Τέσσερις διάσημες συμβουλές από βιβλία αυτοβοήθειας που είναι σκέτες βλακείες

Παρά τις καλές τους προθέσεις, τα βιβλία αυτοβοήθειας είναι πολλές φορές αυτά που χειροτερεύουν το όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζει κάποιος, αντί να βοηθήσουν στην επίλυσή του.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως είναι όλα για πέταμα ή δεν παρέχουν βοήθεια. Αξίζει όμως να ξέρετε ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθείτε και ποιες όχι.

Η Sarah Alexander, life coach
και συγγραφέας του «Spiritual Intelligence in Leadership: From Manager to Leader in Your Own Life» λέει:
«Από τα 70s, όταν και λανσαρίστηκε από “γίγαντες” της Αμερικάνικης βιομηχανίας όπως ο Tony Robbins και ο Louise Hay, το κίνημα αυτοβοήθειας έχει εξελιχθεί σε μια απίστευτα κερδοφόρα βιομηχανία που προσφέρει τα πάντα, από NLP και πνευματική θεραπεία μέχρι το Νόμο της Έλξης».

Ωστόσο, η Alexander τονίζει πως αυτή η άνθιση της συγκεκριμένης βιομηχανίας οδήγησε και σε μια υπέρ-απλούστευση των πραγμάτων, η οποία «μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, συμπεριλαμβανομένου του ολοένα και αυξανόμενου άγχος, της μειωμένης αυτοπεποίθησης και μιας βαθιάς δυσαρέσκειας για τη ζωή».

Παρακάτω ακολουθούν οι τέσσερις πιο συνηθισμένες -και λανθασμένες- συμβουλές αυτό-βοήθειας, σύμφωνα με την Alexander, και τι πρέπει να κάνετε στην πραγματικότητα.

1. Ακολούθησε τα όνειρά σου

Η Συμβουλή: Πρέπει να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας, να βάλουμε στόχους που θα ξεκαθαρίζουν τι θέλουμε να πετύχουμε και έπειτα να φανταζόμαστε πώς θα ήταν αν πετυχαίναμε. Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας μπορεί να εκπληρώσει το όνειρό του.

Γιατί είναι λάθος: Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, πολύς κόσμος βάζει σε κίνδυνο το εισόδημά του ή παλεύει να δημιουργήσει μια επιχείρηση με όσα λεφτά διαθέτει ώστε να έρθει πιο κοντά στο «κάλεσμά» του. Δε διαθέτουν όμως ούτε τις εσωτερικές πηγές, ούτε τη νοοτροπία, ούτε την κατάλληλη εξωτερική βοήθεια που χρειάζεται για να εκτελέσουν αποτελεσματικά αυτά τα εγχειρήματα.

Η πεποίθηση πως οι πιο φιλόδοξοι στόχοι μας και τα όνειρά μας μπορούν να λειτουργήσουν απλά και μόνο με τη δύναμη των προθέσεων, μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ και να μας προκαλέσει ντροπή και ταπείνωση, αν το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Προσθέστε το αυτό στην αγχωτική ζωή μας και η αίσθηση της αξίας και της εμπιστοσύνης μπορεί γρήγορα να διαβρωθεί.

Να θυμάστε: το γεγονός ότι είναι ένα όνειρό σας, δεν σημαίνει πως μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς.

2. Κάνε τη ζωή να συμβεί και πες «ναι» στη ζωή

Η Συμβουλή: Να είστε συνεχώς ενεργοί, μην περιμένετε τα πάντα από τη ζωή αλλά κάντε εσείς τη ζωή να συμβεί, γίνεται ένα άτομο που λέει περισσότερο «ναι» από «όχι» και το Σύμπαν θα σας στηρίξει και θα σας ανταμείψει με αυτά που θέλετε.

Γιατί είναι λάθος: Στην πραγματικότητα, η συνεχής πίεση του να προσπαθείς να είσαι διαρκώς ενεργός και να λες «ναι» σε όλα, κατακλύζει και εξαντλεί το άτομο, η ισορροπία στη ζωή χάνεται και το αίσθημα της αυτοεκτίμησης αρχίζει να ξεθωριάζει.

Αν εκτιμούμε πραγματικά το χρόνο, την ενέργεια, τις σχέσεις και την υγεία μας, το «όχι» είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούμε. Όλοι έχουμε την ικανότητα να ξεχωρίζουμε τις καταστάσεις στις οποίες πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και αυτές στις οποίες μπορούμε να αρνηθούμε.

Και είναι ακριβώς αυτή η ικανότητα διαχωρισμού που ανταμοίβεται.

3. Επικεντρώσου σε αυτά που θέλεις, όχι σε αυτά που δε θέλεις

Η Συμβουλή: Πρέπει να αποφεύγουμε να επικεντρωνόμαστε στα προβλήματα. Εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τις δυσκολίες μέσω του τρόπου σκέψης μας και των υποσυνείδητων πεποιθήσεών μας, οπότε δίνοντας προσοχή σε ένα πρόβλημα του δίνουμε και μεγαλύτερη δύναμη. Αντιθέτως, λοιπόν, πρέπει να επικεντρωνόμαστε στον προορισμό που θέλουμε να καταλήξουμε, να μένουμε ευτυχισμένοι, καθώς η ευτυχία είναι η θεραπεία σε όλα μας τα προβλήματα.

Γιατί είναι λάθος: Ενώ είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε σχετικά με την ευθύνη που πρέπει να αναλαμβάνουμε για τα προβλήματά μας και πώς να τα ξεπερνάμε, το να αγνοούμε τα προβλήματά μας δεν βοηθά σχεδόν ποτέ. Και όλη η «ευτυχία» του κόσμου μάλλον δεν πρόκειται να βοηθήσει ένα άτομο που κατευθύνεται προς τη χρεοκοπία.

Συν τις άλλοις, η αντίληψη πως τα προβλήματά μας δημιουργήθηκαν εξαιτίας του τρόπου που σκεφτόμαστε -ενώ μερικές φορές κρύβει κάποια αλήθεια- μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ένοχοι αν ερμηνευθεί με λάθος τρόπο. Το να κατηγορούμε τον εαυτό μας δεν έχει καμία απολύτως αξία.

4. Υπάρχει ένας γρήγορος δρόμος προς την «συναίσθηση»

Η Συμβουλή: Η «συναίσθηση» είναι η πλήρης επίγνωση μιας κατάστασης. Οι επαγγελματίες δάσκαλοι συναίσθησης μας διδάσκουν να ευαισθητοποιούμαστε στο παρόν, παρατηρώντας την ανάσα μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Ο στόχος είναι να μένουμε εστιασμένοι σε αυτό που κάνουμε τώρα και σε αυτό που βιώνουμε την παρούσα στιγμή. Για τον σκοπό αυτό, φυσικά, έχει κυκλοφορήσει και μια σειρά από Εφαρμογές Συναίσθησης για smartphones.

Γιατί είναι λάθος: Όλες αυτές οι μέθοδοι στην πραγματικότητα δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να μας φέρουν ψυχική ηρεμία. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για τη συναίσθηση: θέλει χρόνο, προσπάθεια, ευαισθητοποίηση και επιμονή.

Αν μπορέσουμε να κοιτάξουμε μέσα μας και να εξασκήσουμε πρακτικές ψυχικής γαλήνης, η διαισθητική σοφία μας, η έμπνευση και η δημιουργικότητά μας θα ανορθωθούν αυτόματα για να μας οδηγήσουν. Η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για να πετύχουμε μακροπρόθεσμη ευτυχία, να αναπτύξουμε συναισθηματική σταθερότητα και να δημιουργήσουμε μια αίσθηση προσωπικής ολοκλήρωσης είναι αν ενισχύσουμε την ικανότητά μας να συντονίσουμε τη δική μας εσωτερική σοφία και διαίσθηση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα