Τα πέντε σενάρια

Ο πρωθυπουργός, που έχει σύμφωνα με το σύνταγμα την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, πρέπει να εξασφαλίσει την ομόνοια στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, όπου (σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες) φαίνεται ότι έχει προκύψει διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Καμένου και του αναπληρωτή του Κουβέλη. Η διάσταση αυτή ήταν άλλωστε αναπόφευκτη λόγω των πολιτικών χαρακτηριστικών του Κουβέλη, που έδωσε στο κόμμα που είχε ιδρύσει (ΔΗΜΑΡ) πρωτεύουσα θέση στην κυρία Ρεπούση, ενώ ο Καμένος εκπέμπει λαύρες

υπερπατριωτικές θέσεις. Το ορθό θα ήταν ο πρωθυπουργός να μην έχει τοποθετήσει τον Κουβέλη στην θέση του ΑΝΥΕΘΑ, αλλά έναν έμπειρο στρατιωτικό, π.χ. έναν πρώην ΑΓΕΕΘΑ.

Επίσης ένα άλλο σημείο που η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά είναι η διεθνής συγκυρία και μήπως ο Ερντογάν την «διαβάζει» με τρόπο που αισθάνεται ότι του δίνει περιθώρια επιθετικών πρωτοβουλιών εις βάρος της Ελλάδας. Π.χ. η αμφίθυμη στάση των ΗΠΑ, η αδυναμία της ΕΕ και η πυρηνική συνεργασία Ρωσσίας-Τουρκίας μήπως δημιουργούν στην σκέψη του Ερντογάν παράθυρο ευκαιρίας γιά τις οθωμανικές φιλοδοξίες του.

Η ομάδα που διαχειρίζεται την εθνική άμυνα (δηλαδή το μέλλον της χώρας) θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης διαφορετικών σεναρίων μίας ενδεχόμενης τουρκικής κίνησης εναντίον της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Είμαστε βέβαιοι ότι το κάνει ήδη και χωρίς τις δικιές μας υποδείξεις. Εδώ, χάριν διανοητικής ασκήσως επί χάρτου, ας σκεφθούμε πέντε δυνατά σενάρια.

1. Η Τουρκία συνεχίζει την ένταση μέσω κινήσεων μικρής κλίμακας, όπως πρόσφατα ο διεμβολισμός του λιμενικού και η σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, αλλά δεν προβαίνει σε στρατιωτική εμπλοκή. Με αυτόν τον τρόπο συντηρεί μία δηλητηριασμένη φιλοπόλεμη ατμόσφαιρα, εκβιάζοντας την Ελλάδα αλλά και την Δύση ότι θα τινάξει τα πάντα στον αέρα ώστε να αποσπάσει διάφορα οφέλη, συμμετοχή στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, εξοπλισμούς ή ανοχή στο μέτωπο της Συρίας.

2. Η Τουρκία προκαλεί θερμό επεισόδιο σε συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο και στην συνέχεια αποκλιμακώνει. Στόχος της Τουρκίας σε αυτό το σενάριο είναι να καταδείξει ότι διαθέτει την ισχύ να παρεμβαίνει κατά βούληση και να αναγκάσει την Ελλάδα να τελεί υπό το καθεστώς διαρκούς φόβου αλλά και να αποσπάσει τα οφέλη που προαναφέρθηκαν.

3. Η Τουρκία προκαλεί θερμό επεισόδιο με αιφνιδιαστική κατάληψη «αμφισβητούμενης» (από πλευράς της φυσικά) βραχονησίδας ή και νησίδας. Πιθανότατος στόχος σε αυτήν την περίπτωση θα είναι η ανατροπή του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου και η απόκτηση πρόσβασης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εκτείνονται από την νότια Κρήτη μέχρι την Κύπρο. Επομένως, σημεία όπως το Καστελλόριζο και η Γαύδος θα αποτελέσουν πιθανά θέατρα τουρκικής κίνησης.

4. Η Τουρκία επιχειρεί επίθεση σε ευρύτερο αλλά γεωγραφικά περιορισμένο μέτωπο, πχ Θράκη ή ανατολικό Αιγαίο. Στόχος της η κατάληψη ελληνικού εδάφους και η εδαφική επέκταση της Τουρκίας, σύμφωνα με την συνεχώς (γιά να μην υπάρχουν αμφιβολίες) διακηρυσσόμενη πρόθεση του Ερντογάν να ανασυστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία.

5. Η Τουρκία επιχειρεί, μετά από σταδιακή ή αιφνίδια κλιμάκωση, γενική επίθεση στην Ελλάδα, με σκοπό την στρατιωτική της εξουθένωση, την απόσπαση εδαφών κατά βούληση, την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης και την μετατροπή της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη. Αυτό το ακραίο σενάριο μπορεί να συνδυαστεί με κινήσεις βαλκανίων συμμάχων της Τουρκίας εις βάρος μας. Είναι ένα σενάριο που επ΄ουδενί λόγω η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να θεωρήσει επιστημονική φαντασία.

Στα σενάρια αυτά η Ελλάδα δεν έχει παρά μία και μόνον δυνατή απάντηση. Την γνωστή από την αρχαιότητα, όταν το ολιγάνθρωπο ελληνικό έθνος κατέστρεψε τρεις φορές ολοσχερώς την τερατώδη περσική ισχύ, από τον Μεσαίωνα, όταν το Βυζάντιο αντέκρουσε εκατοντάδες μαζικές βαρβαρικές επιθέσεις από όλες τις κατευθύνσεις, και από την νεώτερη εποχή, όταν στα Δερβενάκια διαλύθηκε από μερικές εκατοντάδες Ελλήνων ατάκτων η τεράστια στρατιά του Δράμαλη, γεγονός το οποίο θα όφειλε να ενθυμείται ο κύριος Ερντογάν όταν κομπάζει τόσο άκομψα γιά την σφαγή των Ελλήνων το 1922.

Keywords
Τυχαία Θέματα