Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τετάρτη 2 Νοεμβρίου



Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Ζυμώσεις και διαβουλεύσεις για το ΕΣΡ

Σε περίοδο ζυμώσεων για να επιλυθεί η συνταγματική εκκρεμότητα της συγκρότησης του ΕΣΡ βρίσκεται η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί πότε θα συνεδριάσει εκ
νέου η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση την Πέμπτη.

Η ΝΔ προτείνει να γίνει πρόεδρος του ΕΣΡ ο πρ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος. Επί της ουσίας η ΝΔ αλλάζει τακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ «καλωσόρισε» την αλλαγή στάσης της ΝΔ με την εκπρόσωπό του Ράνια Σβίγγου να μιλά για «αλλαγή διάθεσης έστω και με καθυστέρηση μίας μέρας».

Στο παιχνίδι των ονομάτων μπήκε και το Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη να προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ τον καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο

Πάντως μπορεί να είναι θετικό για την κυβέρνηση ότι μετά την πρόταση για Πολύδωρα άνοιξε το παιχνίδι για το ΕΣΡ, αλλά δεν είναι όλα ανέφελα. Ήδη οι «53» εκδήλωσαν δημόσια την διαφωνία τους με την επιλογή αυτή υπενθυμίζοντας ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «έστειλε σαφές μήνυμα ότι οι συλλογικές διαδικασίες δεν πρέπει να παρακάμπτονται, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση».

2) Ψάχνουν να βρουν ποια επιδόματα θα κόψουν

Τα κοινωνικά επιδόματα που θα μπορούσαν να περικοπούν, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, εξέτασαν σε σύσκεψη διάρκειας δυόμιση ωρών οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις «κόκκινες» γραμμές που θα προτάξουμε στη διαπραγμάτευση για εργασιακά, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, χωρίς ωστόσο να πει ποιες είναι αυτές.

Κατά τ΄άλλα η σύσκεψη έγινε μετά τη διαπίστωση των θεσμών για το κενό στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό του 2017 και την ύπαρξη- κατά την εκτίμησή τους την οποία δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση- κενού της τάξεως του 0,2% ΑΕΠ ή 400 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με δηλώσεις του διευκρίνισε ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις κοινωνικών επιδομάτων, με το ΚΕΑ, δεν υπάρχει λόγος αυτά τα επιδόματα να παραμείνουν. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα.

3) Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποκαλύπτει έγγραφο του Ντάισελμπλουμ

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα τεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το έγγραφο αυτό αφορά την ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών της 7ης Νοεμβρίου και συνδέει με τη δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο ESM αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, συνεπής με τις αποφάσεις της 24ης Μαΐου, ξεκίνησε τις διαδικασίες συγκεκριμενοποίησης των μέτρων οι οποίες θα χρειασθούν αρκετή προσπάθεια και «τεχνικές» λύσεις μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή για να εφαρμοσθούν. Το γεγονός αυτό αποτελεί θέμα συζήτησης στο επικείμενο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου.

Αυτό βέβαια, η ολοκλήρωση δηλαδή και η εφαρμογή, θα δρομολογηθεί αφού ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση.

4) Η αλβανική ηγεσία ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας προειδοποιεί το ΥΠΕΞ

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους» απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο αλβανικό ΥΠΕΞ με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα και στην οποία υπεραμύνθηκε των σχεδιασμένων κατεδαφίσεων σπιτιών των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Χειμάρρα έδωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, με προκλητική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία βάζει στην υπόθεση και την ίδια την...Ακρόπολη, καθώς μεταξύ πολλών άλλων λέει πως Αλβανός ήταν αυτός που έσωσε την Ακρόπολη από βομβαρδισμό των Βενετών.

5) Συναντήσεις Λαβρόφ στην Αθήνα

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Τον κ.Λαβρόφ θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ενώ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα παραστεί μαζί με τον κ. Λαβρόφ στην έναρξη των εργασιών του 4ου Ελληνορωσικού Κοινωνικού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα