Τα μυστικά 5 αρχαίων ομαδικών ταφών που μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και οι θεωρίες των αρχαιολόγων

Πριν από μερικές ημέρες, κάτω από κτήριο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, στη Μεγάλη Βρετανία ανακαλύφθηκε ένας μαζικός τάφος και σύμφωνα τους επιστήμονες ο αριθμός και σκόρπιων οστών ή ολόκληρων σκελετών που εντοπίστηκαν ανέρχεται 1.300 και 400 αντίστοιχα. Ο τάφος χρονολογείται από τον ύστερο Μεσαίωνα (13ος -15ος αιώνας) ενώ εκτιμάται πως στο σημείο είχαν ταφεί φτωχοί ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη που λειτουργούσε εκείνη την περίοδο στην περιοχή.

Ανάλογα μαζικά νεκροταφεία και κυρίως μαζικοί τάφοι όμως έχουν ανακαλυφθεί ουκ ολίγοι και μάλιστα αν και
η ύπαρξη τους έγινε γνωστή σε εμάς μόλις τα τελευταία χρόνια, τα ευρήματα που ήρθαν στο φως μαρτυρούν πως αρκετοί εξ των αυτών είναι ηλικίας χιλιάδων ετών και φυσικά ο καθένας από αυτούς κρύβει τα δικά του μυστικά.

Ο «ολυμπιακός» τάφος των Βίκινγκς

Ανακαλύφθηκε στο Γουέιμουθ της Αγγλίας, το 2009 όταν εργάτες οδοποιίας εργάζονταν για τη διάνοιξη δρόμου στο πλαίσιο εκπόνησης έργων για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρχικά, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά για την ταυτότητα των σορών αλλά μετά την οδοντιατρική εξέταση, αποκαλύφθηκε πως οι νεκροί δεν ήταν αρχαίοι Βρετανοί ή Σάξονες αλλά Σκανδιναβοί Βίκινγκς οι οποίοι εκτιμάται πως πέθαναν μεταξύ 910-1030 μ.Χ.

Οι 51 σοροί έφεραν τραύματα από σπαθιά στα σαγόνια και στο επάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης ενώ τα κεφάλια τους ήταν κομμένα και τοποθετημένα δίπλα στα πτώματα τους, κατά την ταφή, γεγονός που συνηγορεί πως εκτελέστηκαν και πως πιθανότατα ήταν αιχμάλωτοι πολέμου. Οι ηλικίες των νεκρών, σύμφωνα με τις εξετάσεις που έγιναν, δείχνουν πως οι εκτελεσθέντες ήταν εφηβικής ηλικίας ή έως λίγο μετά τα 20 ενώ τα ευρήματα συνηγορούν πως θάφτηκαν γυμνοί. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ο μαζικός τάφος των βρεφών

Η ύπαρξη του μαζικού τάφου το Μπάκιγχαμσάιρ της Μεγάλης Βρετανίας ήταν γνωστή από το 1912 αλλά μόλις μετά το 2008 ξεκίνησαν οι σχετικές έρευνες από τον αρχαιολόγο Τζίλ Έιρς αφού ανακάλυψε σχετικά στοιχεία μέσα σε θήκες τσιγάρων στα αρχεία μουσείου. Στον μαζικό τάφο υπήρχαν οι σοροί 97 βρεφών και αρχικά υπήρχαν υποθέσεις πως είχαν δολοφονηθεί κατά την περίοδο τη Ρωμαϊκή Περίοδο, από τους γονείς τους ήταν επειδή ήταν πολλοί φτωχοί για να μπορέσουν να τα φροντίσουν, είτε επειδή οι μητέρες τους ήταν ιερόδουλες ή σκλάβα.

Οι σχετικές εξετάσεις απέδειξαν πως τα βρέφη είχαν ταφεί μεταξύ του 150 και 200 μΧ και οι νέες εκτιμήσεις του αρχαιολόγου ανέφεραν πως οι γονείς των βρεφών- και θύτες τους- ήταν ιερόδουλες που εργάζονταν σε οίκους ανοχής της εποχής. Αργότερα όμως, ο αρχαιολόγος ανακάλεσε αφού μεταξύ των νεκρών βρεφών ήταν και πολλά κορίτσια, κάτι ασυνήθιστο για την εποχή αφού τα αγόρια ήταν αυτά που δολοφονούνταν και τα κορίτσια τα μεγάλωναν για να εργαστούν αργότερα στον οίκο ανοχής.

Ο μαζικός τάφος κάτω από ένα...σούπερ μάρκετ

Στις αρχές του 2015, οι αρχαιολόγοι κλήθηκαν να εξετάσουν το κελάρι ενός υποκαταστήματος καταστήματος Monoprix στο Παρίσι το οποίος επρόκειτο να χρησιμεύσει ως χώρος αποθήκευσης.

Αν και όλοι περίμεναν πως πιθανότατα θα έβρισκαν κάποιους σκελετούς τελικά εντόπισαν συνολικά 200 σορούς ενώ στο σημείο βρέθηκαν συνολικά οκτώ τάφοι ενώ εάν συνεχιζόταν η ανασκαφή θεωρείται βέβαιο πως θα έβρισκαν ακόμη περισσότερους. Ο κάθε τάφος, είχε από 20 έως και 150 σορούς. Το κατάστημα Monoprix βρίσκεται στο ίδιο σημείο όπου από τον 12ος έως τον 17ο αιώνα λειτουργούσε το νοσοκομείο Trinite. Όλα τα πτώματα φαίνεται να είχαν ταφεί ταυτόχρονα και φαίνεται πως ήταν θύματα επιδημίας, πιθανότατα πανούκλας, η οποία στοίχισε πολλές ζωές στο Παρίσι από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα.

Ο τάφος της γκαλερί Ουφίτσι

Ανακαλύφθηκε το 2014 κάτω από την περίφημη γκαλερί Ουφίτσι στην Φλωρεντία. Ο μαζικός τάφος εκτιμάται πως είναι ηλικίας 1500 ετών και αυτόν βρέθηκαν συνολικά 60 σοροί. Ο τάφος εκτιμάται πως «άνοιξε» τον 5ο αιώνα, σύμφωνα με τα νομίσματα που βρέθηκαν στο σημείο.

Οι σοροί δεν έφεραν κάποιο ίχνος τραυματισμού, εγκαυμάτων, ουλών, ούτε υπήρχαν σημάδια υποσιτισμού και έτσι οι αρχαιολόγοι εκτίμησαν πως οι νεκροί ήταν πιθανότατα θύματα κάποιας πρώιμης επιδημίας όπως η πανούκλα. Την εκδοχή αυτή ενισχύει και το γεγονός πως όλοι οι νεκροί φαίνεται να κηδεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Εκτιμάται δε πως ο συγκεκριμένος μαζικός τάφος, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος μιας ευρύτερης ταφικής έκτασης και πως εάν συνεχιζόταν η ανασκαφή πιθανότατα θα αποκαλύπτονταν χιλιάδες σοροί.

Ο μαζικός τάφος των Μάγια

Η ανακάλυψη έγινε από τον αρχαιολόγο Νίκολαους Σίφελντ σε ένα τεχνητό σπήλαιο στην περιοχή όπου βρίσκεται η ιστορική πόλη των Μάγια. Πριν ο χώρος χρησιμοποιηθεί ως μαζικός τάφος ήταν δεξαμενή νερού ενώ εκτιμάται πως κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα.

Συνολικά βρέθηκαν 24 πτώματα ενώ νεκροκεφαλές ήταν διασκορπισμένες σε όλο το χώρο. Ωστόσο οι σοροί ήταν σε πολύ καλή κατάσταση καθώς ήταν «τυλιγμένοι» από ένα παχύ στρώμα αργίλου. Από τις εξετάσεις που ακολούθησαν οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα θύματα ήταν είτε αιχμάλωτοι είτε ανταγωνιστές των Μάγια ενώ άλλα στοιχεία έδειχναν πως ίσως να ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας Ουξούλ. Όλα τα θύματα, αποκεφαλίστηκαν ενώ οι σοροί τους τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα στον μαζικό τάφο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
μυστικα σπαθια
Τυχαία Θέματα