Τατόι: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των κήπων
Το πράσινο φως για το έργο αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου και της διπλής κλίμακας με την υφιστάμενη περίφραξη στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου -ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ- έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γνωμοδοτώντας ομόφωνα θετικά επί της οριστικής μελέτης.
Η κεντρική αλέα με τα πλατάνιαΚεντρικό στοιχείο της μελέτης αποτελεί η αποκατάσταση του βασικού άξονα των κήπων
Τα δένδρα περιτοιχίζονται από μεσαίους θάμνους (μυρτιές) ή/και ψηλούς (σχίνα), τονίζοντας την καθαρότητα του άξονα και αποκαλύπτοντας σταδιακά τους επιμέρους χώρους. Προτείνονται ροδώνες σε εγγύτητα με την αλέα και σε αμεσότητα με το Ανάκτορο σε διαφορετικούς συνδυασμούς και υφές.
Οι βόρειοι Ροδώνες κοντά στο ανάκτορο συνδυάζουν παλιές ιστορικές ποικιλίες τριαντάφυλλων μαζί με σάλβιες, ενώ οι νότιοι, οι οποίοι είναι και πιο κοντά στο Άλσος, αγριοτριανταφυλλιές με σχίνα.
Ανασυστήνονται ο θόλος των Κυπαρισσιών, ανατολικά του τένις και ο Κυπαρισσώνας στην περιοχή του σπειροειδούς Λαβυρίνθου, καθώς και ο μικρός Οπωρώνας στο βορειοανατολικό τμήμα των Κήπων, στις θέσεις που υπήρχαν, και προβλέπεται η επαναδημιουργία του ξέφωτου στον χώρο που έχει ταυτοποιηθεί από αεροφωτογραφία.
Στην περιοχή του μικρού Θερμοκηπίου προτείνεται μικρότερης κλίμακας αλέα από οπωροφόρα όπως κερασιές ή βυσσινιές, και κήπος με αρωματικά φυτά. Ο χώρος προβλέπεται να περιφραχθεί στο όριο των κήπων με ελαφριά περίφραξη, με φύτευση μεγάλων θάμνων εκατέρωθεν, ώστε να μην αποτελεί ευκρινές όριο της επέμβασης. Οι κήποι μετά το 1973 είχαν εγκαταλειφθεί και δασωθεί.
Η διαχείριση της μετάβασης μεταξύ δάσους και κήπωνΚύριος στόχος της μελέτης είναι η διαχείριση της μετάβασης μεταξύ δάσους και κήπων, όσο και η αντίληψη του τελευταίου ως περίκλειστου τοπίου, εντείνοντας την αίσθηση της εμβύθισης κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Συγχρόνως, η περιμετρική περιοχή μπορεί να δράσει και ως ζώνη επιβράδυνσης πυρκαγιάς, καθώς τα επιλεγμένα δένδρα -πλατύφυλλα και φυλλοβόλα- και ο υποόροφος τους καθυστερούν την επέκταση της φωτιάς. Τα μονοπάτια ακολουθούν τις αρχικές χαράξεις των κήπων, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές από τα θραύσματα της οριοθέτησής τους.
Η μαρμάρινη κλίμακα διακρίνεται από το καμπύλο της σχήμα και αποτελείται από τις βαθμίδες και τα στηθαία, για την αποκατάσταση της οποίας στη μελέτη προβλέπονται τοπικές ανακτήσεις. Η μαρμάρινη κλίμακα οδηγεί στη μαρμάρινη κρήνη -μαρμάρινη γούρνα, στην οποία έπεφτε νερό (κρήνη) από το στόμα μαρμάρινης λεοντοκεφαλής- η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό τεχνητής κόγχης, αναφερόμενης ως σπηλιά (grotto). Η πρόσβαση στη σπηλιά επιτυγχάνεται από τις κλίμακες που βρίσκονται εκατέρωθεν αυτής. Το λιθόκτιστο τοιχίο της περίφραξης, το οποίο περιλαμβάνεται, επίσης, στη μελέτη αποκατάστασης, εκτείνεται σε συνολικό μήκος 401 μέτρων στην ανατολική πλευρά των κήπων.
Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Το έργο της αποκατάστασης των κήπων, καθώς, επίσης, της μαρμάρινης κλίμακας και της περίφραξης στο ανατολικό όριο, όπου διασώζεται μέχρι και σήμερα χαμηλό τοιχίο για τον διαχωρισμό της ανακτορικής ενότητας, από την υπόλοιπη περιοχή του κτήματος, εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα του Τατοΐου, στο πλαίσιο της στρατηγικής αξιοποίησής του, ως μνημειακού συνόλου. Τον Απρίλιο είχε εγκριθεί η προμελέτη διαμόρφωσης της αρχιτεκτονικής των κήπων, των μονοπατιών και της φύτευσης, και τώρα με τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων επί της οριστικής μελέτης, η οποία εκπονήθηκε με χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, και με την οποία εξειδικεύονται οι κατευθύνσεις των φυτεύσεων και η διαμόρφωση των μονοπατιών, οδεύουμε προς την υλοποίηση του έργου. Στόχος μας είναι οι κήποι να αναβιώσουν, ως σημαντικό μέρος της χωροταξικής σύνθεσης και της ζωής στο οικοσύστημα του π. βασιλικού κτήματος, αλλά και της εμπειρίας του σημερινού επισκέπτη».
Το π. βασιλικό κτήμα αγοράστηκε από τον Γεώργιο Ά το 1872. Το 1886 ολοκληρώθηκε το Ανάκτορο και το 1890 ολοκληρώθηκαν οι Κήποι. Η διαμόρφωση των Κήπων γύρω από το Ανάκτορο, καθώς και οι εργασίες ανάπλασης όλου του κτήματος είναι έργο του Λουδοβίκου Μύντερ Δανού δασολόγου και φιλέλληνα, διευθυντή του Κτήματος (1873-1892).
To 1916 ξέσπασε η Μεγάλη Πυρκαγιά από την οποία διασώθηκαν το Νέο Ανάκτορο και οι Κήποι. Το διάστημα 1924-1926 εφαρμόστηκε δεκαετές πρόγραμμα της Ανωτέρας Δασολογικής και Ανωτέρας Γεωπονικής Σχολής για τη διαχείριση των Κήπων. Τη δεκαετία του 1950 έγινε η προσθήκη της πισίνας στο επίπεδο του Grotto. Η μεγάλη πυρκαγιά του 2021 κατέστρεψε το μεγαλύτερο τμήμα των φυτεύσεων, το οποίο με το πέρας του έργου θα έχει αποκατασταθεί.
Related...Το νέο πολεοδομικό σχέδιο του κτήματος ΤατοΐουΒρέθηκαν στο Τατόι τα βασιλικά εμβλήματα του ΌθωναΜνημόνιο συνεργασίας ΥΠΠΟΑ - The Prince’s Foundation του βασιλιά Καρόλου για το Τατόι- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέες ταυτότητες: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποια στοιχεία θα αναγράφονται
- Η Ελένη Μενεγάκη σε πρωτοφανή αιφνιδιασμό στον αέρα – Στήλη άλατος ο Δημήτρης Ουγγαρέζος
- Πέθανε στην προσπάθεια του να ανέβει την «σκάλα του παραδείσου» (βίντεο)
- Τατόι: Έτσι θα διαμορφωθούν οι κήποι του πρώην βασιλικού Ανακτόρου - Δείτε φωτογραφίες
- Αχτσιόγλου για Κασσελάκη: Ποια είναι η θέση του για τον ελληνοτουρκικό διάλογο;
- Συλλήψεις στην Τουρκία: Συγγενείς δολοφονημένων στην Αρτέμιδα ανάμεσα στους κρατούμενους
- Παγκόσμια πρώτη για ελληνικό Πανεπιστήμιο και τον καθηγητή Νίκο Στεργιούλα στην ανίχνευση νέας υποψήφιας πηγής βαρυτικών κυμάτων από τους ανιχνευτές LIGO
- Τέλος η απεργία σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό - Πρόβλημα με τα δρομολόγια
- Ο Κοκλώνης θέλει διακαώς τη Σπυροπούλου...
- Απεργία τέλος 21/9: Ξεκινούν τα δρομολόγια σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Περισσότερος έλεγχος στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
- Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη»
- Έτοιμη να υποδεχθεί πάνω από 40.000 οικογένειες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ η Αρμενία
- Πως κάηκε η Πάρνηθα: Η καταγραφή αλεπάλληλων εμπρησμών στον Δρυμό της Αττικής (βίντεο ντοκουμέντο)
- Ρωσία: Απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές καυσίμων προς τις περισσότερες χώρες
- Τατόι: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των κήπων
- Διαστημόπλοιο της NASA πέταξε για πρώτη φορά μέσα από ηλιακή έκρηξη
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τατόι: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση των κήπων
- Έτοιμη να υποδεχθεί πάνω από 40.000 οικογένειες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ η Αρμενία
- Ρωσία: Απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές καυσίμων προς τις περισσότερες χώρες
- Διαστημόπλοιο της NASA πέταξε για πρώτη φορά μέσα από ηλιακή έκρηξη
- Δίκη Ρ. Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη»
- Περισσότερος έλεγχος στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
- Πως κάηκε η Πάρνηθα: Η καταγραφή αλεπάλληλων εμπρησμών στον Δρυμό της Αττικής (βίντεο ντοκουμέντο)
- Κασσελάκης: Δεν θέλω να παραιτηθεί κανείς για να μπω στη Βουλή
- Τέλος εποχής: Παραιτείται από επικεφαλής της Fox Corp και της News Corp ο Ρούπερτ Μέρντοχ
- Μυτιλήνη: Ελεύθερος 92χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια ανήλικης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος σε απόλυτο συντονισμό για το Κυπριακό
- Αναστέλλεται η απεργία στον Ηλεκτρικό λόγω δικαστικής απόφασης
- Δ.Κουτσούμπας: Δρομολογούνται επικίνδυνες εξελίξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο όνομα των «αναγκαίων» υποχωρήσεων
- «Ήταν τροχαίο, όχι δολοφονία» δικαιολογείται ο 27χρονος που παρέσυρε και εγκατέλειψε την Έμμα
- Καιρός αύριο: Έως 35 βαθμούς θα ανέβει η θερμοκρασία – Σε ποιες περιοχές θα πέσουν βροχές
- Η Βουλγαρία απέλασε τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -«Υπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Μόσχας»
- Θεσσαλία: Οριστικοποιήθηκαν 22.589 αιτήσεις πλημμυροπαθών και εκκρεμούν 4.840 αιτήσεις [vid]
- Με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας και της Δασικής Υπηρεσίας ο Παναγιώτης Χριστόφας
- Ικανοποίηση στην Άγκυρα για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν