Τέρμα η διαδικτυακή λογοκρισία στην Ινδία χάρη σε νεαρή φοιτήτρια

Δεν βρίσκεται πλέον σε ισχύ ο ινδικός δρακόντειος νόμος του 2008 που προέβλεπε την ποινική δίωξη ατόμων που αναρτούν προσβλητικά μηνύματα στο διαδίκτυο, μετά από αίτημα μιας νεαρής φοιτήτριας νομικής.

Η 24χρονη Shreya Singhal ξεκίνησε μια λίστα υπογραφών το 2012 με σκοπό την κατάργηση του νόμου που επέτρεπε την τιμωρία -σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και την φυλάκιση- για ανάρτηση υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Η ιδέα για τη λίστα ξεκίνησε μετά από μια συζήτηση που είχε η ίδια με τη μητέρα της,
η οποία είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, ένα βράδυ που δειπνούσαν.

“Συμβαίνει συχνά μεταξύ δικηγόρων να μετατρέπονται οι απλές συζητήσεις σε επιχειρήματα.” δήλωσε η νεαρή γελώντας.

Αφορμή είχε σταθεί η σύλληψη δύο κοριτσιών για την ανάρτηση ενός “προσβλητικού” στάτους στο Facebook, το οποίο φέρεται να ήταν κατά του πατριάρχη Bal Thackeray. Η Singhal δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες κάτω από τις οποίες συνέλαβαν τα κορίτσια.

“Συνειδητοποίησα πως ο καθένας θα μπορούσε να συλληφθεί.” είπε η ίδια και πρόσθεσε πως όταν πήρε την απόφαση να διαμαρτυρηθεί, προτίμησε την καθοδήγηση δύο δικηγόρων, φίλων της μητέρας της. “Δεν ήθελα όλο αυτό να γίνει οικογενειακή υπόθεση.” εξηγεί.

Επί δυόμιση χρόνια η νεαρή οργάνωνε την διαμαρτυρία της, μάζευε υπογραφές και έβρισκε επιχειρήματα για την ώρα που θα έπρεπε να κληθεί στο δικαστήριο.

“Είναι μεγάλο το μέγεθος της νομικής έρευνας. Έμαθα πολλά.” τονίζει η Singhal και συμπληρώνει πως το έκανε για το καλό όλων, όχι μόνο αυτών που συνελήφθησαν.

Η ίδια τελικά δικαιώθηκε την προηγούμενη Τρίτη, καταφέρνοντας ως φοιτήτρια αυτό που λίγοι δικηγόροι καταφέρνουν να κάνουν στη ζωή τους. Να αλλάξουν ένα νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκει ενάντιους το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

To άρθρο έχει μεταφραστεί από την Ινδική έκδοση της Huffington Post.
Keywords
Τυχαία Θέματα