Τα 5 πιο συνηθισμένα προβλήματα στα ταξίδια

Ναι, τα ταξίδια είναι φανταστικά, υπέροχα, μαγευτικά, τέλεια, αλλά... μπορεί να συμβούν διάφορα πράγματα, μικρά και μεγάλα, που να χαλάσουν έστω για λίγο το σκηνικό «μαγείας» που ζεις! Σε προηγούμενο post, σου έχω αναφέρει όλα αυτά που δεν μου αρέσουν στα ταξίδια. Σε αυτό το post, θα γίνω λίγο πιο συγκεκριμένη και θα σου πω πιθανά σενάρια που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα και να ανατρέψουν τα σχέδιά σου. Ο κοινός, βέβαια, παρονομαστής, σε όλα, είναι ψυχραιμία! Πάμε να δούμε;

Να χάνεις την αποσκευή σου

Ξεκινάμε με το πιο απλό. Να μην προσγειωθεί μαζί σου η βαλίτσα. Και εντάξει
να συμβεί στην επιστροφή, θα γυρίσεις σπίτι σου. Αλλά, αν συμβεί στον προορισμό σου; Να ξέρεις γενικά, ότι σχεδόν πάντα βρίσκονται. Εγώ την έχω χάσει δυο φορές, αλλά ευτυχώς και τις δυο, επέστρεφα σπίτι μου. Τη μια στην Αθήνα και την δεύτερη στο Λονδίνο. Βέβαια, την δεύτερη, είχα και τον φορτιστή του κινητού στην βαλίτσα (μέγα λάθος), το κινητό ξέμεινε από μπαταρία, είχαν προκύψει και κάποια μικροπροβλήματα στο σπίτι (δεν είχα ζεστό νερό, το μάτι της κουζίνας δεν λειτουργούσε και η σύνδεση στο ίντερνετ δεν ήταν εφικτή, δεν πιστεύω να θέλεις και άλλα!) και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με τον ιδιοκτήτη. Ευτυχώς μια φίλη μου έμενε κοντά, πήγα από εκεί, φόρτισα κινητό, κοιμήθηκα (είχε πάει πια αργά) και την επόμενη σιγά σιγά όλα δρομολογήθηκαν. Συνεπώς, να έχεις πάντα ταμπελάκι με τα στοιχεία σου στην βαλίτσα, να αποφεύγεις τα κλασικά χρώματα, π.χ. μαύρο και ένα μικρό ακόμη tip: Σταμάτα να βάζεις μια κόκκινη κορδελίτσα στην μαύρη βαλίτσα. Το κάνουν όλοι. (Ακόμη προσπαθώ να πείσω τους γονείς μου να σταματήσουν να το κάνουν και ακόμη επιμένουν ότι είναι πρωτότυπο). Η λύση για εμένα είναι η πρόληψη. Όπως σου έχω ξαναπεί, έχε πάντα στην χειραποσκευή δυο τρία ρούχα. Δυο μπλουζάκια, εσώρουχα, ένα παντελόνι. Έτσι, για τις μια-δυο ημέρες που θα χρειαστούν για να επιστρέψει κοντά σου η βαλίτσα σου, να είσαι εντάξει.

Να χάνεις το διαβατήριό σου

Αυτό είναι ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα και η λύση του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες στην πρεσβεία της χώρας που θα βρίσκεσαι. Μια καλή λύση (που η μητέρα μου την έχει σκεφτεί χρόνια τώρα) είναι να έχεις πάντα μαζί στο ταξίδι μια φωτοτυπία του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς σου, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι όποιες διαδικασίες.

Να πέφτεις θύμα ληστείας

Πιθανό σενάριο και αυτό, ιδιαίτερα σύνηθες σε μέρη πολυπληθή, με τουρίστες ή σε άλλα μέρη αιχμής. Καλό λοιπόν είναι να κρατάς τα χρήματά σου σε κάποια εσωτερική τσέπη και να προσέχεις τις τσάντες που επιλέγεις στα ταξίδια σου. Να έχουν φερμουάρ ή γενικώς να κλείνουν καλά και με ασφάλεια. Εγώ να είμαι ειλικρινής, δεν κουβαλάω πολλά χρήματα πάνω μου, έχω ένα στοιχειώδες ποσό και χρησιμοποιώ κάρτα. Και να την κλέψουν, παίρνω άμεσα τηλέφωνο και την ακυρώνω. Βέβαια, έχε υπόψη ότι θύμα ληστείας μπορεί να πέσεις οπουδήποτε. Και πάλι θα φέρω τη μητέρα μου ως παράδειγμα. Κατά τη διαμονή της στο Άμστερνταμ, (σε 5στερο ξενοδοχείο μάλιστα), και ενώ έτρωγε πρωινό, σηκώθηκε να πάρει κάτι ακόμη (κυριολεκτικά έλειψε για ένα λεπτό) και για πρώτη φορά στη ζωή της άφησε την τσάντα της στην καρέκλα, χωρίς να την πάρει μαζί. Η τσάντα έκανε φτερά και το χειρότερο είναι ότι είχε μέσα ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, το κινητό της και την ταυτότητά της. Ένα γεγονός που ακόμη θυμάται, καθώς ήταν η μοναδική φορά που άφησε την τσάντα της χωρίς επίβλεψη, έστω και για ένα λεπτό. Ευτυχώς είχε διαβατήριο μαζί της (στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου) και μπόρεσε να πετάξει για Birmingham, όπου είχε κανονίσει για να επισκεφθεί εμένα όταν σπούδαζα στο Warwick. Οπότε! Ποτέ τα πράγματα αφύλακτα, έστω και για ένα λεπτό και ποτέ μην κουβαλάς τεράστια χρηματικά ποσά μαζί σου.

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

Να τσεκάρεις πάντα τα δικαιώματά σου με την εκάστοτε αεροπορική εταιρεία που θα πετάξεις, έτσι ώστε αν συμβεί μια ακύρωση, να γνωρίζεις τι δικαιούσαι για αποζημίωση. Ίσως χρειαστεί η αεροπορική να καλύψει τα έξοδα διαμονής σου εάν αναγκαστείς να διανυκτερεύσεις κάπου. Μην πετάς ποτέ τα αποκόμματα και τις αποδείξεις λοιπόν!

Πολιτικές αναταραχές

Πολλές χώρες που πιθανόν να θέλεις να επισκεφθείς, να βρίσκονται υπό συνθήκες πολέμου και ανασφάλειας. Ένα ταξίδι που επιθυμώ πολύ να κάνω είναι αυτό στην Αίγυπτο. Όλοι, ωστόσο, με συμβουλεύουν να το αποφύγω, εξαιτίας της εμπόλεμης ζώνης στην οποία βρίσκεται και στις απρόβλεπτες αναταραχές που μπορεί να συμβούν. Έχουν μεν δίκιο, αλλά επειδή πολλές φορές, τα media υπερβάλλουν, αυτό που θα κάνω όταν το αποφασίσω είναι να συμβουλευτώ κάποιον ειδικό (τον ταξιδιωτικό πράκτορα, ίσως).

Ό,τι και να συμβεί, αυτό που μετρά στο τέλος, είναι να είσαι καλά. Όλα, μικρά και μεγάλα (αφήνω εκτός βέβαια φυσικές καταστροφές) αντιμετωπίζονται, αρκεί να μην χάσεις την ψυχραιμία σου, να σκέφτεσαι θετικά και να τα έχεις σκεφτεί από πριν, έτσι ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Εγώ γενικώς είμαι υπέρ της πρόληψης και προσπαθώ να έχω από πριν (στα πλαίσια του δυνατού) λύση για πιθανά προβλήματα.

Εσένα τι απρόβλεπτο σου έχει συμβεί και πως το αντιμετώπισες;

Δες περισσότερα στη σελίδα του mylandingrunway.com

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα