Τα αμφίβια είναι τα ζώα που απειλούνται περισσότερο με αφανισμό στον πλανήτη

Οι βάτραχοι, οι σαλαμάνδρες και άλλα αμφίβια διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αφανισμού- και οι απειλές εναντίον τους αυξάνονται.

Νέα εκτίμηση σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξε πως το 41% των ειδών αμφιβίων που έχουν μελετηθεί απειλούνται με αφανισμό, κάτι που σημαίνει ότι είναι είτε ευάλωτα, είτε σε κίνδυνο είτε σε κρίσιμο κίνδυνο. Αυτό συνιστά άνοδο σε σχέση με το 39% στην προηγούμενη εκτίμηση το 2004.

«Τα αμφίβια είναι τα πιο επαπειλούμενα ζώα στον κόσμο» είπε ο Τζούντζι Γιάο,

ερευνητής που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Η μοναδική τους βιολογία και το διαπερατό τους δέρμα τα καθιστά πολύ ευαίσθητα σε περιβαλλοντικές αλλαγές».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο Nature, έδειξε ότι η απώλεια βιοτόπων από την επέκταση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι η μεγαλύτερη απειλή προς τα αμφίβια παγκοσμίως. Ωστόσο ένας αυξανόμενος αριθμός ειδών αμφιβίων ωθούνται επίσης στα πρόθυρα λόγω νέων ασθενειών και κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αμφίβια έχουν ξεχωριστά στάδια ζωής που συχνά απαιτούν το καθένα διαφορετικό βιότοπο, οπότε διαταράσσονται από αλλαγές σε είτε υδάτινα είτε όχι περιβάλλοντα, σημειώνει ο βιολόγος Μάικλ Ράιαν, του Πανεπιστημίου του Τέξας, που δεν συμμετείχε στην έρευνα. Επίσης, κινδυνεύουν επειδή έχουν ευαίσθητο δέρμα. Τα πιο πολλά αμφίβια απορροφούν οξυγόνο για να αναπνέουν μέσω του δέρματός τους, οπότε δεν έχουν φολίδες, φτερά ή γούνα για να προστατεύονται. Η χημική μόλυνση, βακτήρια και μύκητες τα επηρεάζουν πολύ γρήγορα, όπως και οι μεγάλες μεταβολές στα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα οι βάτραχοι είναι συνήθως νυκτόβιοι. Αν έχει πολύ ζέστη, δεν βγαίνουν, ακόμα και τη νύχτα, επειδή θα έχαναν πολύ νερό μέσω του δέρματός τους, λέει η Πατρίσια Μπάροους, εκ των συντελεστών της έρευνας και ερευνήτρια στο Εθνικό Μουσείο Φυσικών Επιστημών στη Μαδρίτη. Ωστόσο η παραμονή τους σε προστατευμένα μέρη περιορίζει τη δυνατότητά τους να τρώνε και να αναπαράγονται.

Με πληροφορίες από Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«Κίμων»: Kαθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI στη ΓαλλίαΥπογράφηκε η σύμβαση για τη λειτουργία και τη συντήρηση του μετρό της ΘεσσαλονίκηςΜαρινάκης για τα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών: Καμιά αλλαγή στην αμυντική θωράκιση
Keywords
Τυχαία Θέματα