Τα έργα του Ελληνα εικαστικού Τάκι, στο Μουσείο Tate του Λονδίνου
Πάνω από 80 έργα του πρωτοπόρου Έλληνα εικαστικού, Τάκι (Παναγιώτη Βασιλάκη, γεννημένου στην Αθήνα το 1925), εκτίθενται στο Μουσείο Tate, Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, του Λονδίνου, σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του καλλιτέχνη στη Βρετανία, με στόχο να παρουσιάσουν στο κοινό έναν από τους πιο γνήσιους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης στην Ευρώπη, που δημιούργησε μερικά από τα πιο καινοτόμα έργα τέχνης του 20ου αιώνα.
Το Μουσείο Tate
Ο μαγικός κόσμος των εγκαταστάσεων του επιφανούς καλλιτέχνη άνοιξε για το κοινό την εβδομάδα που πέρασε και θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν τους επισκέπτες πέρα από το χώρο, το χρόνο και... τη βαρύτητα, μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβάνοντας αρκετά έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά στη Βρετανία, όπως τα «Magnetic Fields», που τελευταία φορά παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim της Νέας Υόρκης, το 1974.
View this post on Instagram#repost @Tate Sneak peek of some of the most iconic works created by Takis, during his over 70 years career in exploring the beauty of the invisible and rendering it visible with his innovative abstract forms. ••• photo credits : Hlias Nak © Takis Foundation 2019. ••• #takissculpture #takisvassilakis #vassilakistakis #contemporarysculpture @takisfoundation
A post shared by Takis Foundation - K.E.T.E (@takisfoundation) on Jun 4, 2019 at 1:51am PDT
Αν και ο Τάκις υπήρξε πρωτοπόρος των Connecting Arts, ήδη από τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70, που συνεχίζει να συνεισφέρει πολλά στον κόσμο των τεχνών, το έργο του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη Βρετανία. Το Μουσείο Tate, επιχειρεί να πετύχει την εξοικείωση με το ευρύ κοινό. «Είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία της τέχνης. Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε το έργο του. Αισθανόμαστε ότι δεν είχε την αρμόζουσα αναγνώριση και θα θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει και να αρχίσει να κατανοεί πόση επιρροή έχει ασκήσει, πόσο πρωτοπόρος εξακολουθεί να είναι, ώστε όλο το έργο της μακράς καριέρας του να μπορεί να αναγνωριστεί» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, μία εκ των επιμελητών της έκθεσης του Μουσείου Tate, η Έλεν Ο Μάλεϊ.
Οι εγκαταστάσεις των γλυπτών του θυμίζουν εφευρέσεις και είναι εμφανής η σύνδεση της τέχνης με τις επιστήμες και την τεχνολογία, αλλά και η διάδρασή τους στο χώρο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον μαγνητισμό και τον ηλεκτρισμό για να δημιουργήσει στα έργα του κίνηση, ήχο και φως. Σύμφωνα με την Έλεν Ο Μάλεϊ, η έκθεση είναι οργανωμένη θεματικά (πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: μαγνητισμός και μέταλλα, φως και σκοτάδι, ήχος και σιωπή) και δεν έχει χρονολογική δομή. «Για εμάς ένα από τα ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από το έργο του Τάκι είναι πόσο παιχνιδιάρικο και πειραματικό είναι. Σχεδόν ενέχει μία μαγεία, και ελπίζουμε να είναι μαγικό για τους επισκέπτες και να διασκεδάσουν στον χώρο, να εκτιμήσουν την πειραματικότητα του, τον τρόπο με τον οποίο κατάργησε τα σύνορα και τις συμβάσεις των παραδοσιακών γλυπτών. Δεν τον ενδιέφερε να δημιουργήσει στατικά αντικείμενα, ήθελε να παίξει με τα γλυπτά του με έναν διαφορετικό τρόπο» επισήμανε.
Η απαιτητική τοποθέτηση των εγκαταστάσεων της έκθεσης στο Tate Modern έγινε με την καθοδήγηση του ίδιου του 94χρονου καλλιτέχνη, σε συνεργασία με την τεχνική του ομάδα και το ίδρυμα Takis- Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες των Αθηνών, υπό την εποπτεία του συγγραφέα και επιμελητή Γκάι Μπρετ, καθώς και των επιμελητών του Tate Modern, Μάικλ Ουέλεν και Έλεν Ο Μάλεϊ. Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το Museu d΄Art Contemporani της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.
View this post on InstagramOfficially counting down!!! Less than a month left. Hereby we present you the official poster from the “Takis” exhibition at @tate starting on July 3rd 2019. ••• photo credits : Fay Zervos. © 2019 Takis Foundation - KETE. ••• #contemporarysculpture #contemporaryart #takisfoundation #takisfoundationkete #takisvassilakis #vassilakistakis #takissculpture
A post shared by Takis Foundation - K.E.T.E (@takisfoundation) on Jun 10, 2019 at 5:10am PDT
Μερικά από τα έργα τουΣτην 70χρονη και πλέον καριέρα του, πειραματίστηκε με διάφορα υλικά και τεχνολογίες που επήλθαν από τις επιστημονικές εξελίξεις της εποχής. Το 1950, δέχθηκε επιρροή από τις πρώτες εξερευνήσεις των αστρονόμων στις δυνάμεις του σύμπαντος. Τα «Σινιάλα» (1957) αποτελούν έναν από τους βασικούς σταθμούς των έργων του, που εμπνεύστηκε από την αναμονή του σε έναν σταθμό τρένων. Δημιούργησε τα γλυπτά από λεπτούς, εύκαμπτους μεταλλικούς στύλους, με την μορφή κεραιών, με αντικείμενα ή ηλεκτρικά φώτα στην κορυφή τους, τα οποία κινούνται και λυγίζουν με την κίνηση του αέρα γύρω τους.
Ένα χρόνο αργότερα, άρχισε να πειραματίζεται με τους μαγνήτες και την ενέργειά τους στα γλυπτά του, αναζητώντας τρόπους για να δείξει τις αόρατες δυνάμεις της φύσης και του κόσμου. Με την ιδιότητα της έλξης και της απώθησης που έχουν οι μαγνήτες στα μέταλλα δημιούργησε ένα νέο χώρο και σύντομα εξέθεσε τα πρώτα του μαγνητικά γλυπτά, με αντικείμενα δεμένα σε νάιλον κλωστή που αιωρούνταν στον χώρο με τη χρήση μαγνητών. Στα «τηλεμαγνητικά» του έργα περιλαμβάνονται το Magnetic Wall, το Télélumière, αλλά και το σημαντικό Magnetic Fields (1969), όπου μαγνητικά εκκρεμή δίνουν κίνηση σε περίπου εκατό γλυπτά.
View this post on InstagramFlashback to the 1960’s when Guy Brett met Takis with whom up until now remain close friends. An almost 60-year-long friendship between the artist and one of the most important art historians in the UK that started in London around the time of the exhibition “Signals”, is now celebrated by the exhibition at Tate Modern which Guy Brett will co-curate along with Mike Wellen. “He is someone ahead of his time, who is taking audacious steps towards a new kind of world art - an art in which all that is static has begun to move - and employing materials new to an art context: magnetism, electricity, sound, light and music. Takis transformed my way of thinking about art and inspired me to write a book about movement in art, which appeared in 1968”, says Guy about the artist. ••• © 2019 Takis Foundation. ••• #contemporarysculpture #takissculpture #takistate #takisvassilakis #vassilakistakis #contemporaryart #postwarart #tatemodern #tate #takisfoundation #takisfoundationkete
A post shared by Takis Foundation - K.E.T.E (@takisfoundation) on Jun 28, 2019 at 11:35am PDT
Οι μαγνήτες χρησιμοποιήθηκαν και για γλυπτά που αποδίδουν κοσμικούς ήχους, συντονισμένους ή τυχαίους. Η εγκατάστασή του Electro-Magnetic Musical 1966, με μία χορδή κιθάρας τεντωμένη σε ένα πάνελ και μία μεγάλη βελόνα που αιωρείται μπροστά της και μετακινείται με τη χρήση μαγνητών, έχει ως αποτέλεσμα να παράγει μυστήριες δονήσεις και μελωδίες, που μεταδίδονται στον χώρο από ενισχυτές. Στην έκθεση του Tate Modern παρουσιάζεται μία σειρά από μουσικά του έργα, όπως μεταξύ άλλων η Μουσική Σφαίρα (1985) και το Gong (1978), φτιαγμένο από το τοίχωμα ενός δεξαμενόπλοιου.
Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιεί στις εγκαταστάσεις του, προμηθεύτηκε από κατάλοιπα στρατιωτικών οχημάτων, αεροσκαφών, ακόμη και από θραύσματα βομβών που συνέλεγε από διάφορες πηγές.
Ο Τάκις ήταν αυτοδίδακτος. Τα χρόνια μέχρι την εφηβεία του, συνέπεσαν με σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως η δικτατορία Μεταξά και η Γερμανική κατοχή, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ. Το 1954 μετακόμισε στο Παρίσι και το έργο του κέρδισε τον θαυμασμό της παγκόσμιας avant-garde και πολλών καλλιτεχνών. Συμμετείχε στην Art Workers΄ Coalition και η απόφασή του να αποσύρει το έργο του από μια έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέα Υόρκης υπήρξε κίνητρο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Ηλεκτροκίνητα πατίνια χωρίς νομοθετικό πλαίσιο: Για πόσο ακόμα θα ρισκάρουμε στους δρόμους; Πέθανε ο κιθαρίστας των Socrates, Γιάννης Σπάθας Η ιδιωτική βάπτιση του πρίγκιπα Αρτσι, οι νονοί και η απουσία της βασίλισσας Ελισάβετ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη…
- Ετοίμαζαν την κηδεία του και και εμφανίστηκε ζωντανός-«Πάγωσαν» μόλις ανακάλυψαν ποιος ήταν ο νεκρός
- «Βόμβα» στον Alpha: Πασίγνωστος παρουσιαστής ανακοίνωσε την αποχώρησή του
- Το καλοκαιρινό φρούτο που προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και τον διαβήτη
- Σεισμός: 7,1 Ρίχτερ στην Καλιφόρνια - Τα πρώτα συγκλονιστικά βίντεο
- Αναζήτηση για την 60χρονη βιολόγο – Αμοιβή 50.000 ευρώ για πληροφορίες
- Για ουζάκι στο Λαύριο ο Αλέξης Τσίπρας
- 10 ιατρικοί μύθοι που ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να πιστεύει
- Bουλευτικές εκλογές 2019: Πού ψηφίζουμε, πόσους σταυρούς βάζουμε
- Πέθανε ο Γιάννης Σπάθας, κιθαρίστας των Socrates
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Σλοβενία: Αντιδράσεις για το παντελώς αποτυχημένο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ
- Τα έργα του Ελληνα εικαστικού Τάκι, στο Μουσείο Tate του Λονδίνου
- Το φλεγόμενο Τραχήλι του Ευάγγελου Βενιζέλου
- Κλείσε τα φώτα φεύγοντας και κλείδωσε την πόρτα (την 8η Ιουλίου)
- Η ιδιωτική βάπτιση του πρίγκιπα Αρτσι, οι νονοί και η απουσία της βασίλισσας Ελισάβετ
- Ελλάδα, 2019 – 2023
- Λιβύη: Εκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός επειγόντως
- ΗΠΑ και η ασύμμετρη απειλή της Χεζμπολάχ
- Τουρκία: Ο Ερντογάν «ξήλωσε» τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας
- Καταδρομική επίθεση Ρουβίκωνα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τα έργα του Ελληνα εικαστικού Τάκι, στο Μουσείο Tate του Λονδίνου
- Σλοβενία: Αντιδράσεις για το παντελώς αποτυχημένο άγαλμα της Μελάνια Τραμπ
- ΗΠΑ και η ασύμμετρη απειλή της Χεζμπολάχ
- Ηλεκτροκίνητα πατίνια χωρίς νομοθετικό πλαίσιο: Για πόσο ακόμα θα ρισκάρουμε στους δρόμους;
- Τουρκία: Ο Ερντογάν «ξήλωσε» τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας
- Ελλάδα, 2019 – 2023
- Το φλεγόμενο Τραχήλι του Ευάγγελου Βενιζέλου
- Η ιδιωτική βάπτιση του πρίγκιπα Αρτσι, οι νονοί και η απουσία της βασίλισσας Ελισάβετ
- Καταδρομική επίθεση Ρουβίκωνα στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων
- Λιβύη: Εκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός επειγόντως
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΪΝΤΑΝΑΣ: Θα προταθεί τον Οκτώβριο για διεθνής βοηθός διαιτητή
- Αναρρώνει ο Τζέφρι Πάιατ μετά την επέμβαση στο πόδι
- Μόνο στο ethnos.gr: Η απόρρητη έκθεση για τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων
- Ο αστρολόγος Νίκος Χορταρέας έγινε μοναχός
- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κομητεία της Καλιφόρνια – Μετά τον ισχυρό σεισμό
- Skoda Scala, το αυτοκίνητο που βαθμολογήθηκε με 97% στην προστασία ενηλίκων
- Περιµένοντας τη λαϊκή ετυµηγορία
- Ο Σάκης Ρουβάς και ο Στέλιος Ρόκκος ξεσήκωσαν τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη!
- David Beckham - Victoria Beckham: Ρομαντικό δείπνο στο παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία
- Μηνύματα αναρχικών σε δημοτικές πινακίδες: «Ραντεβού στα... οδοφράγματα»