Τα σενάρια που εξετάζονται στο Μαξίμου για αξιολόγηση και χρέος

Τρία είναι τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί στο Μαξίμου για την αξιολόγηση και το χρέος- ένα αισιόδοξο, ένα μετριοπαθές και ένα απαισιόδοξο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους». Τα πράγματα αναμένεται να κριθούν εντός των επόμενων οκτώ ημερών, καθώς έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον ένα Euroworking Group, δύο τηλεδιασκέψεις και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που επεξεργάστηκε από τον ESM
φαίνεται να έχει «κλειδώσει», και εκτιμάται πως θα αφορά χρέος 62,5 δισ., με μετατροπή επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό και επιμήκυνση. Η επίδραση των βραχυπρόθεσμων μέτρων σε όρους παρούσης αξίας το 2060 οδηγεί σε μείωση χρέους κατά 20% του ΑΕΠ. Σκοπός της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η ταυτόχρονη ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Θα ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δοκιμαστική έξοδος στις αγορές το 2017. Ωστόσο, δεν προτίθεται να δεχτεί πρόσθετα μέτρα.

Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, με ταυτόχρονη ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και του οδικού χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα, που θα τεθούν σε ισχύ το καλοκαίρι του 2018.

Το μετριοπαθές σενάριο προβλέπει πρώτη σύγκλιση στο Eurogroup αλλά συνέχιση συζητήσεων ως τον Ιανουάριο για να γεφυρωθεί το χάσμα σε ανοικτά μέτωπα, πχ στο εργασιακό. Ακόμη προβλέπει ανακοίνωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων με το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά μια πιο ασαφή διατύπωση του μεσοπρόθεσμου πακέτου. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ο στόχος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει πως οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν, καθώς οι δανειστές ανοίγουν νέα μέτωπα, και ζητούν πρόσθετα μέτρα που δεν προβλέπονται στην αξιολόγηση. Υιοθετείται η γραμμή του ΔΝΤ για τη μείωση των συντάξεων, την περικοπή του αφορολόγητου και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων.

Σημειώνεται πως το Σάββατο έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, και επί τάπητος τέθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα με πρώτο το «αγκάθι» των εργασιακών καθώς και η ενέργεια αλλά και το δημοσιονομικό κενό του 2018 που βλέπουν οι θεσμοί. Σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις η υπουργός Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, επέμεινε στις θέσεις της Αθήνας ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων. Οι επαφές θα συνεχιστούν τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, τόνισε σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard πως «πολλοί έχουν ξεχάσει πως η Ελλάδα είχε λάβει το 2012 τη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία του κόσμο». Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο απομείωσης του χρέους. «Εάν τελικά χρειασθεί θα βελτιωθούν ακόμη μία φορά οι όροι, για παράδειγμα ο χρόνος αποπληρωμής. Δεν ευσταθεί ότι το ΔΝΤ βλέπει τα πράγματα διαφορετικά» τόνισε.

Από πλευράς του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Έθνος» πως βρισκόμαστε στην κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμπληρώνοντας πως «Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιµη να γυρίσει σελίδα».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα