Σύνοδος Κορυφής: «Ραντεβού» το Σεπτέμβρη για το Brexit δίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

«Ραντεβού» το Σεπτέμβρη έδωσαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ αναφορικά με το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αύριο, Τετάρτη, οι «27» εναπομείναντες στην Ένωση ηγέτες θα καθορίσουν το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ οι διαδικασίες του οποίου θα αποσαφηνιστούν τον Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

Οι δηλώσεις Γιούνκερ - Τουσκ

Δεν πρόκειται να υπάρξει ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες για διαπραγματεύσεις πριν την ενεργοποίηση του άρθρου και το επίσημο βρετανικό αίτημα. Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το βρετανικό αίτημα θα γίνει από την επόμενη βρετανική κυβέρνηση. «Επιθυμούμε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 το ταχύτερο δυνατόν. Πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία, δεν έχουμε μήνες για περισυλλογή, πρέπει να δράσουμε» τόνισε προσθέτοντας ότι «αυτό που δεν κατανοεί - πρόσθεσε- είναι ότι «εκείνοι που θέλουν να φύγουν, πώς μπορούν να παραμένουν; Πώς δεν είναι ικανοί να μας πουν τι θέλουν οι ίδιοι; Αυτοί που έκαναν εκστρατεία (υπέρ του Brexit) μας λένε τώρα ότι θέλουν χρόνο».

Από την πλευρά του ο κ. Τουσκ είπε πως η διαδικασία του Brexit ήταν ένα σημαντικό γεγονός για το Ηνωμένο Βασίλειο και αναφέρθηκε στην απόφαση του Κάμερον ότι οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα ενεργοποιηθούν από τον επόμενο Βρετανό πρωθυπουργό.

Κάμερον: Η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά δεν θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη

«Η Βρετανία θα αποχωρήσει αλλά δεν θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του ίσως Συνόδου Κορυφής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «ήταν μία σημαντική συνάντηση μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία» και συμπλήρωσε πως «ο τόνος της συνάντησης ήταν αυτός της λύπης και της θλίψης». Τέλος, υπογράμμισε ότι «ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός θα υιοθετήσει τη δική του προσέγγιση για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

Το δείπνο των «28» αποδείχτηκε περισσότερο εποικοδομητικό από ότι αναμενόταν. Μπορεί αρχικά με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ να έδωσαν μια εικόνα ότι τάσσονται υπέρ μίας άμεσης έναρξης των συζητήσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ωστόσο από ότι φαίνεται όλα θα κριθούν στην άτυπη Σύνοδο των «27» το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

Στη Σύνοδο αυτή είναι πιθανό ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός να παρουσιάσει τις προθέσεις του σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αλλά και σχετικά με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει μετά. Αν δηλαδή, μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, προτίθεται να ακολουθήσει κατά γράμμα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να μπει σε διαδικασία σύννομου διαζυγίου ή αν θα οδηγήσει τη Μ. Βρετανία σε εκλογές.

Το πλαίσιο πάντως, αναμένεται να τεθεί στην αυριανή άτυπη συνάντηση των 27 χωρών μελών της Ευρώπης (Τετάρτη), την πρώτη Σύνοδο χωρίς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας. Το πλαίσιο ουσιαστικά θα περιλαμβάνει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί και θα αποφασιστεί το Σεπτέμβριο το οποίο θα περιλαμβάνεται και στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα γίνει αύριο Τετάρτη το πρωί.

Η ακριβής ημερομηνία της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή.

Η φορτισμένη παρέμβαση Κάμερον

Στα αξιοσημείωτα πάντως της Συνόδου Κορυφής ήταν η αντιμετώπιση που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντείβιντ Κάμερον, τον οποίο οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, τον θεωρούν ούτε λίγο ούτε πολύ ως υπαίτιο για την έξοδο της ΕΕ από την Ευρώπη. Εξάλλου, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στο δείπνο των ηγετών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έκανε μια φορτισμένη συναισθηματικά παρέμβαση σχετικά με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κάμερον εξομολογήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι δεν τα κατάφερε, ενώ παράλληλα τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που του έδωσε κατά το δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο δείπνο των ηγετών, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε ως «σοκ ιστορικών διαστάσεων» το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης, αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του
ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Η στάση των «27»

Από την άλλη πλευρά, σύσσωμοι και οι «27» επιμένουν ότι το Λονδίνο πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, με τη μόνη διαφορά ότι οι περισσότεροι ηγέτες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζητούν την εκκίνηση της διαδικασίας του διαζυγίου «το συντομότερο δυνατό», ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Λιθουανία υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη Μ. Βρετανία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα