Τα SwissLeaks προκάλεσαν διαμάχη μετόχων και συντακτών της Monde για τα όρια της δημοσιογραφίας


Οι αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Le Μonde, για τα swissleaks, το σκάνδαλο φορολογικής απάτης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η ελβετική θυγατρική της HSBC, δεν ενθουσίασαν ορισμένους μετόχους της εταιρίας.

Η διατύπωση του Προέδρου του Εποπτικού συμβουλίου της Monde είναι σοκαριστικά κυνική:

«Δεν επέτρεψα για αυτό να αποκτήσουν την
ανεξαρτησία τους. Αυτές είναι μέθοδοι που τις αποδοκιμάζω», δήλωσε την Τρίτη ο, Πιερ Μπερζέ

Ο Ματιέ Πιγκάς, μεγαλομέτοχος της Monde και επικεφαλής της Lazard, ήταν λίγο πιο διακριτικός. Δήλωσε υπερήφανος για το αξιοσημείωτο ερευνητικό έργο των δημοσιογράφων, αλλά ζήτησε να μην πέσουν στην παγίδα της «κατάδοσης»

Ένταση στις σχέσεις της συντακτικής ομάδας και των μετόχων

Ο Διευθυντής της Monde, Ζιν Βαν Κοτ, υπεραμύνθηκε των αποκαλύψεων, επικαλούμενος τον κανόνα δεοντολογίας που ισχύει στη γαλλική εφημερίδα: «Οι μέτοχοι δεν έχουν λόγο στο δημοσιογραφικό περιεχόμενό της», απάντησε, υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία των συντακτών.

H Monde απέκτησε πρόσβαση στα αρχεία του Ερβέ Φαλσιανί, τον Ιανουάριο του 2014. Ο όγκος των δεδομένων ήταν τεράστιος, περιλάμβανε 106.000 πελάτες από 200 χώρες του κόσμου. Η εφημερίδα μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με ένα δίκτυο 150 δημοσιογράφων απ' όλον τον κόσμο.Η εφημερίδα μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με ένα δίκτυο 150 δημοσιογράφων απ' όλον τον κόσμο, το ICIJ (Διεθνές Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας).

To όνομα της έρευνας :SwissLeaks.

Το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό: Ανάμεσα στους πελάτες της HSBC ήταν έμποροι όπλων και διαμαντιων, γνωστά πολιτικά προσωπα, αστέρες της Show Biz και ...αρκετοί Ελληνες.

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Monde, επικαλέστηκε τη διακριτικότητα και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Και αποκάλεσε τις αποκαλύψεις των ονομάτων, λαϊκισμό και κατάδοση...

Ο Ματιέ Πιγκάς περιορίστηκε να πει πως πρέπει « να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της αποκάλυψης πληροφοριών που ενδιαφέρουν τον κόσμο και του να μην πέσουμε σε μια μορφή φορολογικού μακαρθισμού».

Ο Διευθυντής της Μοντ, ξεκαθάρισε από την πλευρά του, ότι αυτό είναι θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, οπότε αρμόδιοι για να αποφασίσουν είναι μόνο οι συντάκτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα