτε μόνοι, συζητούσαν λεπτομερώς το έγγραφο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολλές ημέρες από τους διπλωμάτες τους και έχει στόχο να βάλει τέλος σε έναν πόλεμο που διαρκεί ήδη δέκα μήνες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.300 ανθρώπους σ' αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανακοίνωσε στο Twitter πως «παρατείνει την παραμονή του» στο Μινσκ και καθυστερεί «την αναχώρησή του για ένα ταξίδι στη Βραζιλία».

Ενώ το μεγαλοπρεπές «Μέγαρο της Ανεξαρτησίας», που φιλοξενεί τη συνάντηση, άρχιζε το πρωί να θυμίζει καταυλισμό, με αξιωματούχους και δημοσιογράφους αποκοιμισμένους στους καναπέδες, ακόμη και στο πάτωμα, ένα μέλος μιας αντιπροσωπείας εξέφρασε την εκτίμηση πως οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν ακόμη ώρες.

«Δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς μια συμφωνία για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», υπογράμμισε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Facebook ο Βαλέρι Τσάλι, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ουκρανικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για «πρόοδο», χωρίς να κάνουν γνωστές λεπτομέρειες.

Ο Ολάντ και η Μέρκελ κατέβαλαν ασφαλώς προσπάθειες μπροστά στις κάμερες, αλλά το συνοφρυωμένο πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου και η αυστηρή στάση του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγορείται ότι εξοπλίζει τους αντάρτες και ανέπτυξε το στρατό του στην ανατολική Ουκρανία, έκαναν φανερό πως οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες.

Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μπόρεσε να διακρίνει από μισάνοιχτη πόρτα τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας να συζητούν με πολύ ζωηρό τρόπο όρθιοι, ο ένας απέναντι στον άλλο.

Οι Πούτιν και Ποροσένκο αντάλλαξαν μια πολύ σύντομη χειραψία, έχοντας δίπλα τους την Μέρκελ και τον Ολάντ, λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης κορυφής.

Οι τέσσερις ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, ενώ οι μάχες και οι βομβαρδισμοί εξακολουθούν να σκοτώνουν ανθρώπους, καθώς μόνο την Τρίτη και την Τετάρτη οι νεκροί έφθασαν τους πενήντα.

Μολονότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί, το κείμενο που χρησιμεύει ως βάση στις συνομιλίες έχει στόχο να διευθετήσει ακανθώδη θέματα: να αποκαταστήσει τον έλεγχο του Κιέβου στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα στις περιοχές που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, να καθορίσει τη γραμμή του μετώπου ώστε να αρχίσει μια αποχώρηση των βαρέων όπλων ή ακόμη να προσδιορίσει το "καθεστώς των εδαφών" που κατακτήθηκαν από τους αυτονομιστές.

Από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στη διάρκεια της νύκτας στον Βλάντιμιρ Πούτιν για να του πει πως, αν συνεχίσει την «επιθετική» στρατηγική του στην Ουκρανία, το «τίμημα» για τη Ρωσία θα αυξηθεί.

(Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα