Τα «βέλη» Ιερωνύμου στους ιεράρχες των συλλαλητηρίων: δεν μπορεί να κομματικοποιείται

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμος, έκλεισε 10 χρόνια Αρχιεπισκοπικής ποιμαντορίας και τιμήθηκε για αυτό από τους μητροπολίτες σε ειδική εκδήλωση της ιεραρχίας.

Όμως αυτή τη μέρα επέλεξε από το βήμα να στείλει ηχηρά μηνύματα και προς τους ιεράρχες, αλλά στο ποίμνιο και ιδίως σε αυτούς που ζητούν από την εκκλησία να διαδραματίσει πολιτικό έλεγχο στα κόμματα.

Με αφορμή το Σκοπιανό, ο κ. Ιερώνυμος την εισήγηση του προς τους Ιεράρχε, ξεκαθάρισε πώς η η Εκκλησία ποτέ δεν αδιαφόρησε για τα εθνικά ή και

κοινωνικά ζητήματα της κάθε ιστορικής περιόδου, αλλά βοήθησε άμεσα η έμμεσα στην συνειδητοποίηση και εν τέλει στην επίλυσή τους.

«Η Εκκλησία ως Σώμα του σαρκωθέντος Θεού Λόγου έχει λόγο και γνώμη για την σημερινή κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας, διότι δεν επαψε να αποτελεί ενεργό και αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας.

Αναμφισβήτητα, ο ρόλος της δεν είναι να οργανώνει συλλαλητήρια. Η Εκκλησία αγρυπνεί και προσεύχεται, έχει ρόλο ενωτικό, δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου και επιθυμεί με οδηγό το Ευαγγέλιο της Βασιλείας του Θεού να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ώστε να επικρατήσει στον κόσμο η ειρήνη του Θεού «η πάντα νουν υπερέχουσα», η καταλλαγή και η αγάπη.

Σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη ιστορική στιγμή και για την μεγάλη αυτή εθνική υπόθεση χρειάζεται από όλους μας οπωσδήποτε σύνεση, νηφαλιότητα και ομοψυχία, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο αυτό θέμα εποικοδομητικά και ειρηνικά.»

Μια τοποθέτηση που από εκκλησιαστικούς κύκλους, ερμηνεύτηκε και ως κριτική προς τον προκάτοχο του, Μακαριστό Χριστόδουλο, ο οποίος το 1992, είχε πρωτοστατήσει τότε ως Μητροπολίτης Δημητριάδος στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και στους μητροπολίτες του σήμερα (Θεσσαλονίκης Άνθιμος,Πειραιώς Σεραφείμ,κ.α) που ζήτησαν επίμονα πιο ενεργή συμμετοχή της εκκλησίας, στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν/

Μάλιστα αυτές οι πιέσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου λίγες ημέρες πριν το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα, αποφασίστηκε οι μητροπολίτες και κληρικοί να πράξουν κατά συνείδηση για το αν θα παραστούν ή όχι και ορίστηκε τριμελής επιτροπή της εκκλησία, που απηύθυνε χαιρετισμό. Όμως ο ίδιος δεν πήγε.

Στη συνεχεία, της ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος, άσκησε κριτική και σε όσους ρασοφόρους ή λαϊκούς επιζητούν από την εκκλησία, πολιτική συμπεριφορά:

«Ασφαλώς, ο ρόλος της Εκκλησίας δεν έχει ουδεμία σχέση με τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων. Η Εκκλησία δεν δύναται να ταυτίζεται με την πολιτική εξουσία δίχως να έρχεται σε αντίθεση με την φύση και την ιερή αποστολή της και βεβαίως δεν μπορεί να κομματικοποιείται.

Άλλωστε, η Εκκλησία δεν περιορίζεται στην εγκοσμιότητα, που περιορίζει την ελευθερία της και απομονώνει τον σκοπό της, αλλά επεκτείνεται στην αιωνιότητα.

Δεν ορθώνει λόγο, δεν διατυπώνει πρόταση, προκειμένου να ασκήσει μία ανούσια, άσκοπη ή και ανώφελη αντιπολίτευση. Σκοπός της ήταν και είναι να είναι δίπλα στον κόσμο, δίπλα στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος αποτελεί ζώσα εικόνα του ζώντος Θεού, προσκαλώντας τον σε ενότητα, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ι. Χρυσόστομος η Εκκλησία είναι «ενώσεως και συμφωνίας όνομα». Όσο η Εκκλησία διατηρεί την ταυτότητά της, δεν μερίζεται, ούτε μερίζει, αλλά ενοποιεί και μεταμορφώνει».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στον ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραματίζει η εκκλησία, ασκώντας κριτική σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάνοντας λόγο προκλητικές «διεθνείς συστάσεις»:

«Ο περήφανος Ελληνικός λαός καθ’όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως υπέδειξε και συνεχίζει να υποδυκνείει θαυμαστή δύναμη, ιώβια υπομονή, αλλά και μία ταπεινωτική πειθαρχία απέναντι στις προκλητικές, πολλές φορές, διεθνείς «συστάσεις» και πιέσεις για σκληρά οικονομικά μέτρα.

Ωστόσο, αυτό που απαιτεί και ζητά είναι ο εύλογος σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματά του και η πιστή διατήρηση της ταυτότητος του κράτους και των εθνικών του δικαίων, το οποίο και αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του».

Η Ιερά Σύνοδος τίμησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας, το Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Αφορμή η συμπλήρωση 10 ετών από την εκλογή του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε την τιμή συγκινημένος, έκανε έναν απολογισμό των 10 ετών που πέρασαν και ζήτησε συγγνώμη απ’ όσους έχει αδικήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα