Τα μεταναστευτικά κύματα «πνίγουν» τα νησιά του Αιγαίου: Ενα φωτογραφικό οδοιπορικό

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες για την ελάφρυνση του απερίγραπτου συνωστισμού στις προσφυγικές δομές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο, τη Σάμο και τα άλλα νησιά είναι ο υψηλότερος από τότε που η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασε σε συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αγκυρα το 2016, για να εμποδίσει τους μετανάστες

να περάσουν από τις ακτές της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η κρίση ξεκίνησε πριν από την στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να καταπνίξει την ευρωπαϊκή κριτική σε βάρος της Αγκυρας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να «ανοίξει τις πύλες» και να στείλει περισσότερους από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Τα φουσκωτά πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού φτάνουν στα νησιά, παρά την ενισχυμένη ακτοφυλακή, τα μέλη της οποίας που περιπολούν τις τελευταίες εβδομάδες με την συνδρομή του ελληνικού στρατού.

Αυτό επιδεινώνει τα προβλήματα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, που βουλιάζουν από κόσμο. Μια φονική πυρκαγιά στη Μόρια - της οποίας η πληρότητα αγγίζει το 400% - στις 29 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να επιταχύνει τις μεταφορές προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και να επεκτείνει το δίκτυο των χώρων φιλοξενίας εκεί. Αλλά οι νέες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν κατά πολύ αυτές τις μεταφορές μέχρι στιγμής.

Η Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία, περιέγραψε τη Μόρια ως «υπερπλήρη και ανασφαλή» και παρότρυνε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσουν την Ελλάδα να τακτοποιήσει τους αιτούντες άσυλο.

Οι αρχές φοβούνται ότι εάν οι αριθμοί των προσφυγικών ροών παραμείνουν υψηλοί και τον Οκτώβριο, μια χειμερινή κρίση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας αναφέρει ότι σχεδιάζει επίσης να κρατήσει τους μετανάστες χωρίς να τους δώσει το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και θέλει να επαναλάβει τις απελάσεις πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται λεπτομερώς στη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Συνηθίζεται ο θάνατος; Μητσοτάκης στο Γαλλικό Πρακτορείο: Kυρώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν βοηθούν στο προσφυγικό Ανήλικος αναζητείται για απόπειρα δολοφονίας κατά τα επεισόδια στο hot spot στη Σάμο
Keywords
Τυχαία Θέματα