Σύμμαχοι, εχθροί και άσπονδοι φίλοι στο πεδίο μάχης της Συρίας...Όλα εξηγούνται σε ένα διαδραστικό σχεδιάγραμμα

Η διπλωματία και η πολιτική στη Μέση Ανατολή αποτελούσε ανέκαθεν ένα απίστευτο «κουβάρι» που συχνά ήταν δύσκολο ακόμη και για τους ειδικούς να το «ξετυλίξουν». Ποτέ, κανείς δεν να είναι σίγουρος, ποιος είναι με ποιόν αλλά και ποιος εναντίον ποιού αφού η μυστική διπλωματία, τα συμφέροντα αλλά και η ίδια η πολυπλοκότητα της κατά τα άλλα αξιοθαύμαστης κουλτούρας των χωρών, έκαναν πάντα την ανάγνωση ενός θέματος ιδιαίτερα δύσκολη.

Ο εμφύλιος στη Συρία- που έχει στοιχίσει τουλάχιστον 220.000 θανάτους και έχει ξεριζώσει από τις εστίες τους εκατομμύρια πολίτες- αποτελεί μια μικρογραφία των όσων
συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, τις ισορροπίες μεταξύ αραβικών χωρών και τις «μεγάλες» δυνάμεις αλλά και του νέου παίχτη που ήρθε να προστεθεί, το Ισλαμικό Κράτος.

Προσφάτως η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη. Αρχικά, το 2011 οπότε και ξεκίνησε ο εμφύλιος, τα δύο «μέτωπα» ήταν το καθεστώτος του Άσαντ και οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών που ήθελαν την ανατροπή του προέδρου της χώρας. Η ανάδυση του Iσλαμικού Κράτους περιέπλεξε την κατάσταση όπως επίσης τώρα η εμπλοκή της Ρωσίας -και εν μέρει του Ιράν-η οποία πυροδοτεί νέες αντιδράσεις (πχ από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία).

Μέσα σε αυτό το χαοτικό και εχθρικό μωσαϊκό όμως, ποιοι είναι σύμμαχοι, ποιοι εχθροί και ποιοί...άσπονδοι φίλοι; Το διαδραστικό σχεδιάγραμμα του Slate.com επιχειρεί να μας λύσει τις απορίες.

Καθέτως και οριζοντίως εμφανίζονται οι «βασικοί παίχτες» δηλαδή: Συριακή κυβέρνηση, αντικαθεστωτικοί, Ισλαμικό Κράτος, Αλ Νούσρα, Κούρδοι, ΗΠΑ και σύμμαχοί τους, Ιράκ, Ιράν και Χεζμπολά, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου και Τουρκία.
Κάθε ένας από αυτούς «διασταυρώνεται» με όλους τους άλλους και εάν πατήσετε επάνω στη φατσούλα που εμφανίζεται, θα λάβετε την επιθυμητή πληροφορία για τη «σχέση» των δύο- δηλ. φίλοι, εχθροί και «είναι μπερδεμένο»- μέσα σε λίγες γραμμές.

Αξίζει να το δοκιμάσετε...

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα