Τα λάθη που δεν μας αφήνουν να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2023

.

Όλοι θέλουμε οι αποφάσεις που παίρνουμε την Πρωτοχρονιά να λειτουργήσουν, αλλά –κάθε χρόνο– αποδεικνύεται πάντα ιδιαίτερα δύσκολο να το πετύχουμε.

Είναι επίσης δύσκολο να μην εγκαταλείψουμε τα σχέδια που μπορεί να είχαμε για αυτοβελτίωση μέχρι την άνοιξη, υποσχόμενοι στον εαυτό μας ότι θα προσπαθήσουμε ξανά όταν έρθει ο επόμενος Ιανουάριος.

Ολοι έχουμε βρεθεί στο ίδιο σημείο - προσπαθώντας να κάνουμε τους

στόχους πιο εύκολους και επιβραβεύοντας τον εαυτό μας στην πορεία, αλλά τίποτα δεν φαίνεται ότι λειτουργεί.

Ας μην τα παρατήσουμε όμως. 

Ο ανώτερος λέκτορας ψυχολογίας στο University of Law, Μαρκ Τζελίσοε, προτείνει μερικές - τεκμηριωμένες - τεχνικές που θα μπορούσαν να κάνουν το 2023 το έτος που πραγματικά θα υιοθετήσουμε τις πιο υγιεινές συνήθειες.

Οπότε, ιδού τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε τον Ιανουάριο:

Ας μην το πούμε σε όλους

Γνωρίζουμε ότι η συνήθης σοφία «συμβουλεύει» να εξομολογηθούμε το στόχο μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, επομένως υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική πίεση - ή μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης. 

Όμως, ο Τζελίσοε ξεκαθαρίζει: «Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο».

Ο ίδιος λέει ότι το να πούμε σε κάποιον για τον στόχο μας - και ο επακόλουθος έπαινος που μπορεί να λάβουμε - θα μπορούσε να «μας οδηγήσει στο να εξαπατήσουμε τον εαυτό μας ότι τον έχουμε ήδη πετύχει».

Έτσι, μπορεί να καταλήξουμε στην πραγματικότητα να μην ολοκληρώνουμε την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου με τόση όρεξη που μπορεί να είχαμε εκ των προτέρων.

Ας εκδηλωθούμε (λίγο)

Μια τάση που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια υποδηλώνει ότι αν ένα άτομο θέλει πραγματικά κάτι, το λέει στον εαυτό του για να τον «μπουστάρει».

Όμως, όπως επισημαίνει ο  Τζελίσοε, «το να εκδηλωθούμε δεν συνιστά μαγική  λύση», και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό θα μας βοηθούσε να πραγματοποιήσουμε έναν στόχο άμεσα....

Ο ίδιος συστήνει επίσης ότι το να εκδηλωθούμε είναι πιο αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με ξεκάθαρους στόχους.

Ας ορίσουμε στόχους 

Είναι δύσκολο να θέτουμε σαφείς κι εφικτούς στόχους – και μερικές φορές αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι εργαζόμαστε υπερβολικά.

Ωστόσο, αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βεβαιωθούμε ότι θα επιτύχουμε τον τελικό στόχο.

Ο Τζελίσοε προτείνει να αναζητήσουμε το μοντέλο – Επιθυμία, Αποτέλεσμα, Εμπόδιο και Σχέδιο – για να βεβαιωθούμε ότι οι στόχοι που θέτουμε είναι ρεαλιστικοί.

«Αυτή η προσέγγιση μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε την πραγματικότητα της κατάστασής μας και τα πιθανά εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα σε εμάς και τους τελικούς μας στόχους, ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε τρόπους για να τα ξεπεράσουμε».

Προτείνει να το συνδυάσουμε πιο κλασικά μέσα για να προσεγγίσουμε τους στόχους – Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Εφικτοί, Ρεαλιστικοί και Εντός Χρονικών Πλαισίων - για τα καλύτερα αποτελέσματα.

«Οι αποφάσεις ή οι στόχοι είναι σαν την αλχημεία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνουμε να επιτύχουμε τις αποφάσεις μας. Συχνά οι στόχοι μπορεί να είναι πολύ ασαφείς ή στην πραγματικότητα, το ”ψήφισμα” μπορεί να είναι μια επιθυμία στην οποία απλώς δεν είμαστε τόσο αφοσιωμένοι», εξηγεί.

Ας γνωρίζουμε τα όριά μας

Ο Τζελίσοε αναφέρεται επίσης στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η προσωπικότητα του ατόμου στην επίτευξη των στόχων μας. 

Συμβουλεύει να εξετάσουμε τις προσωπικότητες μέσω των πέντε παραδοσιακών στοιχείων που έχουν εντοπιστεί στα περισσότερα άτομα: ανοιχτότητα, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, συμφιλίωση, νευρωτισμός...

Για παράδειγμα, όσοι είναι πιο ευσυνείδητοι είναι πιο πιθανό να επιτύχουν στόχους. Αλλά αυτό το στοιχείο θα μπορούσε εξίσου να κάνει κάποιον να επιμείνει σε έναν στόχο όταν δεν είναι πλέον εφικτός. 

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πόσα λεπτά άσκησης την εβδομάδα αρκούν προκειμένου να ζήσουμε περισσότερο και καλύτεραΠερισσότερος ορθολογισμός στη νέα χρονιά παρά ευχολόγιαΟ Γκόραν Μπρέγκοβιτς με τη μπάντα του υποδέχεται τη νέα χρονιά με μία συναυλία στην Αθήνα
Keywords
Τυχαία Θέματα