Τελεσίγραφο ΔΝΤ προς Ευρωπαίους: Κουρέψτε το ελληνικό χρέος – Η προειδοποίηση Τόμσεν στη Ρίγα

Έντονες πιέσεις φέρεται να ασκεί το ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους προκειμένου να προχωρήσουν σε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, αφού διαπιστώνουν σημαντικό εκτροχιασμό του προγράμματος. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο τονίζεται ότι αυξάνονται οι πιθανότητες το ΔΝΤ να κρατήσει το μερίδιο
του από τα 7,2 δισ. ευρώ που προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα.

Η προειδοποίηση αυτή δόθηκε, σύμφωνα με τους FT, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, στο Eurogroup που έγινε στην Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στην επεισοδιακή -τρίωρη- συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα, ο Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, εκτιμά το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το κενό ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτήν την στιγμή» είπε ανώτατος αξιωματούχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν οι FT. Σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, η οποία αντιστέκεται σε νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης πιθανότατα θα συγκρουστούν με το ΔΝΤ για το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ πιέζει για ελάφρυνση του χρέους. Πριν από τρία χρόνια πάλι είχε αρνηθεί να καταβάλει το δικό του μέρος από τη δόση του δανείου εξαιτίας παρόμοιων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται με την ταχύτητα που θα έπρεπε.

Τελικά το ΔΝT συναίνεσε μόνο αφότου οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να φτάσει σε «σημαντικά κατωτέρα» επίπεδα από το 110% του ΑΕΠ το 2022 – κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα