Συνταγματική Αναθεώρηση με συμφωνία κυρίων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επαναφέρει την γαλάζια πρόταση για αλλαγές»

Σε σκληρό πόκερ με φόντο τις πιθανές μελλοντικές πολιτικές συμμαχίες εξελίσσεται η συζήτηση γύρω από το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, την ώρα που η χρονική συγκυρία φαντάζει ως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μια γενναία και σε βάθος αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος από όλο το πολιτικό φάσμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΝΔ έριξε εκ νέου την πρόταση της ΝΔ - που είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2016 - καλώντας τον Πρωθυπουργό να δεχθεί ως αναθεωρητέα

όλα τα άρθρα τα οποία προτείνει το κόμμα του και αντιστοίχως, η ΝΔ θα δεχθεί ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα τα οποία θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, με βάση μια τέτοια εξέλιξη, μετά από τις επόμενες εκλογές, η Βουλή που θα προκύψει θα μπορεί αποφασίσει με απλή πλειοψηφία για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

Ανάμεσα στις υπό αναθεώρηση διατάξεις, ο πρόεδρος της ΝΔ σπεύδει να ξεκαθαρίσει οτι τάσσεται υπέρ και της αλλαγής του περίφημου άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών, υπενθυμίζοντας ότι ως απλός βουλευτής, είχε στείλει επιστολή ζητώντας από τους συναδέλφους του, να συμφωνήσουν ώστε να αλλάξει το άρθρο 86.

Το γαλάζιο προσχέδιο πρότασης για την Συνταγματική Αναθεώρηση περιελάμβανε μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυσή της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, στις αλλαγές που ζητούσε η ΝΔ ηταν η ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας με πενταετή θητεία της Βουλής και η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

Πέραν από την αλλαγή του επίμαχου άρθρου 86, η ηγεσία της ΝΔ πρότεινε την δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή, ενώ για το θέμα βουλευτικής ασυλίας, η πρόταση προέβλεπε αυτή να καλύπτει μόνο την πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

Ανάμεσα στις άλλες ιδέες, περιλαμβάνεται και η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής, η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας, η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών, η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης και η κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα