Συρία: Βομβαρδισμοί στη Γούτα ενώ ο ΟΗΕ δουλεύει πάνω σε πιθανή ανακωχή

Πολεμικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τον τελευταίο θύλακα των αντικαθεστωτικών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας για έκτη συνεχή ημέρα την Παρασκευή, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει ανακωχή 30 ημερών ανά τη χώρα, για να είναι δυνατές οι παροχές αρωγής και οι ιατρικές εκκενώσεις.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Σταφάν ντε Μιστούρα, ζήτησε ανακωχή για να παύσει μια από τις τρομερότερες

αεροπορικές επιθέσεις του επταετούς εμφυλίου πολέμου και να αποφευχθεί μια «σφαγή» στην πολιορκημένη περιοχή της ανατολικής Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού.

Τουλάχιστον 417 είναι οι νεκροί στην ανατολική Γούτα από το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και πάνω από 2.100 οι τραυματίες από τις επιδρομές του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Αεροσκάφη έχουν πλήξει πυκνοκατοικημένες περιοχές στον θύλακα των 400.000 κατοίκων και, όπως έχουν πει οργανώσεις αρωγής, πάνω από δέκα νοσοκομεία, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την περίθαλψη των τραυματιών.

Η Ρωσία, κύρια σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία έχει το δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε πως θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ανακωχή 30 ημερών, αλλά όχι μία που θα περιελάμβανε τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που, σύμφωνα με την ίδια, στοχεύουν οι επιθέσεις στην ανατολική Γούτα.

Εργαζόμενοι των οργανώσεων αρωγής και κάτοικοι λένε πως ελικόπτερα του συριακού στρατού ρίχνουν βόμβες- βαρέλια- βαρέλια πετρελαίου γεμάτα εκρηκτικά και θραύσματα,- σε αγορές και ιατρικά κέντρα. Κάτοικοι και αντάρτες στην ανατολική Γούτα λένε πως συμμετέχουν και ρωσικά αεροπλάνα. Οι Σύριοι λένε πως τα καταλαβαίνουν επειδή πετούν σε μεγαλύτερο ύψος από τα συριακά αεροσκάφη.

Η Δαμασκός και η Μόσχα αρνούνται τη χρήση βομβών- βαρελιών ή τα πλήγματα σε βάρος αμάχων. Όπως λένε, οι αντάρτες κρατούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Τσαβούσογλου: Ιράν και Ρωσία να σταματήσουν τον Άσαντ

Στο μεταξύ, η Τουρκία κάλεσε- επιχείρηση της οποίας είναι σε εξέλιξη εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στο Αφρίν της βόρειας Συρίας- τη Ρωσία και το Ιράν, τους κυριότερους υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, να «σταματήσουν» το συριακό καθεστώς.

«Πρέπει η Ρωσία και το Ιράν να σταματήσουν το καθεστώς», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι πολλαπλασίασε τις «παραβιάσεις» στην ανατολική Γούτα, καθώς και στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά).

«Από την έναρξη της σύγκρουσης δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο στην ανατολική Γούτα. Φτάνει, οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να πεθαίνουν άλλο», είπε στους δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, και η Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν το καθεστώς, πολλαπλασίασαν τους τελευταίους μήνες τις διαπραγματεύσεις, κυρίως στο πλαίσιο των λεγόμενων διαδικασιών της Αστάνα και του Σότσι.

Η συμφωνία της Αστάνα, από το όνομα της πρωτεύουσας του Καζακστάν, προβλέπει κυρίως μέτρα που αποσκοπούν σε κατάπαυση του πυρός επί του πεδίου ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο για μια πολιτική διαδικασία.

«Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, οι παραβιάσεις που διαπράττει το καθεστώς έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Στην ανατολική Γούτα, το να σκοτώνεις παιδιά και γυναίκες… Είναι μια χαρακτηριστική μέθοδος του καθεστώτος. Εισέδυσαν επίσης στην επαρχία Ιντλίμπ», πρόσθεσε. «Όλα αυτά είναι αντίθετα (…) στις συμφωνίες που διαπραγματευθήκαμε με τη Ρωσία και το Ιράν».

Επιστολή Μακρόν και Μέρκελ σε Πούτιν. Ζητούν την υποστήριξή του για μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απηύθυναν επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ζητώντας του να υποστηρίξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία, έγινε σήμερα γνωστό από πηγή στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Διπλωματικές πηγές έκαναν εξάλλου γνωστό πως η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζουν να τηλεφωνήσουν μαζί το απόγευμα στον Πούτιν ανάλογα με την έκβαση της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ.

Η πηγή στο μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε πως οι δύο ηγέτες της ΕΕ διεξάγουν διάλογο με τη Ρωσία ώστε να εξασφαλίσουν πως η Μόσχα δεν θα ασκήσει βέτο στο κείμενο.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας», διευκρινίσθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε σήμερα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και για να επιτραπεί η πρόσβαση σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια, με μια έντονη δήλωση στην οποία εκφράζει το θυμό της για τους βομβαρδισμούς στην Ανατολική Γούτα της Συρίας.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα