Συνεχίζεται η απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Καθησυχαστικό το ΕΛΚΕΘΕ για τα ψάρια

Περίπου πεντακόσια πενήντα επτά κυβικά (557m3) πετρελαιοειδών έχει απαντλήσει έως τώρα το πετρελαιοφόρο «Siros» από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το λιμενικό σώμα.
Οι εργασίες απορρύπανσης συνεχίζονται και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς, στη Σαλαμίνα στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων - Λιμνιώνα - Κυνοσούρας.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από ξηράς. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση "Φρεαττύδα", πραγματοποιείται καθαρισμός του αιγιαλού και
της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο πέντε ατόμων της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου επιχειρούν συνολικά σαράντα τέσσερα άτομα της αναδόχου εταιρείας με πιεστικό και πλυστικό μηχάνημα, καθώς και δόκιμοι λιμενοφύλακες. Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού επιχειρεί συνεργείο τριάντα ατόμων της αναδόχου εταιρείας με πλυστικό μηχάνημα.
Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο συνολικά τριάντα έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας με πλυστικό μηχάνημα, εθελοντές και υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.

Στην εγκατάσταση "Αστέρας Γλυφάδας" η κατάσταση παρουσιάζεται ομοίως βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο είκοσι οκτώ ατόμων της αναδόχου εταιρείας, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες από πέντε πλυστικά μηχανήματα και δύο αντλίες, η μία εκ των οποίων ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και τη χειρίζονται στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ποντιστεί δύο κάμερες καταγραφής βυθού, ενώ παράλληλα επιχειρούν αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Αστέρας" Βουλιαγμένης, διενεργούνται εργασίες καθαρισμού των ακτών από εννέα άτομα της αναδόχου εταιρείας με πλυστικό μηχάνημα.

Καθησυχαστικό το ΕΛΚΕΘΕ για τα ψάρια στον Σαρωνικό

Περίπου σε ένα μήνα, οπότε και θα ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος των αναλύσεων που κάνει το ΕΛΚΕΘΕ, θα είναι σε θέση το Κέντρο να έχει μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το ποιες είναι οι επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα στο οικοσύστημα του Σαρωνικού.

Οι επιστήμονες του Κέντρου πήραν δείγματα την προηγούμενη εβδομάδα με το ωκεανογραφικό σκάφος «Αιγαίο» με στόχο να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάσταση του βυθού και πόσο έχει επηρεαστεί η βιοποικιλότητα.

«Μία πρώτη εκτίμηση που να είναι έγκυρη θα έχουμε περίπου σε ένα μήνα», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης και προσέθεσε ότι οι επιστήμονες πήραν δείγματα από όλον τον νοτιοανατολικό Σαρωνικό, δηλαδή από τον κόμβο της Ελευσίνας και κάτω μέχρι την Ανάβυσσο. «Πήραμε και δείγματα νερού από διάφορα βάθη και δείγματα λάσπης του βυθού», είπε.

Το «Αιγαίο» έλαβε δείγματα ξεκινώντας από βάθος 20 μέτρων και πιο κάτω. «Το πρόβλημα της ρύπανσης στα ανοικτά είναι σαφώς μικρότερο. Με το μάτι δεν υπήρχαν ορατές κηλίδες ή ορατά υπολείμματα στην επιφάνεια», παρατηρεί ο κ. Χατζηανέστης. Είχαν προηγηθεί στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας λήψεις δειγμάτων παράκτια.

«Για τα ψάρια το ένα θέμα είναι αν επλήγησαν κατευθείαν από την πετρελαιοκηλίδα, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς αλλά φαίνεται, καθώς τα ψάρια μυρίζουν και το άλλο θέμα είναι μέσω της τροφικής αλυσίδας, κάτι το οποίο θέλει χρόνο και αυτό θα το μελετήσουμε και θα το δούμε, αλλά ακόμα δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα μέσω της τροφικής αλυσίδας», υποστηρίζει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ.

Πάντως, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηανέστης το πετρέλαιο περνά πιο δύσκολα στην τροφική αλυσίδα από ότι άλλες ουσίες. «Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα, από το πόσο μαζεύτηκε και από το πόσο βαρύ ή ελαφρύ είναι και όπως βλέπουμε αυτό είναι βαρύ, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες δηλαδή», καταλήγει.

(Mε πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα