Τα σχέδια του Facebook να διαβάζει το μυαλό μας αντλώντας νέα δεδομένα
Από καιρό τώρα το Facebook έχει πάψει να αρκείται στο να γνωρίζει απλώς πού βρισκόμαστε, με ποιον είμαστε και τι κάνουμε. Δεν του φθάνει να αναγνωρίζει τις προσωπικές μας προτιμήσεις και τις δραστηριότητές μας. Αυτές μπορεί να τις γνωρίζει κάθε τεχνολογική εφαρμογή που βασίζεται στα likes μας, στον ποιόν ακολουθούμε κι επικοινωνούμε και στο τι αγοράζουμε. Επίσης όλες αυτές οι εφαρμογές και τα δίκτυα μπορούν να ακούσουν τι λέμε στο τηλέφωνό μας. Οι εφαρμογές αυτές συγκεντρώνουν
Όμως ακόμη υπάρχει ένα όριο, πέραν του οποίου δεν έχουν κατορθώσει όλες οι τεχνολογίες και οι εταιρείες τους να διεισδύσουν: το ανθρώπινο μυαλό. Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν εάν κάποια εταιρεία κατόρθωνε να διαβάζει το μυαλό μας και να αποκομίζει κέρδη από τις πληροφορίες που αντλεί από μέσα του; Αυτός μοιάζει να είναι ο επόμενος στόχος του Facebook.
Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί διάφορες έρευνες που αναπτύσσουν «αποκωδικοποιητές ομιλίας», ικανούς να εντοπίσουν τι βούλονται να πουν τα ανθρώπινα υποκείμενα μέσω των εγκεφαλικών τους μηνυμάτων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται σε μπλογκ του ίδιου του Facebook.
Μία από τις μελέτες, που χρηματοδοτείται από τη διαδικτυακή εφαρμογή και επικεφαλής της είναι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύθηκε μάλιστα πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications. Η έρευνα εστιάζεται στο πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε μηχανές μόνο με τη σκέψη μας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν σχεδιασθεί μηχανισμοί που «διαβάζουν» τα εγκεφαλικά μηνύματα και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τι είναι εκείνο που προτίθεται να πει το ανθρώπινο υποκείμενο.
Όπως σχολιάζει σχετικά το ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης), «οι ερευνητές τοποθέτησαν πλάκες με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των εθελοντών. Κατόπιν τους έθεσαν μία σειρά από ερωτήσεις, απαιτώντας από τα υποκείμενα τις έρευνας να δίνουν απλές απαντήσεις. Όπως για παράδειγμα ‘προτιμάς ένα πιάνο, ή ένα βιολί;’. Το σύστημα προσπαθούσε να εντοπίσει τόσο την ερώτηση, όσο και την απάντηση».
Μολονότι τα αποτελέσματα της έρευνας βρίσκονται ακόμη στο πρώιμο στάδιό τους, οι ερευνητές συμπέραναν πως «η εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφηκε ενόσω οι άνθρωποι μιλούσαν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκωδικοποιηθεί σχεδόν ταυτόχρονα αυτό που λέει και να μεταφράζεται σε κείμενο στην οθόνη ενός υπολογιστή».
Το ίδιο το Facebook διαβεβαιώνει πως εάν η μηχανή ήταν ικανή να αναγνωρίσει μόνον κάποιες νοητικές εντολές, όπως «έναρξη», «επιλογή» και «διαγραφή», ήδη αυτό θα αρκούσε για να εγκαταστήσει νέες μορφές διάδρασης των υποκειμένων με τις εφαρμογές.
Στο επίσημο μπλογκ του, το Facebook υποστηρίζει πως στόχος του είναι να δημιουργήσει μία νέα και μη επεμβατική διεπαφή (interface), η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να γράφουν άμεσα χρησιμοποιώντας τη σκέψη τους, «φανταζόμενοι πως μιλούν οι ίδιοι». Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, το Facebook επιδιώκει να αναπτύξει ένα φορητό ακουστικό, που θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις σκέψεις τους για να ελέγχουν την μουσική, ή να διαδρούν με την εικονική πραγματικότητα.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει χρηματοδοτήσει έρευνες για συστήματα που «ακροώνται» τον εγκέφαλο έξω από το κρανίο μέσω οπτικών ινών, ή λέιζερ, τα οποία μετρούν τις αλλαγές στη ροή του αίματος—εν είδει φορητού μηχανήματος μαγνητικής τομογραφίας.
Φυσιολογικά εδώ ενσκήπτει ένα ερώτημα. Τι θα κάνει το Facebook με τις πληροφορίες αυτές;
Η επίσημη εκδοχή είναι πως στόχος της εταιρείας είναι απλώς να βελτιώσει τη διάδραση μεταξύ μηχανής και ανθρώπου. Όμως ποιο είναι το τίμημα π.χ. της ενεργοποίησης μέσω της σκέψης του της μουσικής που θέλει το υποκείμενο να ακούσει; Είναι ότι η εταιρεία θα μπορεί να επεξεργάζεται τα εγκεφαλικά κύματα που εκπέμπονται ενώ κάποιος περπατά.
Με αυτά τα μηχανήματα, το Facebook θα μπορεί να εντοπίζει και να μεταφράζει τα μηνύματα του εγκεφάλου, όποιες και να είναι οι σκέψεις του υποκειμένου. Αυτό θα του προσπόριζε ακόμη περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ήδη διαθέτει και σε πολύ πιο άμεσο χρόνο. Δεν θα χρειάζεται να περιμένει τις αντιδράσεις από μία δημοσίευση, αλλά απλώς θα εντοπίζει ποια είναι η αντίδραση του ίδιου του μυαλού μας σε αυτή. Ουσιαστικά, ανάμεσα στον χρήστη και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα υπάρχει πλέον κανένα μυστικό.
«Είναι ένα από τα πρώτα τρανταχτά παραδείγματα του ότι ένας γίγαντας της τεχνολογίας επιδιώκει να αντλήσει δεδομένα άμεσα από το μυαλό των ανθρώπων», τονίζεται στο MIT Technology Review.
Στο ίδιο δημοσίευμα, η καθηγήτρια και ειδική στη νευρο-ηθική του Πανεπιστημίου Ντιουκ Νίτα Φάραχανι, διαπιστώνει πως «βρισκόμαστε στο σημείο του να διαβούμε το έσχατο όριο της ιδιωτικής ζωής μας χωρίς να διαθέτουμε κανένα μέσο προστασίας». Ή απηχώντας τον Μισέλ Φουκώ, ο πλήρης «βιοπολιτικός» έλεγχος της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας, βρίσκεται ήδη προ των πυλών.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Wall Street Journal: Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία Ο Αμαζόνιος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η Νορβηγία «παγώνει» χρηματοδότηση έως και 35 εκατομμυρίων Η Κατασκευή του Γυναικείου Σώματος και τα Όρια του στον Αθλητισμό- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Λευκάδα-“Βροχή” οι καταγγελίες για το Πόρτο Κατσίκι
- Παππούς για πρώτη φορά πρώην πρωθυπουργός - Αυτή την ώρα τα γεννητούρια
- Εντάλματα σύλληψης για Μαρινάκη και Καμμένο
- Θλίψη: Πέθανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λυμπερόπουλος
- Τραγωδία στην Εύβοια: Αυτοκτόνησε 57χρονος πατέρας δύο παιδιών
- Ηχητικό ντοκουμέντο: Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης της ΗΛΙΟΣ
- Ξαφνικό μπουρίνι στη Χαλκιδική- Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων(ΒΙΝΤΕΟ)
- Εισαγγελία Σύρου: Εντάλματα σύλληψης για Μαρινάκη και Καμμένο
- ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ έφυγε
- Δολοφόνησε γκαρσόνι για ένα σάντουιτς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Οι υποψηφιότητες για τα MTV VMA 2019
- Πάσχα καλοκαιριού στη Σκρα Κατερίνης
- Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτός ο τόπος πήγε μπροστά όταν ήταν ενωμένος και αγαπημένος
- Κολασμένος ουρανός: Συγκλονιστικό βίντεο με Καναντέρ από τη φωτιά στην Εύβοια
- H Σεούλ υποστηρίζει πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ξανά πυραύλους
- Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια από τους δρόμους του Μιλάνου
- Ζευς και Αθηνά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
- Ολα όσα θα χρειαστείτε για ένα αξέχαστο πικνίκ στην παραλία με πανσέληνο
- Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο Ιόνιο την Πέμπτη
- HuffPost Weekend: Η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Πικάσο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τα σχέδια του Facebook να διαβάζει το μυαλό μας αντλώντας νέα δεδομένα
- Eτοιμο να αποπλεύσει για τη Μεσόγειο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1
- Ο Αμαζόνιος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η Νορβηγία «παγώνει» χρηματοδότηση έως και 35 εκατομμυρίων
- Wall Street Journal: Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει την Γροιλανδία
- Η Κατασκευή του Γυναικείου Σώματος και τα Όρια του στον Αθλητισμό
- H Σεούλ υποστηρίζει πως η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ξανά πυραύλους
- Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια από τους δρόμους του Μιλάνου
- Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια
- Οι πιο αξιοθέατες βιβλιοθήκες του κόσμου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- HuffPost Weekend: Η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Μπεχράκη στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Πικάσο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
- Προβλήματα λόγω βροχών στη Μαγνησία
- «Όχι» του Ισραήλ σε επίσκεψη των Ρασίντα Τλαΐμπ και Ιλχάν Ομάρ, μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Φωτιές σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα
- Σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες σε δύο μέτωπα φωτιάς στη Γαλλία
- Αγώνας για να ελεγχθεί η φωτιά στην Εύβοια
- Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι κοντά σε γραφεία της βρετανικής κυβέρνησης
- Επετράπη στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 να αποχωρήσει από το Γιβραλτάρ