Τα μοναδικά χρυσά κοσμήματα των ελληνιστικών χρόνων αποκαλύπτονται στο Μουσείο Μπενάκη
Περί τα 430 αντικείμενα από 30 μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ελλάδας, πέντε μουσεία του εξωτερικού, καθώς και από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη -πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό- σε ένα μοναδικό πανόραμα της ελληνιστικής κοσμηματοτεχνίας.
Η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το
Στα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση -διαδήματα, περιδέραια, σκουλαρίκια, περίτεχνα δαχτυλίδια, πόρπες, περικάρπια και περιβραχιόνια, επιστήθια κοσμήματα και κοσμήματα κεφαλής, κυρίως για γυναίκες, όπως και αναθήματα σε θεότητες- αποτυπώνεται η πρωτόγνωρη ποσότητα χρυσού που ο Μέγας Αλέξανδρος οικειοποιήθηκε από τα θησαυροφυλάκια των Περσών βασιλέων. Όπως είπε παρενθετικά ο Γιώργος Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την έκθεση, «3.000 καμήλες με χρυσό φόρτωσε ο Μέγας Αλέξανδρος».
Στην ελληνιστική οικουμένη, που εκτεινόταν από την Αδριατική μέχρι το Αφγανιστάν και από την Αιθιοπία μέχρι τη σημερινή Ουκρανία, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο δίκτυο βασιλείων και πόλεων. Μέσα στα όριά της ταξίδευαν συνεχώς ετερογενείς και πολύγλωσσοι πληθυσμοί, ανάμεσά τους και τεχνίτες, ανταλλάσσοντας γνώσεις και πληροφορίες. Αυτή ακριβώς η ανταλλαγή οδήγησε στην πρωτοφανή αύξηση των τεχνολογικών γνώσεων και σε μια ώσμωση πολιτισμική, καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξη και την εδραίωση μιας κοινής καλλιτεχνικής έκφρασης, ορατή και στην κοσμηματοτεχνία της περιόδου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη thebenakimuseum (@thebenakimuseum)
Ποιοι ήταν αυτοί οι σπουδαίοι τεχνίτες, που ταξίδευαν με τα πολύτιμα εργαλεία τους και πέραν της δεξιοτεχνίας που διέθεταν, εργάζονταν χωρίς να χρησιμοποιούν φακούς;
Σύμφωνα με την Ειρήνη Παπαγεωργίου, επιμελήτρια του τμήματος Προϊστορικών, Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη, η οποία και επιμελήθηκε τη μικρή, αλλά εξαιρετική έκθεση, «οι χρυσοχόοι της περιόδου δεν υπογράφουν τα έργα τους, δρουν ανώνυμα», προσθέτοντας ότι στις ανασκαφές «δεν έχει βρεθεί εργαστήριο in situ».
«Υπήρχαν οργανωμένα εργαστήρια, υπήρχε ένας master που επέβλεπε, αλλά καμία καταγραφή ονόματος […] Πιθανώς στα εργαστήρια συμμετείχαν κορίτσια και γυναίκες -θα μπορούσαν να είναι οικογενειακά εργαστήρια- που ήταν εκεί από μικρή ηλικία».
Χρυσά σκουλαρίκια με μικροσκοπικές μορφές Μουσών που παίζουν λύρα. Τέλη 4ου αι. π.Χ. Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη.Χρυσό βαρύτιμο διάδημα με κεντρικό τμήμα διαμορφωμένο σε ηράκλειο κόμβο. Από τον θησαυρό Θεσσαλίας/Καρπενησίου. Τέλη 3ου-αρχές 2ου αι. π.Χ. Αθήνα, Μουσείο ΜπενάκηΧρυσό δαχτυλίδι από σύρματα σε μορφή φιδιών και σφενδόνες με ένθετα σμαράγδια και γρανάτες. Από την Αλεξάνδρεια. 1ος αι. π.Χ. Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη.Βαρύτιμη πολυτέλεια, «μπαρόκ» αισθητική, σύνθετες τεχνικέςΠοια είναι τα χαρακτηριστικά του ελληνιστικού κοσμήματος; Κατ’ αρχάς, η πολυτέλεια, αισθητή στην «μπαρόκ» αισθητική τους και η εκτεταμένη χρήση χρυσού και ημιπολύτιμων λίθων που αντανακλούν την ιδεολογία της μοναρχίας και μεταφράζονται σε μέσο προβολής της κοινωνικής θέσης και του πλούτου.
Επίσης, η απίστευτη δεξιοτεχνία και οι σύνθετες τεχνικές, όπως και οι κοινοί κοσμηματικοί τύποι -οι σφραγίδες, τα κρεμαστά στοιχεία (σκουλαρίκια και βραχιόλια με απολήξεις ζώων), το φίδι.
Ο Θησαυρός της ΘεσσαλίαςΣτο κέντρο της αίθουσας δεσπόζει μεγάλο μέρος από τον λεγόμενο «Θησαυρό της Θεσσαλίας / του Καρπενησίου», το μοναδικό σύνολο 44 χρυσών κοσμημάτων, που είναι μοιρασμένος ανάμεσα στο Μουσείο Μπενάκη και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και λέγεται ότι ήρθε στο φως το 1929, θαμμένο μέσα σε αρχαίο χάλκινο αγγείο, στον Αλμυρό, κοντά στο Γαρδίκι, της αρχαία Λάρισα Κρεμαστή της Θεσσαλίας.
Χρυσό κόσμημα κόμμωσης, το κεντρικό μετάλλιο του οποίου κοσμείται με την προτομή της θεάς Αθηνάς. Από τον θησαυρό Θεσσαλίας/Καρπενησίου. Τέλη 3ου-αρχές 2ου αι. π.Χ. Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη.Πρόκειται για εξαιρετικής τέχνης γυναικεία κοσμήματα, περίτεχνες δημιουργίες που έχουν αποδοθεί σε σημαντικό μακεδονικό εργαστήριο του 3ου-2ου αι. π.Χ. και ανήκαν μάλλον σε μέλη της μακεδονικής Αυλής.
Τα εργαλεία ενός κοσμηματοποιού και το πείραμα της ανακατασκευήςΗ έκθεση, που εκτός από τα κοσμήματα τα οποία αποτελούν τον κεντρικό κορμό της, παρουσιάζει επίσης, πήλινα ειδώλια και αγγεία που εικονογραφούν τον τρόπο εφαρμογής τους στο ανθρώπινο σώμα, είναι διαρθρωμένη σε θεματικές ενότητες, μία από τις οποίες είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία της ελληνιστικής χρυσοχοΐας με την παρουσίαση εργαλείων ενός κοσμηματοποιού του 2ου αι. π.Χ.
Χρυσό δαχτυλίδι με έγγλυφη παράσταση Νίκης. Από τον θησαυρό Θεσσαλίας/Καρπενησίου. Αρχές 2ου αι. π.Χ. Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη.Στον ίδιο χώρο προβάλλεται βίντεο που καταγράφει το αποτέλεσμα μιας πειραματικής διαδικασίας περίπου τριών χρόνων, η οποία στόχο είχε την ανακατασκευή τμήματος ενός βαρύτιμου χρυσού ελληνιστικού διαδήματος από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.
Η ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε από τον Άκη Γκούμα, κοσμηματοποιό και μελετητή των τεχνικών της αρχαίας ελληνικής κοσμηματοτεχνίας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ζούμε σε μία εποχή fast track. Αυτό δεν ίσχυε στις κοινωνίες του παρελθόντος», επισημαίνοντας για τους χρυσοχόους της ελληνιστικής περιόδου τη σημασία της επανάληψης -άσκησης, όπως και τη σημασία της αφής.
Βίντεο-animation και απτική προθήκη: «Αγγίξτε!»Για την εξοικείωση του κοινού με τις βασικές τεχνικές κατασκευής των ελληνιστικών κοσμημάτων προβάλλονται πέντε βίντεο-animation, τα οποία με εύληπτο τρόπο παρουσιάζουν τη διαδικασία διαμόρφωσης πέντε επιλεγμένων κοσμημάτων του Μουσείου Μπενάκη.
Χρυσό περιλαίμιο με κεφαλές λυγκών στις απολήξεις. Από τον θησαυρό Θεσσαλίας/Καρπενησίου. 2ος αι. π.Χ. Αθήνα, Μουσείο ΜπενάκηΕπιπλέον, σε προθήκη χωρίς προστατευτικό τζάμι, οι επισκέπτες, τόσο οι βλέποντες όσο και τα άτομα με απώλεια όρασης, έχουν τη δυνατότητα να αγγίξουν διαφόρων τύπων σύρματα και μήτρες για την αναπαραγωγή διακοσμητικών θεμάτων. Μέσω της αφής θα κατανοήσουν τη διαδικασία του πώς ένα επίπεδο έλασμα καταλήγει σε μια ολόγλυφη ανθρώπινη μορφή (είναι η τεχνική της έκκρουστης πίεσης). Οι κατασκευές στην προθήκη αυτή οφείλονται επίσης στον Άκη Γκούμα.
Οκτώ σύγχρονοι καλλιτέχνες και δημιουργοί με έμπνευση από τα ελληνιστικά κοσμήματαΞεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα της σύγχρονης δημιουργίας, στην οποία οκτώ καλλιτέχνες και δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό εκθέτουν τα δικά τους έργα. Οι Peter Bauhuis, Άκης Γκούμας, Patrick Davison, Pura Ferreiro, Αναστασία Κανδαράκη, Lucia Massei, Δημήτρης Νικολαΐδης και Δέσποινα Πανταζοπούλου φιλοτέχνησαν τις δημιουργίες τους εμπνεόμενοι από ελληνιστικά κοσμήματα του Μουσείου Μπενάκη.
Η έκθεση αποτελεί μέρος της Πράξης «Οι Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και η Σύγχρονη Δημιουργία», που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
InfoΔιάρκεια έκθεσης: 13 Νοεμβρίου 2024 – 27 Απριλίου 2025
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα, 210 3671000.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-00:00, Κυριακή: 10:00-16:00, Κυριακή Κλειστά.
Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 9, € 7.
Ξεναγήσεις
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό από την επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Παπαγεωργίου (tip: Η ξενάγηση της κ. Παπαγεωργίου είναι απολαυστική).
Οι ξεναγήσεις του Νοεμβρίου είναι οι ακόλουθες:
Πέμπτη 21/11 στις 18:00
Σάββατο 23/11 στις 12:00
Πέμπτη 28/11 στις 18:00
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη θα παρουσιάσει προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά σχολικών ομάδων, ενώ εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν για το ενήλικο κοινό, τους επισκέπτες με απώλεια όρασης και τους επισκέπτες με δυσκολίες μνήμης ή αρχόμενη άνοια.
Πληροφορίες και κρατήσεις στο Τμήμα Εκπαίδευσης, 210 3671067-69 | education@benaki.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΤο ταξίδι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην ΑνατολήΟι αρχαίοι θησαυροί της Basilicata στο Μουσείο Ακρόπολης - Εξιστορώντας την ομορφιάΝέες ταινίες: Από την αρένα του Μονομάχου II στο Διπλανό Δωμάτιο του Πέδρο Αλμοδόβαρ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αιματηρή ληστεία στο κέντρο των Τρικάλων
- Τέλος στα λατινικά
- Αγόρασε ολόκληρο σπίτι αξίας 38.999 δολαρίων από την Amazon, αλλά έκανε ένα μεγάλο λάθος
- Ο Χάρης Ρώμας «καρφώνει» γνωστό ηθοποιό: «Ήρθε στο Ηρώδειο και μου είπε ότι έχω γίνει βόδι»
- Ευάγγελος Αντώναρος: ΣΥΡΙΖΑ bye bye – «Εγώ δεν έγινα ποτέ αριστερός»
- Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μαζικές παραιτήσεις και οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας
- Καιρός: «Παράταση» στην κακοκαιρία - Οι 9 περιοχές με τις περισσότερες βροχές, στο κάδρο και η Αττική
- Έλενα Ακρίτα: "Παραμένω επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ"
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Τι αλλάζει φέτος - Γιατί θα καταβληθεί νωρίτερα
- Μαρία Κορινθίου: Η απάντηση στη δήλωση του Γιάννη Αϊβάζη ότι παραμένουν εραστές – «Έλα μωρέ τον κακομοίρη...»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέα λίστα προϊόντων με μειωμένες τιμές από 5% έως 24%
- Αυτό είναι το λογότυπο του Μετρό της Θεσσαλονίκης: Τι συμβολίζει (φωτό-βίντεο)
- Τα μοναδικά χρυσά κοσμήματα των ελληνιστικών χρόνων αποκαλύπτονται στο Μουσείο Μπενάκη
- Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Πού βρήκε το όπλο ο 30χρονος - Τι ισχυρίστηκε μετά τη σύλληψη του
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τα μοναδικά χρυσά κοσμήματα των ελληνιστικών χρόνων αποκαλύπτονται στο Μουσείο Μπενάκη
- Αυτό είναι το λογότυπο του Μετρό της Θεσσαλονίκης: Τι συμβολίζει (φωτό-βίντεο)
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέα λίστα προϊόντων με μειωμένες τιμές από 5% έως 24%
- Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Πού βρήκε το όπλο ο 30χρονος - Τι ισχυρίστηκε μετά τη σύλληψη του
- Εκρήξεις στο Κίεβο από ρωσική επίθεση με πυραύλους και drones
- ΣτΕ: Καταβολή αποζημίωσης για θάνατο πολίτη από πτώση κλαδιών - Κανένα ελαφρυντικό στο Δήμο
- ΗΠΑ: Μασκοφόροι με ναζιστικές σημαίες έξω από θέατρο όπου έπαιζε «Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ»
- Ποια είναι η νέα δουλειά του Έλον Μασκ: Τι ακριβώς του ανέθεσε ο Τραμπ και τι λέει ο ίδιος
- Σέρρες: 75χρονη πέταξε 30.000 ευρώ από μπαλκόνι - Είχε «τροχαίο» η κόρη της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξανά στα δικαστήρια για το φονικό φορτηγό
- Μαρινέλλα: Πιθανόν να μην μεταφερθεί στο εξωτερικό – Γιατί δεν παίρνει ακόμα εξιτήριο;
- 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η συγκινητική Τελετή Λήξης
- Τρίκαλα: Η στιγμή της ληστείας σε βάρος σεκιουριτά που μετέφερε χρήματα από κατάστημα – Δείτε βίντεο
- Σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε μετά τη νίκη Τραμπ – Πίστευε ότι οι οπαδοί του… θα τον έκαιγαν
- Autohellas: Στα 749 εκατ. ευρώ ο τζίρος ενιαμήνου 2024
- Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Όταν είδα την καταρράκωση της δομής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισα να φύγω» (Video)
- Πολυτεχνείο: Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις - Πώς θα λειτουργήσει το ΕΜΠ
- Νέα διάσωση μεταναστών στα νότια της Κρήτης