Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Συμπλέοντας με τον στρατηγικό οπορτουνισμό της Τουρκίας
Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την ευθυγράμμισή της με τις βασικές στρατηγικές επιλογές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και εν γένει του αγγλοσαξονικού κόσμου· αυτές είχαν ήδη αποτυπωθεί και στην προηγουμένη Διάσκεψη κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας το 2023. Ακροθιγώς, η σταδιακή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ασία προφανώς εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους στρατηγικούς στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δευτερευόντως αλλά επίσης σημαντικό ζήτημα προέκυψε από την παρουσία και τις δηλώσεις της τουρκικής αντιπροσωπίας, η οποία για μία ακόμη φορά κατέδειξε τον προσχηματικό πλέον χαρακτήρα της σύμπλευσης της Τουρκίας με τη Δύση.
Η Τουρκία φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής σχετικά με τον νέο στρατηγικό της προσανατολισμό και η οποία σχετίζεται κατ’ ελάχιστον με τρία ζητήματα:
α) Πώς θα εξελιχθούν αλλά και τί θα γίνει μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές,
β) Πώς θα εξελιχθεί ο Πόλεμος στην Ουκρανία και τη Γάζα, και συναφώς
γ) Πώς θα εξελιχθούν οι ευρω-ατλαντικές σχέσεις και πως θα διαχειριστεί η ΕΕ τα απορρέοντα στρατηγικά της ζητήματα.
Η στάση στρατηγικής αναμονής εκ μέρους της Τουρκίας αποσκοπεί, λαμβάνοντας το ελάχιστο δυνατόν στρατηγικό ρίσκο, στο μεγαλύτερο δυνατόν όφελος σε καθέ πιθανή εξέλιξη σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Προσβλέπει-προσδοκεί σε μία λιγότερο ενεργή και παρεμβατική αμερικανική εξωτερική πολιτική με σκοπό να αναλάβει συν τω χρόνω η ίδια έναν ενεργότερο ρόλο στην περιοχή. Παράλληλα, απεύχεται την στρατηγική αυτονόμηση της ΕΕ, ενώ στην απευκταία περίπτωση που δρομολογηθεί απόφαση της Ένωσης να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες η Άγκυρα επιθυμεί να έναν ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Οι τουρκικές θέσεις σχετικά με τους εξελισσόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα επιβεβαιώνουν τόσο τον προσχηματική συμπόρευση με τη δυτική συμμαχία, όσο και την προσπάθεια της Τουρκίας να επωφεληθεί στην μετά το πέρας των συγκρούσεων περίοδο, ή την ενσωμάτωσή τους ως μη-διευθετημένα ζητήματα της διεθνούς κανονικότητας. Η Τουρκία δεν άσκησε veto στις αποφάσεις της Συμμαχίας, διατύπωσε όμως ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις της και τις σαφώς διακριτές θέσεις της. Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Γάζα είναι ενδεικτικές.
Συναφώς, η Τουρκία επιδιώκει να οικοδομήσει τις διμερείς της σχέσεις με τη Ρωσία ανεξαρτήτως του Πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών αποφάσεων. Μπορεί ο Ερντογάν να μην επιθυμεί μια ολοκληρωτική ρωσική επικράτηση στην Ουκρανία, διότι μια τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε τα διαπραγματευτικά του εργαλεία έναντι της Ρωσίας, αλλά παράλληλα δήλωσε ευθαρσώς ότι η Τουρκία στοχεύει στην πλήρηένταξη στον Οργανισμό της Σαγκάης! Η Τουρκία εξυπηρετείται σαφέστατα αν προκύψει, λόγω διεθνών αλλά και εσωτερικών ζητημάτων, μια εσωστρεφής και με στρατηγικές αποκλίσεις Δύση, ώστε να αναβαθμιστεί στρατηγικά και να καταστεί πιο αναγκαία και λιγότερο ευεπίφορη στις δυτικές αιτιάσεις και δεσμεύσεις.
Όσον αφορά το κυρίαρχο αφήγημα περί του «ακύμαντου βίου» που διάγουν εδώ και δεκαέξι μήνες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό μάλλον εξυπηρετεί πρωτίστως την τουρκική στόχευση ‒για την προσχηματική σύμπλευσή της με τη Δύση, ωσότου οι συνθήκες θα επιτρέψουν την περαιτέρω στρατηγική της αυτονόμησή της‒ παρά την ειλικρινή ελληνική επιθυμία για εξομάλυνσή. Η τουρκική εξωτερική πολιτική, για να ισορροπήσει εντός του ΝΑΤΟ την αναφανδόν υποστήριξή της προς την Χαμάς και την σαφή διαφοροποίηση των διμερών σχέσεών της με τη Ρωσία, έχει αποφασίσει να μειώσει αισθητά την ένταση –όχι τις αναθεωρητικές της στοχοθεσίες– στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ως μέσο διαπραγμάτευσης και εξευμενισμού των Ηνωμένων Πολιτείων και της Δύσης εν γένει. Η ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τροφοδοτείται από την ενδημική ελληνική απαντοχή και τον τουρκικό στρατηγικό οπορτουνισμό. Πόσο πιθανόν είναι όμως να συνεχιστεί η συγκεκριμένη ύφεση μετά το πέρας των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Γάζα; Η ελληνική πλευρά επαίρεται και ομνύει διαρκώς ότι βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, παρά ταύτα όχι μόνο δεν ενοχλείται από την τουρκική στάση εντός της δυτικής συμμαχίας ‒πολλώ δε μάλλον ούτε σκέφτεται να της δημιουργήσει πρόβλημα‒ αλλά την επιδαψιλεύει σε διμερές επίπεδο και σε κάθε ευκαιρία.
Αντίστοιχα προβλήματα αρχικής στρατηγικής στοχοθεσίας και παραγόμενων αποτελεσμάτων έχει να διαχειριστεί η ελληνική εξωτερική πολιτική και με δυο ακόμη ατλαντικούς συμμάχους της. Η εγχωρία στρατηγική αμφισημία ανάγει σε δυσερμήνευτο το γεγονός ότι η ένταξη της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και η πολυδιαφημιζόμενη ευρωπαϊκή τους προοπτική, όχι μόνο δεν επέλυσαν τα χρονίζοντα διμερή προβλήματα αλλά επισώρευσαν και νέα. Η εγχωρία «στρατηγική ενσυναίσθηση» οραματίστηκε την ένταξη των γειτονικών κρατών στους δυτικούς θεσμούς ως μέσο επίλυσης των διμερών ζητημάτων, ενώ αυτά ‒μάλλον σκεπτόμενα πιο πραγματιστικά‒ ως μια ευμενή αλλαγή του διμερούς καταμερισμού ισχύος.
Αντί η Ελλάδα να επιδιώξει την επίλυση όλων των διμερών ζητημάτων πριν της ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, την μετέθεσε στο «ευρωπαϊκό» τους μέλλον δίχως να λάβει απτά ανταλλάγματα. Παρά τη συνεχή παραβίαση του όρου, για την ergas omnes χρήση του ονόματος, που προβλέπει η Συνθήκη των Πρεσπών, από τους δύο κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες της Βορείου Μακεδονίας η ελληνική αντίδραση ακόμη αναζητείται. Συναφώς στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, η υπόθεση καταδίκης και φυλάκισης του Φρέντυ Μπελέρη και κυρίως η δυστοκία διασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής μειονότητας δημιουργεί ανάλογους προβληματισμούς. Διαχρονικά, με την εξαίρεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ως προς τις συμμαχικές της υποχρεώσεις και δικαιώματα η Ελλάδα αντιστοίχως πληρώνει τοις μετρητοίς και πληρώνεται επί πιστώσει. Ας αναλογιστούμε πώς διαπραγματεύτηκε η Τουρκία την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία.
Η ελληνική κυβέρνηση διατείνεται ότι ασκεί πρωτίστως εξωτερική πολιτική αρχών και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και δευτερευόντως στη βάση εξυπηρέτησης του εθνικού της συμφέροντος. Η συγκείμενη στάση γίνεται όμως εξόχως προβληματική στη παρούσα διεθνοπολιτική συγκυρία, όπου το ένα μετά το άλλο τα κράτη προτάσσουν τα εθνικά τους συμφέροντα ποικιλοτρόπως και πανταχού. Σ’ αυτή την περίπτωση οι αξίες σχετικοποιούνται κι όσοι βασίζονται ή επικαλούνται μόνο αυτές εισπράττουν το αντίτιμο που οι εν λόγω έχουν στη διεθνή πολιτική και συγκαιρινά πολύ κάτω από την ονομαστική τους τιμή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηθοποιός έδειρε άγρια τον σύζυγο της και τα έκανε γυαλιά καρφιά σε ξενοδοχείο της Καρύστου
- Εικόνες ντροπής: Οδηγός φορτηγού μαστιγώνει μετανάστριες για να τις κατεβάσει από την καρότσα
- Κάρυστος: Γνωστή ηθοποιός συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό του συζύγου της σε ξενοδοχείο
- Καύσωνας: Υποχρεωτική παύση εργασίας και τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα
- Τι καιρό θα κάνει τον Αύγουστο
- Πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο αναποδογύρισε ανοικτά του Ομάν
- Παρελθόν ο Φορτούνης από τον Ολυμπιακό
- Ηλεία: Θρίλερ με νεκρό 71χρονο Γερμανό – Ο καβγάς με τον γείτονα και η έκρηξη που ισοπέδωσε το σπίτι του
- Ρώμη: Λήστεψαν την Ελληνίδα χήρα του Κρις Κορνέλ και της άρπαξαν Rolex 60.000 ευρώ
- Μέλη της συμμορίας νονών της νύχτας 4 από τους συλληφθέντες οπαδούς του Παναθηναϊκού
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Αίτια και συνέπειες της απόπειρας κατά του Τράμπ
- Η απόπειρα κατά Ντόναλντ Τραμπ. Ορισμένες ελάχιστες κοινωνικοπολιτικές τοποθετήσεις
- Ο Ντόναλντ Τραμπ επιλέγει τον γερουσιαστή Τζ. Ντ. Βανς για αντιπρόεδρό του
- Ο Δ. Φραγκάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του ΕΟΤ
- Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Άνω Άκρια - Αποτεφρώθηκαν 157 στρέμματα
- Η απάντηση του Γ. Παπαντωνίου για την πρόταση ενοχής του εισαγγελέα – Τι λέει για τις 6 φρεγάτες
- Με εντολή Χαρδαλιά απομακρύνονται 148 υπάλληλοι μετά τις αποκαλύψεις για τα πλοκάμια της σπείρας εκβιαστών
- Κένυα: Συνελήφθη κατά συρροή δολοφόνος αφού εντοπίστηκαν διαμελισμένοι σοροί 9 γυναικών σε λατομείο
- Εκτακτη σύσκεψη για την εκτόξευση των τιμών στο ρεύμα - Σκέψεις για φορολόγηση υπερκερδών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιώργος Σαββίδης: «Κάποτε ήθελα να γίνω ηθοποιός για να φοράω θεατρικά κοστούμια»
- Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: «Luxury» πιέσεις με το βλέμμα στον Τραμπ
- Ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών τα Παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Φατάχ στην Κίνα
- Περού: Αυτόχθονας υπερασπιστής του περιβάλλοντος δολοφονείται
- «Τέλος εποχής» για τον Ζιρού στην Εθνική Γαλλίας
- Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής
- Η μητέρα του Άνταμ Πίτι ελπίζει οι Αγώνες του Παρισιού να είναι οι τελευταίοι του
- Έτοιμη να αντιμετωπίσει τον Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς η Καμάλα Χάρις – Αποδέχθηκε την πρόταση του CBS για debate
- Μπάιντεν: Εκανα «λάθος» όταν είπα ότι ο Τραμπ πρέπει να μπει στο «στόχαστρο»