Τα δημοσιονομικά στοιχεία στο «μικροσκόπιο» των δανειστών. Νέα σκληρά μέτρα ζητεί το ΔΝΤ. Επανέρχονται τα εργασιακά

Στα «βαθιά νερά» των δημοσιονομικών στοιχείων θα πέσουν σήμερα Δευτέρα οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες, εξετάζοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Το μεγάλο θέμα για την Ελληνική πλευρά παραμένουν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, οι οποίοι θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2021.

Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ξεκάθαρες με την κυβέρνηση να επιμένει για πλεονάσματα πολύ χαμηλότερα
του 3,5% μετά το 2018 και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εμμένουν στην άποψη ότι οι στόχοι δεν μπορούν να αλλάξουν.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσει η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, από τη στιγμή που το Ταμείο επιμένει ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν εάν είτε δεν επιβληθούν και νέα μέτρα, είτε εάν δεν ρυθμιστεί άμεσα το θέμα της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους.

Η στάση του Ταμείου είναι γνωστή βάζοντας στο τραπέζι μια νέα ατζέντα θεμάτων τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην επίσημη ατζέντα της δεύτερης διαπραγμάτευση. Αυτά αφορούν τις νέες περικοπές των συντάξεων, τη μείωση των φοροαπαλλαγών, αλλά και την μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.

Ειδικά η μείωση του αφορολόγητου δεν συνδέεται μόνο με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και με την ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση που έχει να λύσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με το σχέδιό της για αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

Το θέμα θα ανοίξει με συνάντηση που θα έχουν σήμερα Δευτέρα οι επικεφαλής των θεσμών με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και την Αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Ήδη οι θεσμοί έχουν ζητήσει να ληφθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τα οποία θα εφαρμοστούν από το 2017 και μετά.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με την μνημονιακή υποχρέωση για καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που από την ελληνική κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ενδεικτική των προθέσεων των δανειστών αναφορικά με τους τρόπους που θα εξοικονομηθούν τα κονδύλια είναι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία «προτείνει» τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ προκειμένου να εξοικονομηθεί 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017.

Από Ελληνικής πλευράς η θέση είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει ξανά θέματα τα οποία έκλεισαν με την προηγούμενη αξιολόγηση, όπως είναι το ύψος του αφορολόγητου, αλλά και τα θέματα που έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστικές και ευρωπαϊκές, όπως είναι το θέμα της λειτουργίας του ΟΜΕΔ (απόφαση του ΣτΕ), τις ομαδικές απολύσεις (αναμένεται απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου) και υποκατώτατος μισθός των νέων (υπάρχει απόφαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης).

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα