Τεστ ούρων μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια παγκόσμια πρώτη εξέταση ούρων που θα μπορούσε να υποδηλώνει τα πρώτα πιθανά σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα.

Πολλές περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερα στάδια, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένεια μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Η πρωτοποριακή εξέταση αναζητά τις λεγόμενες «ζόμπι» κυτταρικές πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να δείξουν ότι ένας ασθενής έχει καρκίνο του πνεύμονα στα πρώτα του στάδια. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια
και οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεκινήσουν σύντομα σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge και του Ινστιτούτου Πρώινου Καρκίνου εξέτασαν τις πρωτεΐνες που αποκλείονται από τα γερασμένα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα συχνά αναφέρονται ως «κύτταρα ζόμπι» επειδή είναι ζωντανά στο σώμα, αλλά δεν είναι σε θέση να αναπτυχθούν και να διαιρέσουν.

Τα κύτταρα προκαλούν βλάβη στους ιστούς επαναπρογραμματίζοντας το άμεσο περιβάλλον τους για να βοηθήσουν στην προώθηση της εμφάνισης των καρκινικών κυττάρων.

Τώρα, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει έναν ενέσιμο αισθητήρα που αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες των κυττάρων ζόμπι και απελευθερώνει μια εύκολα ανιχνεύσιμη ένωση στα ούρα, η οποία σηματοδοτεί την παρουσία τους.

Η καθηγήτρια Ljiljana Fruk δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι πριν εμφανιστεί ο καρκίνος υπάρχουν αλλαγές στους προσβεβλημένες ιστούς. Μία από τις αλλαγές είναι η συσσώρευση κατεστραμμένων κυττάρων που δεν έχουν υποστεί βλάβη αρκετά για να αφαιρεθούν, αλλά αρκετά για να απελευθερώσουν σήματα που επαναπρογραμματίζουν τον ιστό και τον καθιστούν ιδανικό για την ανάπτυξη του καρκίνου.

«Εντοπίσαμε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που εκκρίνεται από αυτά τα κύτταρα στον πνευμονικό ιστό και σχεδιάσαμε έναν ανιχνευτή που κόβεται σε δύο μέρη στην παρουσία της. Ο ανιχνευτής αποτελείται από δύο μέρη και το μικρότερο απ′ αυτά αποβάλλεται στα ούρα μέσω των νεφρών.»

Related...Καρκίνος: Υποσχόμενη θεραπεία από «θαυματουργό» μανιτάριΚαρκίνος του δέρματος: «Εξαιρετικά εντυπωσιακά» τα αποτελέσματα στις δοκιμές mRNA εμβολίουΚαρκίνος του εντέρου: Φάρμακο που «λιώνει» τους όγκους γεννά ελπίδες
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεστ,test