Σύνοδος Ε.Ε.: Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους ο μόνος τρόπος επίτευξης ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad Najeeb al-Maliki, στο κέντρο, ανταλλάσσει χειραψία με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν τη Δευτέρα ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σαφή απόρριψη της ιδέας αυτής από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Mπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ανησυχητικές. Θα υπάρξει ανάγκη για ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφάλειας για όλους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριάντ Μάλκι βρίσκονταν επίσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου για τις συνομιλίες. Το ζήτημα του μέλλοντος της Γάζας έχει φέρει το Ισραήλ σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Άραβες συμμάχους του, καθώς εργάζονται για να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό των μαχών στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad Najeeb al-Maliki, δεξιά, συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Alexander Schallenberg κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεπέρασαν τους 25.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι άλλος ένας από τους ομήρους που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο πέθανε.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους παγκοσμίως, αλλά έχει μικρή επιρροή στο Ισραήλ, παρόλο που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του. Οι 27 χώρες-μέλη είναι επίσης βαθιά διχασμένες ως προς την προσέγγισή τους. Καθώς όμως ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται, αυξάνονται και οι εκκλήσεις για διακοπή των μαχών.

«Η Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης. Υπάρχει κίνδυνος λιμού. Υπάρχει κίνδυνος επιδημιών. Η βία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου (και) την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία, η οποία πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα», τόνισε η Λαμπίμπ, περιγράφοντας τη λύση των δύο κρατών ως «τον μόνο τρόπο για την εδραίωση της ειρήνης με διαρκή τρόπο στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σύνοδος Ε Ε, Μέση Ανατολή,synodos e e, mesi anatoli