Τα τρομοπακέτα έφεραν το FBI στην Αθήνα

Αμερικανοί εκπαιδευτές του FBI ήρθαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα για να κάνουν σεμινάρια σε Έλληνες αστυνομικούς που ειδικεύονται στην εξουδετέρωση «τρομοπακέτων», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το «ΕΘΝΟΣ».

Η έξαρση του φαινομένου στη χώρα μας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκρηξη παγιδευμένου φακέλου στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού,
Λουκά Παπαδήμου, έχει αναγκάσει τις «ειδικές» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι ελληνικές Αρχές να αποκτήσουν πολύτιμη τεχνογνωσία για τη διαχείριση αυτού του είδους της ασύμμετρης απειλής.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν στο «Έθνος» ότι οι οχτώ ανέγγιχτοι «τρομοφάκελοι» που βρέθηκαν στις 20 Μαρτίου 2017 στο κέντρο διαλογής των ΕΛ.Τ.Α στο Κρυονέρι Αττικής με παραλήπτες πρόσωπα ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών, θεωρήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική ως μία μοναδική ευκαιρία για άντληση τεχνογνωσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές έδειξε η Γερμανία, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα είχε φτάσει στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο παγιδευμένο δέμα με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αποστολείς Έλληνες τρομοκράτες. Τον περασμένο Μάρτιο αποφασίστηκε ότι τα οχτώ παγιδευμένα δέματα που βρέθηκαν στο Κρυονέρι θα τα ανοίξουν Γερμανοί πυροτεχνουργοί. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τα άνοιξαν με τα χέρια χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη τεχνική, σε μία προσπάθεια να μη χάσουν κανένα στοιχείο και ταυτόχρονα να «ακτινογραφήσουν» τη δομή των «τρομοπακέτων».

Εφτά μήνες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι DNA του 29χρονου Κ.Γ., ο οποίος συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίστηκε πάνω σε ταινία, σε έναν από τους οχτώ παγιδευμένους φακέλους που βρέθηκαν στο Κρυονέρι. Έλληνες και Γερμανοί αξιωματικοί συνεργάστηκαν στενά, καθώς στόχος και των δύο πλευρών ήταν να δημιουργηθεί εφεξής ένα πλέγμα ασφαλείας για να μην περάσουν ξανά στο μέλλον «αόρατα» τα «τρομοπακέτα» από τους ελέγχους.

«Στην Ελλάδα είχαμε έξαρση του φαινομένου αλλά το θέμα δεν προβληματίζει μόνο εμάς. Να τονίσουμε ότι παγιδευμένα δέματα πέρασαν από διεθνή ευρωπαϊκά αεροδρόμια (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία) χωρίς να καταλάβει κανείς το παραμικρό. Στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι είχαμε τον περασμένο Μάρτιο έκρηξη. Συνεπώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται να αντλήσουν τεχνογνωσία. Τα οχτώ τρομοπακέτα του Κρυονερίου αποτέλεσαν ‘case study’ για όλες τις ευρωπαϊκές Αστυνομίες.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν πλέον αναβαθμίσει τις γνώσεις τους και πλέον αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να αναμορφωθούν οι έλεγχοι στα σημεία (Βουλή, Τράπεζα της Ελλάδος, αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πρεσβείες, υπουργεία), όπου φτάνουν καθημερινά φάκελοι. Τα δέματα αυτά μπορούν να ανιχνευτούν», λέει στο «Έθνος» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο ίδιο πλαίσιο, Έλληνες αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα από στελέχη του FBI με ειδίκευση στους παγιδευμένους φακέλους. Κατά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το επίπεδο της ΕΛ.ΑΣ. στην εξουδετέρωση βομβών είναι ήδη υψηλό, λόγω και της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από τα πολλά περιστατικά που έχουν διαχειριστεί οι Έλληνες αστυνομικοί σε σχέση με συναδέλφους τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου δεν υπάρχει το φαινόμενο της εγχώριας τρομοκρατίας.

Θα γίνουν στρατολογήσεις;

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εκτιμά ότι με τη σύλληψη του 29χρονου Κ.Γ. στις 28 Οκτωβρίου 2017 απέτρεψε νέες επιθέσεις με «τρομοπακέτα».

Στην κατοχή του βρέθηκαν επιστολικοί φάκελοι, ξύλινα μανταλάκια, φορητή συσκευή μέτρησης τάσης ρεύματος, γραμματόσημα και άλλα υλικά που προσανατολίζουν τους αστυνομικούς προς αυτή την εκτίμηση. Ο 29χρονος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, συνδέεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, και με την τρομοκρατική επίθεση με στόχο το Λουκά Παπαδήμο, καθώς οι Αρχές ανίχνευσαν DNA του πάνω σε κολλητική ταινία που βρέθηκε μέσα στο θωρακισμένο όχημα του πρώην πρωθυπουργού.

Το νούμερο ένα ερώτημα για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι το κατά πόσο υπάρχουν και άλλοι «αντάρτες πόλης» με γνώσεις κατασκευής «τρομοφακέλων». Εκτός από αυτό, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες «στρατολογήσεις» ατόμων που μπορεί να είναι πρόθυμα να αναλάβουν δράση, σε μία περίοδο που οι ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν «πρόβλημα» λειψανδρίας. Όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές, η νεοτρομοκρατία παρομοιάζεται με «Λερναία Ύδρα», καθώς έχει αποδείξει ότι βρίσκει τον τρόπο να ανασυντάσσεται και να απαντά στις συλλήψεις με επιθέσεις. Ίσως δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, ότι το τρομοκρατικό χτύπημα στις 6 Νοεμβρίου με στόχο άνδρες των ΜΑΤ, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, έγινε μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη του 29χρονου Κ.Γ.

Το ίδιο είχαν κάνει τρομοκράτες τον περασμένο Ιανουάριο όταν πέντε ημέρες μετά τη σύλληψη της Πόλα Ρούπα χτύπησαν με καλάσνικοφ διμοιρία των ΜΑΤ που φυλούσε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα