Τα βήματα των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες

Σαφή εντολή έχουν οι θεσμοί, πέραν της ολοκλήρωσης του νέου Μνημονίου, να διαμορφωθεί και τρίτο νομοσχέδιο- πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ανεξαρτήτως του αν θα κλείσει το νέο πρόγραμμα εγκαίρως ή όχι- κάτι που αρνείται προς το παρόν η κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Για τις επόμενες ημέρες, τα βήματα των διαπραγματεύσεων έχουν ως εξής:

-Λήψη της επιστολής της κυβέρνησης με την οποία θα απαιτείται νέο
πρόγραμμα και νέο δάνειο από το ΔΝΤ (απεστάλη και επιβεβαιώθηκε)
-Καθορισμός των διαδικαστικών των συζητήσεων (πού θα γίνονται, εάν οι επικεφαλής των θεσμών θα συζητούν με τους υπουργούς)
-Συμφωνία πάνω στο νέο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο. Ήδη, όπως επισημαίνεται, η Κομισιόν εκτιμά πως μετά την τραπεζική αργία και τα capital controls, η Ελλάδα θα βιώσει ύφεση της τάξης του 2%-4%.
-Διαμόρφωση νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα.
-Ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου μέσα στον Αύγουστο

Σημειώνεται ότι έχει αναφερθεί από τους Financial Times πως εξετάζεται το ενδεχόμενο σύγκλησης του Eurogroup στις 11 Αυγούστου, με θέμα την αξιολόγηση της τεχνικής συμφωνίας που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί ως τότε. Απώτερος στόχος είναι μέχρι τις 20 Αυγούστου να έχει εκταμιευθεί η 1η δόση του προγράμματος, ο οποίος ωστόσο έχει χαρακτηριστεί ως «φιλόδοξος».
Σημειώνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης-γέφυρας, για την κάλυψη των αναγκών του Αυγούστου, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, ωστόσο πρόκειται για ένα σενάριο με πολλές δυσκολίες, καθώς αντιδρούν κάποιες χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του Der Spiegel αναφέρει πως η τρόικα προσανατολίζεται προς χαλάρωση των όρων που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα καθώς οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί εκτιμώνται ως ουτοπικοί. Αυτό συμβαίνει επειδή το τελευταίο διάστημα θεωρείται πως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έτσι λοιπόν – σύμφωνα με το Spiegel- εκτιμάται ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ την τρέχουσα χρονιά δεν μπορεί να επιτευχθεί και προφανώς θα αναπροσαρμοστεί.

Αλλαγές στο Δημόσιο

Στο μεταξύ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα έχουν τεθεί νέες αλλαγές στο Δημόσιο, με «μπρα ντε φερ» μεταξύ δανειστών και κυβέρνηση σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, την αξιολόγηση και αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την κινητικότητα και τις προσλήψεις νέου προσωπικού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για να μη μειωθούν οι βασικοί μισθοί στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και να εξασφαλιστεί κονδύλι από την περικοπή των μη μισθολογικών επιδομάτων, που θα διατεθούν για την αύξηση των επιδομάτων των κατόχων θέσεων ευθύνης. Βασικό μέρος του σχεδίου για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου είναι η ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στις βασικές αποδοχές που αφορούν τα ειδικά μισθολόγια. Η κατάργηση των επιδομάτων και η ενσωμάτωσή τους στον βασικό μισθό θα επιφέρουν μείωση των συνολικών αποδοχών από 4% ως 20% αλλά θα αυξήσουν τον βασικό μισθό και θα συνυπολογίζονται στην απόδοση σύνταξης, αυξάνοντας τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ των επιδομάτων που οδεύουν προς κατάργηση και ενσωμάτωση στον βασικό μισθό είναι τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών (λαμβάνουν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης (ένστολοι), το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών, η πάγια αποζημίωση των δικαστικών λειτουργών, το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα ειδικά ερευνητικά επιδόματα των μελών του διδακτικού και και επιστημονικού προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ, τα ερευνητικά επιδόματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ, τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας και εξωδιδακτικής πανεπιστημιακής απασχόλησης του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ, η πάγια αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και συμμετοχή σε συνέδρια (Διδακτικό και Επιστημονικό προσωπικό των ΑΕΙ) και το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος που λαμβάνουν οι αρχιερείς.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει θέσει σε διαβούλευση τον νέο νόμο για την αξιολόγηση, που θεσμοθετεί τη στοχοθεσία υπαλλήλων και τμημάτων. Η φιλοσοφία του νέου συστήματος θα αφορά στην αξιολόγηση 360 μοιρών και θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων, χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές, ενώ δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους με ενεργοποίηση αμεσοδημοκρατικών θεσμών και την αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Αναζητήσεις
μειωσεις μισθων στο δημοσιο και αξιολογηση δημοσιων υπαλληλων ενημερωση 25-7-2015.
Τυχαία Θέματα