Τα "ημερολόγια του Χίτλερ", από τα μεγαλύτερα hoax του 20ου αιώνα, δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά

Πρωτοσέλιδο του Newsweek για τα "Ημερολόγια του Χίτλερ" 

Τα ”Ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ”, μια περιβόητη ιστορική φάρσα, δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά πλήρως, σύμφωνα με τους Times, αποκαλύπτοντας τις προσπάθειες του συγγραφέα να αθωώσει τον δικτάτορα για το Ολοκαύτωμα.

Το Stern, το δυτικογερμανικό περιοδικό, ισχυρίστηκε το 1983 ότι απέκτησε 63 τόμους των προσωπικών ημερολογίων του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν ”εξαχθεί” από το Βερολίνο λίγες μέρες πριν πεθάνει.

Η αυθεντικότητά τους επικυρώθηκε

από τον Χιου Τρέβορ Ρόπερ, τον Βρετανό ιστορικό και πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών. Η ιστορία δημοσιεύτηκε εν μέρει στους The Sunday Times.

Την επόμενη μέρα, ωστόσο, ο Τρέβορ Ρόπερ παραιτήθηκε και τα ημερολόγια αποκαλύφθηκαν ως δεν ήταν παρά μια απάτη που είχε στήσει ο Κόνραντ Κουτζάου γερμανός πλαστογράφος.

Ο πλαστογράφος Κουτζάου παρουσιάζει τα "Ημερολόγια του Χίτλερ" τον Αύγουστο του 1984

Τα ψεύτικα ημερολόγια φυλάσσονταν για χρόνια σε ένα ”ντουλάπι με δηλητήρια” στα κεντρικά γραφεία της Gruner+Jahr στο Αμβούργο, στην οποία ανήκει η Stern.

Μια ομάδα δημοσιογράφων της NDR, της γερμανικής δημόσια ραδιοτηλεόραση με έδρα το Αμβούργο, συνέταξε το κείμενο και το δημοσίευσε στον ιστότοπό της με ένα σχόλιο του Χάιο Φάννκε, ειδικού στον δεξιό εξτρεμισμό και επίτιμου καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Ο Φάνκε, όπως αναφέρουν οι Times, και άλλοι ερευνητές αποφαίνονταν ότι τα ημερολόγια συνιστούσαν μια προσπάθεια νεοναζί να ”καθαρίσουν” το όνομα του Χίτλερ και να αμφισβητήσουν τα ιστορικά αρχεία σχετικά με το Ολοκαυτώματος. Ο δε Κουτζάου πιστεύεται ότι είχε επαφή με μέλη του ακροδεξιού Μετώπου Δράσης Εθνικών Ακτιβιστών, που τέθηκε εκτός νόμου. 

Επίσης η Γκίττα Σέρενι, μια Αυστρο-Βρετανίδα ιστορικός που προσλήφθηκε από τους The Sunday Times, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ημερολόγια ήτα πλαστά και στόχος ήταν η ιστορική αποκατάσταση του ονόματος του Χίτλερ.

Ο ισχυρισμός της αμφισβητήθηκε, αλλά ο Φάνκε μετά είπε τώρα πως η ιστορικός κινείτο προς την σωστή κατεύθυνση.

Τα πλαστά "Ημερολόγια του Χίτλερ" σε έκθεση στο Αμβούργο το 2018 για την "Ημέρα της Δημοσιογραφίας". 

Το περιεχόμενο των ημερολογίων υπονοεί ότι ο Χίτλερ προσπάθησε να εγκαταστήσει Εβραίους σε κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά της Γερμανίας. Μια καταχώριση της 20ης Ιανουαρίου 1942 - την ημερομηνία της διάσκεψης της Βανζεε που έθεσε τα θεμέλια του Ολοκαυτώματος - αναφέρει την ανάγκη να βρεθεί ένα ”μέρος στην Ανατολή όπου αυτοί οι Εβραίοι μπορούν να τρέφονται”.

Ο Φάνκε είπε ότι τα ημερολόγια χαρακτηρίζονταν από πολλές κοινοτυπίες και πρόσθεσε: ”Αλλά μετά έρχεται το ερώτημα, που επαναλαμβάνεται σχεδόν με τελετουργικό τρόπο: «Ω, τι θα κάνουμε με τους Εβραίους;» Και αυτό γίνεται το 1942 και το 1943, τα χρόνια που είχαμε μερικές από τις χειρότερες πολιτικές μαζικών δολοφονιών. . . . στην Ευρώπη.”

Εξτρεμιστές όπως ο Ντέιβιντ Ίρβινγκ, ο Βρετανός αρνητής του Ολοκαυτώματος, χρησιμοποίησαν τα ημερολόγια για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους.

Ο Φάνκε είπε ότι δεν πίστευε ότι η δημοσίευση του κειμένου στο σύνολό του θα έδινε νέα πνοή στις θεωρίες συνωμοσίας. ”Είναι τόσο μπανάλ”, είπε. ”Είναι απλά τρελός”.

Πηγή: Τhe Times

Keywords
Τυχαία Θέματα