Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών

Συνάντηση με τον Γενικό δ/ντη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πεκίνου (BIFF) Cui Yan είχε η Λίνα Μενδώνη στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής της στην κινεζική πρωτεύουσα, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συζήτησε τις προοπτικές ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των κινηματογραφικών παραγωγών με άξονα το διάσημο Φεστιβάλ του Πεκίνου (όπου εδρεύει σχεδόν το 90% των εταιρειών παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών της Κίνας).

Η Λίνα Μενδώνη

αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας με το ΕΚΚ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών στον τομέα των συμπαραγωγών ή της αυτόνομης παραγωγής κινεζικών ταινιών στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε επίσης τη βούληση της ελληνικής πλευράς να στηρίξει την παρουσίαση των δυνατοτήτων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και του νέου θεσμικού πλαισίου κινήτρων της Ελλάδας για παραγωγές στο Film Market του BIFF του επόμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Πεκίνο στα μέσα Απριλίου 2020. Δεσμεύτηκε να ενθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων Ελλήνων παραγωγών και ταινιών τους στο BIFF 2020 και τη συνεργασία ελληνικών και κινεζικών εταιρειών στην βάση υφιστάμενης Συμφωνίας Συμπαραγωγών, να στηρίξει τη διοργάνωση Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου στο πλαίσιο του BIFF, και να διοργανώσει φιλοξενία παραγωγών και σεναριογράφων κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα ώστε να εξοικειωθούν με το ελληνικό θεσμικό, πολιτιστικό, κινηματογραφικό περιβάλλον και να επισκεφθούν χώρους εκτέλεσης παραγωγής κινεζικών ταινιών.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «η γνωριμία επαγγελματιών συναφών κλάδων και η από κοινού εξέταση δυνατοτήτων συνεργασίας και απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους, είναι άκρως σημαντική για την προσέλκυση περισσότερων κινεζικών παραγωγών οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Ελλάδα και την περαιτέρω προβολή της Ελλάδας στην Κίνα».

Προώθηση του ελληνικού βιβλίου στην κινεζική αγορά

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου Yin Yali, με τον οποίο συζήτησαν δυνατότητες συνεργασίας για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στην κινεζική αγορά, στο πλαίσιο Μνημονίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Εκδόσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λ. Δ. της Κίνας που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2017, κατά τα εγκαίνια του Έτους Πολιτισμού Ελλάδας - Κίνας στην Αθήνα, για την προώθηση εκατέρωθεν μετάφρασης και έκδοσης βιβλίων, έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αμοιβαία κατανόηση και φιλία των δύο λαών.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η Αρμόδια Κινεζική Αρχή που υπέγραψε Μνημόνιο με το ΥΠΠΟΑ (Κρατική Διοίκηση Τύπου, Εκδόσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου) έχει εξουσιοδοτήσει το προαναφερθέν Κέντρο Ελληνικών Σπουδών για την ολοκλήρωση σχετικού έργου όσον αφορά στη δέσμευση της Κίνας μέσω του εκδοτικού οίκου του Παν/μιου Ξένων Σπουδών Πεκίνου. Η κινεζική πλευρά εξέφρασε το σταθερό ενδιαφέρον της κινεζικής αναγνωστικής αγοράς για τον ελληνικό πολιτισμό και τη συναφή βιβλιοπαραγωγή, αλλά αναφέρθηκε και στην απουσία βιβλίων για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και την σύγχρονη Ελλάδα ευρύτερα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί προτεραιότητα στην έκδοση των ελληνικών βιβλίων στην κινεζική γλώσσα. Η Λίνα Μενδώνη δήλωσε το ενδιαφέρον της για την έκδοση μουσειακών οδηγών του ΤΑΠ, για τις παιδικές εκδόσεις, για βιβλία που αναφέρονται στο πνεύμα των Αγώνων και την ιστορία τους. Ζωηρό ενδιαφέρον εξεδήλωσε για μεταφράσεις στην κινεζική της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, η οποία είναι σχετικά άγνωστη στην Κίνα. Σημαντική δυνατότητα θα είχαν στη κινεζική αγορά επετειακά βιβλία όπως η επέτειος των 2500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας (2020), η συμπλήρωση 200 ετών από τη θεμελίωση του Νέου Ελληνικού Κράτους κ.α. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με την οργάνωση δύο επιτροπών από τα δύο μέρη για την επιλογή συναφών τίτλων βιβλίων και την προώθηση της απαιτούμενης μεταφραστικής εργασίας.

Συνάντηση και με τον διευθυντή του Εθνικού Μουσείου

Ακολούθησε συνάντηση με τον διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Κίνας Wang Chunfa, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει το 2020 περιοδική έκθεση, ως προάγγελος της μεγάλης που θα ετοιμαστεί για το 2021. Η κ. Μενδώνη του πρότεινε να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ώστε η συνεργασία να πάρει τακτική μορφή. Ο διευθυντής δήλωσε ότι θα είναι ευτυχής η Ελλάδα να παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας ανά διετία.

Η κ. Μενδώνη συναντάται την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου με την ηγεσία του Μητροπολιτικού Μουσείου Πεκίνου (Capital Museum) όπου το επόμενο έτος θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σήμερα θα είναι κεντρική ομιλήτρια στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και θα συναντηθεί με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας κ. Luo Shugang ενώ θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων με αξιωματούχους λοιπών χωρών-μελών του Φόρουμ.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου προγραμματίζεται ενημερωτική επίσκεψη της στην Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, προκειμένου να συζητήσει τη συγκρότηση της επιτροπής για την παρουσίαση έκθεσης με θέμα την Αρχαία Ολυμπιάδα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ.... Σι Τζινπίνγκ: Έχετε την υποστήριξη της Κίνας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Οι βιβλιοθήκες της Καλαμαριάς είναι οι καλύτερες και τρολάρουν την Black Friday με μια υπέροχη πρόταση «1917»: Η νέα ταινία του Σαμ Μέντες φαβορί για Όσκαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα