Τεχνητή Νοημοσύνη: το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα 13 Μαρτίου τους κανόνες που θα πλαισιώσουν τη Τεχνητή Νοημοσύνη, μια νομοθεσία μοναδική στον κόσμο. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία (523 ψήφοι υπέρ, 46 κατά και 49 αποχές) το κείμενο που όπως τονίζουν κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ ενισχύει την καινοτομία.
Πιο ειδικά οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το κείμενο στο οποίο είχαν συμφωνήσει με τα κράτη μέλη τον Δεκέμβριο του 2023.
Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να προστατέψει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τη
Ως η πρώτη νομοθετική πρόταση του είδους της στον κόσμο μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τη ρύθμιση της ΤΝ σε άλλες δικαιοδοσίες, όπως ακριβώς έγινε με το GDPR (προστασία προσωπικών δεδομένων) προωθώντας έτσι την ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη ρύθμιση της τεχνολογίας στην παγκόσμια σκηνή.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με βάση την ικανότητά της να προκαλέσει βλάβη στην κοινωνία, ακολουθώντας μια προσέγγιση ”βάσει κινδύνου”: όσο υψηλότερος ο κίνδυνος, τόσο αυστηρότεροι οι κανόνες.
Όσον αφορά τα επίπεδα κινδύνου αυτά ταξινομούνται σε τέσσερα επίπεδα: ανεπίτρεπτος κίνδυνος, υψηλός κίνδυνος, περιορισμένος κίνδυνος και ελάχιστος ή μηδενικός κίνδυνος.
Για παράδειγμα η γνωστική συμπεριφορική χειραγώγηση ατόμων ή συγκεκριμένων ευάλωτων ομάδων, η κοινωνική βαθμολογία, και τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο και εξ αποστάσεως, όπως η αναγνώριση προσώπου, υπάγονται στην πρώτη κατηγορία και απαγορεύονται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑΟι Θεμελιωτές του πρώτου στον κόσμο νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μιλούν στη HuffPostΚαθολική απαγόρευση ορισμένων πρακτικώνΟι νέοι κανόνες απαγορεύουν τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που απειλούν τα δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι τα συστήματα βιομετρικής κατηγοριοποίησης που βασίζονται σε ευαίσθητα χαρακτηριστικά και η μη στοχοθετημένη συλλογή εικόνων προσώπων από το διαδίκτυο ή από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, με στόχο τη δημιουργία βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπων.
Θα απαγορεύονται επίσης:
η αναγνώριση συναισθημάτων στον χώρο εργασίας και το σχολείο
η κοινωνική βαθμολόγηση
η προληπτική αστυνόμευση (όταν βασίζεται αποκλειστικά στην κατάρτιση προφίλ ενός ατόμου ή στην αξιολόγηση των χαρακτηριστικών του) και
η τεχνητή νοημοσύνη που χειραγωγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά ή εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία των ανθρώπων.
Εξαιρέσεις για τις αρχές επιβολής του νόμουΗ χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης από τις αρχές επιβολής του νόμου απαγορεύεται κατά κανόνα, με εξαίρεση τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που παραθέτει και ορίζει λεπτομερώς ο νέος κανονισμός.
Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε πραγματικό χρόνο» επιτρέπεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις: αν, για παράδειγμα, η βιομετρική ταυτοποίηση θα χρησιμοποιηθεί μόνο για περιορισμένο χρόνο και σε περιορισμένη γεωγραφική έκταση, με προηγούμενη ειδική άδεια από τις δικαστικές ή τις διοικητικές αρχές. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι η στοχευμένη αναζήτηση αγνοουμένου προσώπου ή η πρόληψη μιας τρομοκρατικής επίθεσης.
Η χρήση συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης «σε ύστερο χρόνο» θεωρείται υψηλού κινδύνου και απαιτεί δικαστική έγκριση που θα συνδέεται με κάποιο ποινικό αδίκημα.
Υποχρεώσεις για τα συστήματα υψηλού κινδύνουΟ νέος κανονισμός θέτει σαφείς υποχρεώσεις και για τα υπόλοιπα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω των σημαντικών επιβλαβών επιπτώσεων που ενδέχεται να έχουν στην υγεία, την ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το περιβάλλον, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Το κείμενο απαριθμεί τους τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται ή ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τέτοια συστήματα και οι οποίοι είναι:
οι κρίσιμες υποδομές
η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση
η απασχόληση
βασικές ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. υγειονομική περίθαλψη, τράπεζες)
η επιβολή του νόμου
η διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων καθώς και οι δικαστικές και δημοκρατικές διαδικασίες (π.χ. για τον επηρεασμό εκλογικών διαδικασιών).
Τα συστήματα αυτά πρέπει να αξιολογούν και να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, να τηρούν αρχεία καταγραφής της χρήσης τους, να είναι διαφανή και ακριβή και να εποπτεύονται από ανθρώπους.
Οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελίες για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να λαμβάνουν εξηγήσεις για τυχόν αποφάσεις που βασίστηκαν σε συστήματα υψηλού κινδύνου και επηρεάζουν τα δικαιώματά τους.
Απαιτήσεις για διαφάνειαΤα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «γενικής χρήσης» και τα μοντέλα στα οποία βασίζονται πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής τους με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και της δημοσιοποίησης λεπτομερών περιλήψεων του περιεχομένου που χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των μοντέλων τους. Για τα ισχυρότερα μοντέλα που μπορούν να δημιουργήσουν συστημικούς κινδύνους θα ισχύουν επιπλέον απαιτήσεις, όπως η αξιολόγησή τους, η εκτίμηση και ο περιορισμός των συστημικών κινδύνων και η υποβολή εκθέσεων σχετικά με περιστατικά και δυσλειτουργίες.
Επιπλέον, αν οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό είναι τεχνητό ή παραποιημένο («deepfakes») θα πρέπει να επισημαίνεται σαφώς.
Μέτρα για στήριξη της καινοτομίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεωνΟι εθνικές αρχές κάθε χώρας θα πρέπει να δημιουργήσουν «ρυθμιστικά δοκιμαστήρια» για να δοκιμάζονται σε πραγματικές συνθήκες τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Οι δομές αυτές θα πρέπει να είναι προσβάσιμες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στις νεοφυείς επιχειρήσεις, για να μπορούν να αναπτύσσουν και να εκπαιδεύουν καινοτόμα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά.
Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια την Τρίτη, ο συνεισηγητής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς Brando Benifei(Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Έχουμε επιτέλους την πρώτη νομοθεσία στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη, για τη μείωση των κινδύνων, τη δημιουργία ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την επίτευξη διαφάνειας. Χάρη στο Κοινοβούλιο, η Ευρώπη απαγορεύει απαράδεκτες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης και προστατεύει τα δικαιώματα εργαζομένων και πολιτών. Η νέα Υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης που θα συσταθεί θα υποστηρίξει τις εταιρείες προκειμένου να αρχίσουν να συμμορφώνονται με τους κανόνες πριν από την έναρξη ισχύος τους. Διασφαλίσαμε ότι οι άνθρωποι και οι ευρωπαϊκές αξίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης».
Ο συνεισηγητής της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών Dragos Tudorache (Renew, Ρουμανία) δήλωσε: «Η ΕΕ πέτυχε. Έχουμε συνδέσει την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης με τις δημοκρατικές αξίες που αποτελούν το θεμέλιο των κοινωνιών μας. Ωστόσο, υπάρχει πολλή δουλειά πέρα από την νομοθεσία αυτή για την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία θα μας ωθήσει να επανεξετάσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο που βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, τα εκπαιδευτικά μας μοντέλα, τις αγορές εργασίας και τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουμε πόλεμο. Η νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημείο εκκίνησης για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που βασίζεται στην τεχνολογία. Πρέπει τώρα να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή αυτών των κανόνων στην πράξη».
Επόμενα βήματαΟ κανονισμός θα υποβληθεί πλέον σε τελικό έλεγχο από γλωσσομαθείς νομικούς της ΕΕ και αναμένεται να εγκριθεί οριστικά πριν από το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου (η λεγόμενη διαδικασία διορθωτικού κειμένου). Ο κανονισμός θα πρέπει επίσης να εγκριθεί επίσημα και από το Συμβούλιο.
Θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως 24 μήνες μετά την έναρξη της ισχύος του. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι εξής διατάξεις του: η καθολική απαγόρευση ορισμένων πρακτικών που θα αρχίσει να εφαρμόζεται έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, οι κώδικες δεοντολογίας (εννέα μήνες μετά την έναρξη ισχύος), οι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη γενικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τη διακυβέρνηση (12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος), και οι υποχρεώσεις για συστήματα υψηλού κινδύνου (36 μήνες).
Related...Η ΕΕ συμφώνησε για την πρώτη στον κόσμο νομοθεσία που ρυθμίζει την τεχνητή νοημοσύνηΤο μεγάλο στοίχημα της Ε.Ε. με την Τεχνητή ΝοημοσύνηΜητσοτάκης από Μόναχο: Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό όσον αφορά τη τεχνητή νοημοσύνη- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τίτλοι τέλους για εκπομπή του MEGA...
- Το βίντεο που «καίει» τους μοναχούς στη Μονή στο Φτερικούδι – Η στιγμή που γεμίζουν τον σταυρό με μύρο
- Τραγωδία στα Τέμπη: Ποινική δίωξη κατά 10 πολιτικών προσώπων ζητούν συγγενείς θυμάτων
- Νεκρός ο γνωστός Έλληνας TikToker Tzane
- Πτωτικές τάσεις για τον ALPHA - Δείτε την κατάταξη των καναλιών για την Τρίτη 12/3/2024
- Survivor spoiler 13/3: Αυτή η ομάδα κερδίζει την 4η ασυλία [Βίντεο]
- Polio Paul: Πέθανε ο άνδρας που έζησε 72 χρόνια σε σιδερένιο πνεύμονα
- Σοκάρει ο Fipster: “Είχα φτάσει σε σημείο να σκέφτομαι να αυτοκτονήσω, να πάρω χάπια”
- Survivor: Ποια θα είναι η τέταρτη υποψήφια; - Δείτε το τρέιλερ
- Αντρέ Ριε: Μάγεψε το αθηναϊκό κοινό – Απόψε η δεύτερη και τελευταία συναυλία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Θεμιστοκλέους: Από 1 Απριλίου χρέωση των παραπεμπτικών για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα
- Δίκη 12χρονης στον Κολωνό: Ενοχή της μητέρας ζητά η εισαγγελέας
- Τεχνητή Νοημοσύνη: το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο
- Κάσος: Στο φως 10 ναυάγια από το 3.000 π.Χ. μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο
- Tzane: Νεκρός ο Ελληνας TikToker στην Ιταλία
- Εμμα Στόουν, Χοακίν Φίνιξ, Όστιν Μπάτλερ, Πέδρο Πασκάλ στο «Eddington»
- Η Volvo προειδοποιεί για ατυχήματα στην πορεία του αυτοκινήτου
- Ουκρανική εισβολή στο έδαφός της λέει πως απέκρουσε η Ρωσία
- Θεσσαλονίκη - Νέα ομοφοβική επίθεση: «Θα σε πετάξουμε στη θάλασσα»
- Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για τις πλημμύρες
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τεχνητή Νοημοσύνη: το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο
- Tzane: Νεκρός ο Ελληνας TikToker στην Ιταλία
- Κάσος: Στο φως 10 ναυάγια από το 3.000 π.Χ. μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο
- Θεμιστοκλέους: Από 1 Απριλίου χρέωση των παραπεμπτικών για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα
- Η Volvo προειδοποιεί για ατυχήματα στην πορεία του αυτοκινήτου
- Στο Δικαστήριο της ΕΕ η Ελλάδα για τις πλημμύρες
- Εμμα Στόουν, Χοακίν Φίνιξ, Όστιν Μπάτλερ, Πέδρο Πασκάλ στο «Eddington»
- Ουκρανική εισβολή στο έδαφός της λέει πως απέκρουσε η Ρωσία
- Θεσσαλονίκη - Νέα ομοφοβική επίθεση: «Θα σε πετάξουμε στη θάλασσα»
- Δίκη 12χρονης στον Κολωνό: Ενοχή της μητέρας ζητά η εισαγγελέας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιάννης Μυλόπουλος: Αδιαμόρφωτος και χωρίς προσβάσεις ο τερματικός σταθμός Ν.Ελβετίας
- Ελβετίας Μάξιμος: Η παρουσία Ορθοδόξων πιστών καταγράφει άνοδο τα τελευταία χρόνια – Συνέντευξη στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»
- 4 βραβεία Όσκαρ για το POOR THINGS του Γιώργου Λάνθιμου
- tbi bank: Ρεκόρ κερδοφορίας για το 2023
- Τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ): Tο Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό-ορόσημο
- Νίκη για την CFMOTO στην Moto 3
- Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη στον 32χρονο για τη νέα ομοφοβική επίθεση
- Θεσσαλονίκη: Δίωξη σε 32χρονο για ομοφοβική επίθεση κατά μέλους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας