Θα μάθουμε ποτέ την προέλευση του κορονοϊού; Οι ειδικοί λένε ότι ο χρόνος τελειώνει

Οι ειδικοί που εξετάζουν την προέλευση του κορονοϊού αποκάλυψαν ότι ο χρόνος που μπορούμε να κάνουμε τυχόν μεγαλές ανακλύψεις για το θέμα, τελειώνει.

Η ομάδα, που συγκλήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σε συνεργασία με την Κίνα τον Οκτώβριο του 2020, προειδοποιεί τώρα ότι η αναζήτηση της προέλευσης του ιού «βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή».

Η ομάδα προσπαθεί να προσδιορίσει αυτό που συνέβη όταν ο ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.

Αλλά τα αντισώματα κατά της Covid μειώνονται, καθιστώντας δύσκολη τη διεξαγωγή τεστ

σε εκείνους που μπορεί να είχαν εκτεθεί στον ιό πριν από το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι εξαιτίας της Covid οι κτηνοτροφικές αλυσίδες σε όλη την Κίνα έκλεισαν και τα ζώα θανατώθηκαν «καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν ενδείξεις πρώιμης εξάπλωσης του κορονοϊού».

Η συνεργασία ΠΟΥ-Κίνας είχε σκοπό να εντοπίσει προϊόντα που πωλούνταν στην αγορά θαλασσινών Χουανάν στη Γουχάν και να κάνει τεστ σε ζώα, κατοικίδια ζώα και άγρια ​​ζώα για ενδέιξεις κορονοϊού.

Αν και δεν αποτελούν μέρος της αρχικής τους στρατηγικής, οι επιστήμονες άρχισαν επίσης να εξετάζουν την πιθανότητα να προέρχεται από εργαστήριο, καθώς αυτή η θεωρία ήταν «πολύ σημαντική για να αγνοηθεί».

Η ομάδα διερεύνησε τις διαδικασίες ασφάλειας του εργαστηρίου στη Γουχάν μαζί με πιθανές ασθένειες του προσωπικού ή απουσίες στο τελευταίο διάστημα του 2019.

Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίστηκαν: «Η κινεζική ομάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να μοιραστεί δεδομένα (για παράδειγμα, για τα 174 κρούσματα που εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019), επικαλούμενοι ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των ασθενών».

Στη συνέχεια, η ομάδα δημοσίευσε μια έκθεση που συνοψίζει τα ευρήματά της τον Φεβρουάριο, μόνο για να απαντήσει στην εκτεταμένη κριτική για τις μεθόδους της.

Αλλά, οι ειδικοί εξήγησαν: «Στην έκθεση και έκτοτε, ζητήσαμε δημόσια να δημοσιευθούν και να υποβληθούν στον ΠΟΥ όλα τα δεδομένα που υποστηρίζουν την υπόθεση της διαρροής εργαστηρίου.

«Δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα, μέχρι στιγμής».

Ο ΠΟΥ σκοπεύει τώρα να δημιουργήσει μια επιτροπή για την επίβλεψη μελλοντικών μελετών για την προέλευση του ιού. Αυτή η κίνηση χαιρετίστηκε από τους ανεξάρτητους επιστήμονες, αλλά επεσήμαναν επίσης ότι αυτή η νέα διαδικασία «κινδυνεύει να προσθέσει καθυστερήσεις πολλών μηνών».

Η ομάδα κατέληξε στη συνέχεια: «Το παράθυρο για τη διεξαγωγή αυτής της κρίσιμης έρευνας κλείνει γρήγορα: οποιαδήποτε καθυστέρηση θα καταστήσει μερικές από τις μελέτες βιολογικά αδύνατες.»

«Η κατανόηση της προέλευσης μιας καταστροφικής πανδημίας αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, βασισμένη στην επιστήμη».

Ο δρόμος για να μάθουμε την προέλευση της Covid μοιάζει πιο δύσκολος από μέρα σε μέρα.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι ο ιός ξεκίνησε στη Γουχάν και αντ’ αυτού προώθησε μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας ότι προήλθε από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε επίσης μια «ασαφή» έκθεση την Τετάρτη από υπηρεσίες πληροφοριών που ισχυρίζονταν ότι όλες οι θεωρίες σχετικά με την επιδημία ήταν «ακόμη στο τραπέζι».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑρντέρν: Ετσι κατάφερε η Νέα Ζηλανδία να περιορίσει τη μετάλλαξη ΔέλταΟι ανεμβολίαστοι έχουν 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με κορονοϊόΚορονοϊός: Γιατί ειδικά το στέλεχος Δέλτα δημιουργεί τόσα εμπόδια στην αντιμετώπιση της πανδημίας
Keywords
Τυχαία Θέματα